Kultur, kunst, historie eller natur? Lund har noget for alle, uanset om du rejser med børn, din partner eller med venner! Vi viser dig de seks bedste seværdigheder i Lund!

lund cathedral, towers, lund
De velkendte kirketårne på Lunds domkirke.

Skæve og brostensbelagte gader, historiske bygninger og cyklende studerende – velkommen til Lund og til en af Sveriges ældste byer! Her får du de bedste tips til ting at opleve i Lund.

#1 Lunds Domkirke

Hvis der er en kirke, du ikke må gå glip af i Sverige, så er det Lunds domkirke. Denne seværdighed er et vartegn i bybilledet, og de 55 meter høje tårn, som også kaldes ”Lunna pågar”, kan ses langt væk over de skånske sletter. Lunds Domkirke, som er Sveriges mest besøgte kirke, har været i brug siden 1145, og den byder sine besøgende på historiske højdepunkter som Kryptan (stort set uberørt siden 1123) og det astronomiske hjul (fra 1380).

Hvis domkirker er din ting, så må du ikke gå glip af en guidet rundvisning! Lær mere om arkitekturen, kirkens spændende historie og alle interessante ting og kunstskatte.

For børn? Absolut! Lunds Domkirke er både for de store og de små. Specielt fortællingen om Jætten Finn, hvis statue står nede i krypten, er ekstra populær hos børn.

Entré? Nej

Hvor: Kyrkogatan 4

#2 Lundagård og Universitetshuset

Universitetshuset i Lundagård, LundUniversitetshuset i Lundagård. Foto: Nina Ransmyr

AF-borgen, Lundagård, LundAF-borgen i Lundagård. Foto: Kennet Ruona

I Lundagårdsparken går du blandt smukke bygninger med gamle aner. Lundagård er gået fra at være en kongsgård i den tidlige middelalder til centrum og symbol for universitetet og byens studieliv.

Lundagård ligger midt i Lund, og den er lige så meget byens hjerte som den er universitetets kerne. Her afholdes Lund Carnival hvert fjerde år, og koret Studentersangerne synger traditionelt om foråret her den 1. maj. Se den middelalderlige bygning Liberia, det hvide og statelige Universitetshus, AF-borgen og meget mere!

For børn? Nja. Parken har selvfølgelig en hel del grønne områder, men intet specielt som lokker det yngre publikum til.

Hvor: Du finder parken i det centrale Lund, lige ved domkirken

#3 Botaniske haver

Lund - Botaniska trädgårdenGå en tur rundt i den botaniske have en varm sommerdag.

Brødfrugttræer, kakao, banan, orkidéer eller verdens mest usædvanlige træsort? Den botaniske have, eller “Botan” som den kaldes af de lokale, har hele ni forskellige drivhuse med forskellige klimaer og planter fra alle verdenshjørner. Men drivhusene er ikke det hele - langt fra! Den botaniske have byder på hele otte hektar stor park, hvor haven er opdelt i forskellige kvarterer og beplantninger.

De ni drivhuse: Agathishuset, Kaktushuset, Kryddpepparhuset, Medelhavshuset, Orangeriet, Orkidéhuset, Ormbunkshuset, Palmhuset og Victoriahuset.

For børn? Se spændende planter i drivhusene, og mærk temperaturforskellene i de forskellige afdelinger. Tag en pause i caféen, eller lav din egen picnic, og slå jer ned i parken.

Hvor: Östra Vallgatan 20

#4 Kulturen i Lund - kulturhistorisk museum og friluftsmuseum

Friluftmuseet på Kulturen, LundFriluftsmuseet på Kulturen i Lund. Foto: Kulturen

Barnvisning på Västa Vrams Prästgård, LundKulturens undervisere har fremvisninger for børn i blandt andet Västra Vrams Prästgård. Foto: Kulturen

Museet Kulturen strækker sig over hele to kvarterer og byder på en spændende samling af kulturhistoriske huse og gårdhaver fra middelalderen og frem til 1930’erne. Glæd dig til at blive forundret over, hvordan man levede før i tiden, og besøg en af de mange udstillinger, de har lige nu!

For børn? Om det er! Kulturen arrangerer tilmed fremvisninger og specielle udstillinger kun for børn. Lyt med i en historietime, hyg og leg i et historisk miljø!

Entré? Ja

Hvor: Tegnérsplatsen 6

#5 Naturum Skrylle

Lund: Naturum Skrylle. Photo: Sofie PerssonNyd naturen i smukke Skrylle. Foto: Sofie Persson

Skift brostenene i byen ud med skovens stier i naturområdet Skrylle! Pak rygsækken, og tag på udflugt i naturen. På Skryllegården, ca. 12 km øst for Lund, arrangeres spændende aktiviteter, hvor du kan lære mere om dyr, planter og kulturhistorie. Om sommeren er kører der endda en bus, Naturbussen linje 159, fra Lund Hovedbanegård hele vejen til naturområdet.

For børn? Træklatring, småkrybssafari, familieakrobatik, naturdetektiver … Temaet for nogle af de guidede turer afslører i det mindste, at her virkelig er sjove aktiviteter for børn! Du kan også få tips til udflugtsdestinationer og vandreture, som passer netop til jer.

Hvor: Mellem Dalby og Sydlig Sandby, ca. 12 km øst for Lund

#6 Skissernas Museum - Årets museum 2019

Skissernas Museum - exteriör. Foto: Caroline AnderssonSkissernas Museum byder også på spændende arkitektur. Foto: Caroline Andersson

Arkivskåpet på Skissernas Museum, Lund. Foto: Caroline AnderssonLad øjet betragte alle de forskellige ting, som findes i arkivskabet på Skissernas Museum. Foto: Caroline Andersson

Skissernas museum har i år modtaget den prestigefyldte pris som Årets museum 2019! Med verdens største samling af skitser, tegninger og modeller indenfor svensk og international offentlig kunst er det ikke så svært at forstå. Her kan du se kunst fra verdenskunstnere i store, lyse udstillingssale.

Hvad siger du til Henri Matisse, Diego Rivera og Sigrid Hjertén? Du bliver ikke skuffet over museets rige udvalg af fantastisk kunst! Tag på en guidet rundvisning, eller besøg artist talks, forelæsninger, koncerter, forestillinger, deres skabende værksted og meget mere.

For børn? Skissernas museum tilbyder familiefremvisning (anbefalet fra 5 år), søndagsværksted, ferieværksted og sommerkunstskole.

Entré? Ja

Hvor: Finngatan 2