Medlemskab

Sauna

Ægte finske saunaer: Ikke for sarte sjæle

Det er en vigtig del af den vaskeægte finske oplevelse at sidde i en varm sauna, indtil blodet og huden koger. En gruppe venner fra Norge besøgte Löyly, et af Helsinkis mest berømte saunafacilitet, og der blev ikke lagt fingre imellem, da de fik at vide, at de var pjevsede.

 • "Med en vandtemperatur på 6 °C og mellem 80 og 100 graders varme i saunaen er det ikke en oplevelse for sarte sjæle," fortæller Alex fra Norge.

 • Han er taget på weekendtur til Helsinki sammen med vennerne Tord, Espen, Jørgen, Adrian og Mathias.

 • Her prøver de det traditionelle og meget omtalte finske ritual.

 • For at være sikre på at få en ægte finsk saunaoplevelse har de valgt Löyly i Helsinki.

 • Der står sved, kolde drikkevarer og rolig vejrtrækning på dagsordenen.

Imponerende arkitektur på Löyly

Löyly er et anlæg designet af det finske arkitektfirma Avanto Architects, som er kendt for sin unikke arkitektur og fokus på bæredygtighed. Bygningen er i sig selv en seværdighed med sauna, restaurant, bar og udendørsservering. Saunaen ligger ved havet i Hernesaari-kvarteret og er populær blandt både lokale og turister.


Navnet Löyly, "saunaens sjæl", stammer fra det finske ord for den sky af damp, der opstår, når man hælder vand over varme sten i en sauna.

A group of friends having fun before outside of a sauna in Helsinki.

Saunaer – en væsentlig del af kulturen

Flere af Nordens storbyer er hoppet på trenden med saunaer i bymidten, som KOK i Oslo – hvor man både kan tage en svømmetur med udsigt til operahuset og Munch-museet. Men i Finland er saunaen ingen trend – den er en fast bestanddel af den finske livsstil og kultur, og der findes næppe et hjem i landet, der ikke har adgang til en eller anden form for sauna. For den norske vennegruppe var et af højdepunkterne under turen at besøge en ægte finsk sauna – noget de anbefaler til alle, der besøger Helsinki og Finland.


"Hvis du kun har mulighed for at opleve én ting i Helsinki, så er det dét her," mener Alex.


"Jeg er helt enig. Saunaen, Löyly i sig selv og hele oplevelsen omkring det er noget, man bare skal prøve. Dette er den ægte finske kultur," siger Tord og tilføjer:


"Det er helt fantastisk. Jeg har ikke været i sauna i 15 år, men det bliver helt sikkert ikke sidste gang."

 • Lokal vejledning om de finske saunaritualer

  De lokale er ivrige efter at dele og drøfte de ritualer, der er en integreret del af saunabesøget, og det gør oplevelsen endnu bedre.

 • Blandt andet føres nordmændene ind i røgsaunaen, som er en type sauna, der opvarmes på en anden måde end den traditionelle.

 • Der var dog én ting, som de lokale finner ikke var imponerede over:

 • Nordmændene mente, at badevandstemperaturen på 6 grader var for koldt til en dukkert i havet.

 • "Finnerne mente, at vi måtte være svenskere, fordi vi var så pjevsede, når det kom til både sauna og badning," ler Mathias.

Den ægte finske saunaoplevelse

Finske saunaritualer er en vigtig del af den finske kultur og tradition. Saunaen er et sted, hvor folk samles for at slappe af, rense kroppen og komme hinanden ved. Det siges ofte, at de mest afgørende beslutninger i finsk politik og forretningsliv træffes i saunaen.


Men hvordan går man i sauna som en ægte finne? Her er nogle vigtige elementer i de finske saunaritualer:


1. Forberedelsen


Før man går i sauna, er det god skik at tage et brusebad for at rengøre kroppen. Mange synes, det er behageligt at have en badekåbe eller et håndklæde på i saunaen. De fleste finner går nøgne i sauna, men det er ikke et krav. I fælles eller offentlige saunaer er badetøj ofte påkrævet.


2. Opvarmningen


Saunaen opvarmes med en brændeovn eller elektriske varmeapparater. Temperaturen kan variere, men ligger typisk mellem 70 og 100 °C. Det er almindeligt at hælde vand på ovnen for at skabe damp, hvilket øger fugtigheden og varmen i saunaen. Man spørger som regel de andre i saunaen, om det er i orden, inden man hælder mere vand på. Det anses også for uhøfligt at gå ud, mens man venter på löyly'en (dampen), så gå ud inden, eller vent derinde.


3. I saunaen


Når man går i sauna, sidder man som regel på træbænke, der er placeret i forskellige højder langs væggene. Traditionelt set sidder mændene på den øverste bænk og kvinderne nederst, men få følger disse "regler" i dag.


4. Brug en vihta


Et traditionelt finsk saunaritual omfatter brug af en vihta, som er et bundt af birkegrene, der er bundet sammen. Du kan forsigtigt banke dig selv eller andre på ryggen med vihta'en for at stimulere blodomløbet og frigive duften af birkebladene.


5. Nedkølingen


Efter at have siddet i saunaen er det tid til at køle af. Dette kan gøres ved at tage en hurtig dukkert i en sø, i havet eller en pool, der er afkølet til formålet. Nogle foretrækker et iskoldt brusebad eller lægger sig ned i sneen om vinteren.


6. Afslapningen


Når du er kølet ned, kan du gå tilbage i saunaen, eller bare slappe af. Husk at drikke rigeligt med vand. Selvom mange finner nyder en øl under deres saunabesøg, er det meget sjældent, at øllerne tages med ind i saunaen.


7. Socialt samvær


Saunaen er ofte et sted, hvor venner og familie samles for at snakke, udveksle historier og komme hinanden ved. Der er få regler, men det anses for respektløst at være højlydt eller beruset i en offentlig sauna.

Friends holding colorful drinks.

Seneste indlæg