Medlemskab

Ti ting, du ikke vidste om Skriget: Den samme tyv stjal et Munch-maleri to gange

Edvard Munchs mesterværk, Skriget, er et af de mest berømte malerier i verden. Men hvad ved du egentlig om dette ikoniske kunstværk? Test din viden her!

  • Det nye MUNCH-museum ligger lige ved fjorden i Bjørvika i Oslo.

  • Den 60 meter høje bygning med en karakteristisk bøjning øverst kan tydeligt ses fra Oslo-fjorden og er hurtigt blevet et af Europas mest besøgte kunstsmuseer.

  • Det er på dette prægtige museum, at man kan opleve malerier af en af modernismens vigtigste kunstnere, Edvard Munch. Faktisk er det et af verdens største kunstmuseer, der er dedikeret til en enkelt kunstner.

  • Og det er selvfølgelig her, at du kan opleve det kunstværk, som folk fra hele verden strømmer hertil for at se:

  • Skriget.

Her er ti ting, du måske ikke ved om Skriget

1. Skriget er blevet stjålet to gange


Munch-tyveriet er en verdensberømt og meget dramatisk begivenhed. I 2004 blev to af Edvard Munchs mest berømte malerier, Skriget og Madonna, stjålet fra Munch-museet under et væbnet røveri ved højlys dag. Dengang lå museet i Tøyen-kvarteret. Heldigvis blev malerierne fundet igen to år senere i august 2006. Tre personer blev dømt for det brutale røveri.


Men Skriget er også blevet stjålet en gang før fra Munch-museet i 1994. Den berømte norske fodboldspiller Pål Enger satte en stige op, klatrede gennem et vindue og tog ganske enkelt et af verdens mest værdifulde malerier. Enger fik syv års fængsel for tyveriet. Han skjulte maleriet i sit spisebord derhjemme. Kunsttyven har meget af æren for, at Skriget er blevet verdensberømt:


"Maleriet var ikke bag en montre. Ingen tænkte på Skriget, før jeg stjal det. Maleriet betød meget for mig. Det er symbolikken i maleriet, der gør det så pokkers fantastisk. Det er muligvis verdens største symbol i dag," sagde Enger i 2012.


Det skal siges, at Enger også stjal Munchs maleri Vampyr i 1998. Mens Enger afsonede sin fængselsdom, blev han selv kunstner og holdt en udstilling, efter han blev løsladt. Men i 2015 blev han atter grebet i at stjæle endnu mere kunst, blandt andet fem værker af den norske kunstner Pushwagner ...


2. Så meget er Skriget værd


I maj 2012 blev det eneste privatejede Skriget-maling solgt for 689 millioner norske kroner. Den blev solgt af den velkendte norske skibsreder og samler Petter Olsen på Sotheby's i New York. Han var meget glad for salget og sagde til den norske tv-kanal, NRK:


"Munch vil fortsat spille en væsentlig rolle i mit liv, og med mit eget Munch-projekt vil jeg fokusere på livet og kærligheden."


Kunstsamleren og mangemillionæren Leon Black indrømmede senere over for Munch-museet, at han er maleriets nye ejer.


  • 3. Skriget har givet inspirationen til de berømte "Scream"-film

    Det er måske ikke så mærkeligt, at Munchs Skriget var inspirationen til masken i Scream-filmene, hvor den første film fik premiere i 1996.

  • Masken i filmen har en slående lighed. Instruktøren Wes Craven har givet udtryk for sin beundring for kunstneren og sagt følgende om kunstværket:

  • "Det er en klassisk reference til ren frygt."

  • Selv rumvæsnerne i Doctor Who siges at være inspireret af Skriget.

4. Skriget blev ikke malet i Norge


Edvard Munch efterlod nogle notater fra 1892 fra Ekebergåsen i Oslo, og derfor mener mange, at han malede Skriget der:


"Jeg gik langs vejen sammen med to venner. Det var solnedgang. Pludselig mærkede jeg noget, som mindede om et åndedrag af melankoli. Himlen blev pludselig blodrød. Jeg stoppede, lænede mig op ad hegnet og blev dødtræt. Jeg kiggede ud de flammende skyer, der lignede blod og sværd, over den blåsorte fjord og byen. Mine venner gik videre. Jeg stod der og rystede af angst. Jeg kunne mærke et kolossalt, uendeligt skrig gennem naturen."


Edvard Munch malede dog højst sandsynligt Skriget i Nice i Frankrig sidst i efteråret 1893.


5. Du har kun 60 minutter til at se Skriget


På 4. sal på MUNCH-museet hænger der tre udgaver af Skriget i et lille, sort lokale: et maleri, en tegning og et tryk. Disse vises i rotation. Hver time afsløres et af kunstværkerne, mens de to andre forsvinder "bag lukkede døre." Edvard Munchs værker må ikke udsættes for lys hele tiden, da lyset påvirker farvepigmenterne, og de ville have haft en meget kortere levetid, hvis de ikke var beskyttet. Det kræver derfor god timing og en smule held, hvis du vil se din yndlingsudgave af Skriget.


  • 6. Skrigets virkelige betydning

    En af de ting, folk ofte søger svar på, er betydningen bag Edvard Munchs mest berømte maling. Det er desværre svært at finde et svar. Fortolkningen er et mysterie, som MUNCH-museet selv påpeger.

  • Er det skikkelsen, der skriger? Er det en rigtig person? Forsøger personen at beskytte sig selv mod lyden af et skrig?

  • Nogle mener også, at Munch højst sandsynligt fandt inspirationen til Skriget på en sti i Ekebergskråningen i Oslo, mens han gik en tur med nogle venner.

  • Det fremgår af et citat i kunstnerens egne notater. Og mange synes naturligvis, at maleriet handler om angst og jalousi.

  • Et andet spørgsmål er, om selve emnet er personerne i baggrunden.

  • MUNCH-museet påpeger, at personerne måske ikke er klar over, hvad der sker omkring dem, og at maleriet måske symboliserer manglen på kommunikation.

  • Én af teorierne er, at Munch ønskede at formidle, at vi skulle stoppe op og kigge os omkring. Der findes under alle omstændigheder intet entydigt svar på, hvad Skriget betyder.

  • Er det så slemt? Eller er idéen med det, at vi selv skal fortolke meningen?

7. Hvad gjorde Skriget berømt


Det var litografien til Skriget, der først blev kendt uden for Norge, da den blev gengivet i magasinet La Revue Blanche i 1895. Året efter dukkede det op i det amerikanske magasin M'lle og blev brugt som forsideillustration til en bog om psykiske lidelser i starten af 1900-tallet. Dette, samt det faktum at motivet er gengivet i utallige variationer i populærkulturen, har gjort kunstværket verdensberømt. Nu kan du finde Skriget på plakater, blyanter, film, tøj og mange andre slags merchandise.


Tyverierne, der er beskrevet ovenfor, er også blevet forsidestof i hele verden og har i høj grad bidraget til at gøre kunstværket så berømt.


8. Det er ikke første gang, at maleriet udstilles i Norge


Man skulle tro, at den norske kunstner Edvard Munch, der er født i Løten, ville vælge at fremvise sine fantastiske værker i sit hjemland. Skriget blev dog udstillet for første gang i Berlin i 1893 under titlen Fortvivlelse. Derefter udstillede Edvard Munch en række malerier, der senere blev kendt som Livsfrisen. Denne serie omfatter billeder af kærligheden, der vækkes til live, jalousi og fortvivlelse – eller Skriget.


Værkerne er ofte blevet sendt ud i hele verden for at blive udstillet, men de skrøbelige malerier kan ikke længere holde til det. I dag kan Skriget kun opleves i Norges hovedstad. Hvis du besøger Oslo, kan du overnatte midt i byen på det kunstfikserede Clarion Hotel® Oslo. Her kan du bo midt i det pulserende byliv og nyde hotellets kunstgalleri i verdensklasse. Hotellet har endda sine egne Munch-værker. Og du er selvfølgelig også tæt på MUNCH-museet.


9. Der findes flere udgaver af Skriget


Det er det farverige maleri med en stærk rød, gul og blå baggrund, som de fleste tænker på, når nogen nævner Skriget. Men der findes faktisk fire udgaver af Skriget. Edvard Munch lavede ofte flere udgaver af sine værker til enten sine kunder eller til sig selv. Der findes fire udgaver af Skriget: to med tempera- og oliemaling samt to tegninger lavet med farveblyanter og pastelfarver.


Derudover findes der en sort-hvid litografi, som er trykt i mange udgaver.


10. Skriget blev malet på pap


Flere af Munchs værker blev lavet på pap eller papir, som er et meget skrøbeligt materiale. "De færreste er klar over, at de fire udgaver af Skriget er malet på pap," siger papirkonservator Cosima Walter ifølge MUNCH.


"Gad vide, hvorfor de alle er malet på pap og ikke lærred."


Valget af materiale er bestemt et mysterie, og ingen har et klart svar. Lys, temperatur, luftfugtighed og ilt påvirker farvepigmenterne på billedet og nedbryder papir og pap med tiden. Derfor er Skriget som tidligere nævnt beskyttet.


Ønsker du at bo i nærheden af nationalmuseet i Oslo? Så bør du overnatte på The Thief. Hotellet har spa og gourmetrestaurant og ligger lige ud til fjorden.


Seneste indlæg