MedlemskabMine bookingerKundeservice

T-Michael har taget verden med storm

Designeren T-Michael fra Bergen har butikker i Tokyo, Oslo og Paris. Han har taget verden med storm med et tøjmærke, som naturligvis oprinder fra regnvejrsbyen Bergen: Norwegian Rain.

 • Med over 200 regnvejrsdage om året er det kun naturligt, at verdens mest elegante regntøj først så dagens (overskyede) lys i den norske kystby, som ligger mellem syv fjelde.

 • "Jeg kan godt lide, at Bergen er en lille by, men der samtidig sker så meget her i løbet af året."

 • "Der er en blomstrende kulturscene med masser af koncerter og festivaler, og der er fjeldene og havet. Det er et perfekt sted at bo, især for en som mig, der rejser meget, men altid kan vende tilbage."

 • "Jeg elsker Bergen. Jeg elsker endda regnen," siger T-Michael til Strawberry. Eller Michael T. Nartey, som han rigtig hedder.

Sæt Bergen på modekortet

Designeren, der er født i Ghana, smiler bredt og selvsikkert, mens han poserer for fotografen. Han er selvfølgelig ulasteligt klædt i sit eget design og går ubesværet gennem gaderne i Bergen, hvor der for en gangs skyld er solskin. En smule paradoksalt, når man tænker på, at en del af hans succes bygger på de mest regnvåde dage.

Med den stærke bergenske sol i ansigtet er det ikke altid let at være model. Men det gode vejr understøtter blot, at skaberen af Norwegian Rain har ry for at være en af de mest coole fyre i Bergen. Selv den 57-åriges gang er cool, bemærker fotografen.

Med dette udgangspunkt er det måske ikke nogen overraskelse, at T-Michael har formået at sætte Bergen og Norge på det internationale modekort.

Fashion designer T-Michael in one of his shops in Bergen.

Hans helt eget tøjmærke – T-Michael

Designeren har haft en passion for tøj og mode i sit blod, siden han var ung. Som teenager blev T-Michael fascineret af Londons skræddertraditioner, og det blev begyndelsen på hans interesse og passion for skrædderkunsten. Den passion tog han med sig til Bergen i det vestlige Norge, da han kom dertil i slutningen af 1980'erne.

Efter at have afsluttet sin uddannelse som skrædder på en erhvervsskole lancerede han i 1996 mærket med sit eget navn, T-Michael. Med en moderne fortolkning af traditionelle beklædningsgenstande fik tøjmærket stor opmærksomhed i modecirkler både nationalt og internationalt.

 • Norwegian Rain og byen Bergen

  Men det var et tilfældigt møde, der ændrede alt. For lidt over 15 år siden gik en mand med en baggrund i økonomi og en interesse for mode ind i T-Michaels butik i de smalle stræder i det vestlige Norges hovedby.

 • Alexander Helle, som er født i Bergen, havde længe drømt om at skabe funktionelt regntøj. Det skulle ikke alene holde en tør, når det norske vejr var værst. Det skulle også være elegant, moderigtigt og velegnet.

 • Til både hverdagsbrug og særlige lejligheder. Det skulle være noget helt andet end de traditionelle sydvester og kedelige regnjakker, som så mange nordmænd bruger.

 • Med det højeste antal regnvejrsdage i landet var det noget, Bergen havde hårdt brug for. Og også mange andre steder skulle det vise sig.

 • Den tilfældige besøgende ville have T-Michael med i sit team, men designeren var ikke overbevist. Han havde ingen planer om at lave regntøj. Faktisk havde T-Michael til hensigt at "afvise ham nænsomt", som han udtrykker det.

 • "Så vi fik en kop kaffe på en café i nærheden og talte sammen. Planen var at fortælle ham, at jeg ikke var interesseret, men en time inde i samtalen begyndte vi at drøfte, hvordan projektet kunne udføres. Og resten er historie," siger han med et smil.

Norwegian Rain får dig til at se godt ud – uanset vejret

I stedet for et afslag blev det begyndelsen på et langvarigt og frugtbart samarbejde. T-Michael forklarer Strawberry, at design og Norwegian Rain i bund og grund handler om at løse problemer.

"Når du bor i en by, hvor det regner to ud af tre dage, og du må vente på den tredje dag for at se godt ud, så er du udfordret. Vi indså, at der var ingen derude, som kombinerede stil og funktionalitet. Da vi kombinerede det med en utrolig produktkvalitet, løste vi efter vores mening et problem, som mange har," siger T.

Den sidste del af brandets succes ligger i den filosofi, som designeren kalder "japansk følsomhed".

"Det handler om at bruge megen tid på at fjerne alt det, der er overflødigt i beklædningsgenstanden. Det resterende er det, der betyder noget. I kombination giver disse tre elementer – skræddersyning, funktionalitet og "japansk følsomhed" – os mulighed for at skabe en åndbar beklædningsgenstand, der er 100 % vandtæt og bæredygtig fra den første dag," siger han stolt.

"Du skal kunne bruge din Norwegian Rain-jakke hver eneste dag. Hvis det begynder at regne, er du forberedt," tilføjer han.

Norwegian Rain i hele verden

I dag designer Norwegian Rain alt fra regnfrakker til sydvester og tasker. Brandet sælges i eksklusive butikker i hele verden og har sine egne butikker i Oslo, Paris og Tokyo.

Og selvfølgelig også i Bergen.

"Bergen er måske ikke den første by, man tænker på, når man taler om mode?"

"Nej, det er det måske ikke. Men jeg tror, at det er en fordel. Hvis vi holdt til i London eller Paris, ville vi komme i de samme cirkler som andre designere. Produkter kan hurtigt komme til at ligne hinanden."

"Fordelen ved at være 'alene' i Bergen er, at vi kan skabe helt unikke produkter og blive inspireret af, hvad der sker i byen. Vi får vores egne stimuli her. Så kan vi rejse rundt i verden og blive påvirket af andre steder, når vi har brug for det," forklarer T-Michael.

Deres flagskibsforretning i Bergen, Norwegian Rain & T-Michael, ligger centralt i Chr. Michelsens Gate. Der er kun få minutters gang til boutiquehotellet Hotel NO 13 og Clarion Hotel® Admiral. Hvis man bor på et af disse to hoteller, er man tæt på alle butikkerne, barerne, restauranterne og turistattraktionerne i Vestlandets hovedstad.

 • Fjeldvandring i Bergen

  T-Michael henter noget af sin inspiration til nye design fra den smukke natur, som omgiver Bergen.

 • Byen, der i Norge er bedre kendt som byen mellem de syv fjelde, byder på utrolige naturoplevelser blot et par minutters gang fra byens centrum.

 • Uanset om det drejer sig om en løbetur på stien langs en fjeldside, bestigning af en stejl trappe op ad den populære Stoltzekleiven-sti eller en vandretur til byens højeste punkt, Ulriken.

 • Efter at have prikket lidt til T-Michal opdager vi hurtigt, at han ikke er en ivrig fjeldentusiast – heller ikke efter 35 år i Norge.

 • "Jeg vil ikke kalde mig selv en bjergged, men det er altid dejligt at komme op i fjeldene. Bare for at tømme hovedet og nyde stilheden."

 • "Men hver gang jeg er i fjeldene, spørger jeg mig selv, hvorfor jeg ikke gør det noget oftere," smågriner han.

 • "Men det er dejligt at have muligheden så tæt på byen. Der er få byer i verden, hvor man kan det.

 • Det er også kun få byer, der kan matche mængden af nedbør. Men det bør ikke afholde dig fra en rejse til denne smukke by med de smalle gader og skæve træhuse.

 • Hvis det regner, har du en fantastisk undskyldning for at iføre dig noget nyt, som du har købt hos Norwegian Rain…

Seneste indlæg