Isbelagte fjorde, nordlys, flotte skibe, verdenskulturarv, hundeslæde og snescootere. Med den snesikre vinter er det ikke så mærkeligt endda, at Luleå er en populær vinterby! Pak overtræksbukserne og en varm hue og læs vores tips til aktiviteter i et snedækket Luleå!

Activities at Gammelstad Kyrkby, outside of Luleå
Lige uden for Luleås centrum ligger Verdensarvområdet Gammelstads Kirkeby

1. Dagsudflugt til Jopikgården

Vil du opleve Luleås skærgård om vinteren? Intet problem – hvert år er der fyldt med flere isveje. Pak noget varmt at drikke og madpakken og tag herefter ud på en fantastisk dagsudflugt. Isvejene kan bære dig uden problemer, uanset om du bevæger dig til fods, på en fatbike eller i bil!  Gå ikke glip af skærgårdsperlen Jopikgården på Hindersön, som er et populært udflugtsmål. Oplev øens historie og besøg minen eller måske Sälbåtsmuseet? Bagefter kan du slappe af og nyde lækker mad og drikke i restauranten, som gør brug af lokalproducerede råvarer.

Her kan du læse mere, om hvilke isveje som er åbne netop nu. Isvejenes bæreevne kontrolleres altid regelmæssigt.

Foto: Graeme Richardsons

Der er varmt i den hyggelige restaurant. Foto: Graeme Richardsons

Hvem har sagt, at skærgården ikke er flot om vinteren? Foto: Graeme Richardsons

Der er mange forskellige udflugtsmål på Hindersön, eksempelvis Gruvan og Sälbåtsmuséet. Foto: Graeme Richardsons

2. Gammelstad Kirkeby og Friluftsmuseet Hägnan

Lige uden for Luleås centrum ligger Verdensarvområdet Gammelstads Kirkeby – en af Luleås mest velbesøgte seværdigheder! Fra 1600-tallet og frem forvandlede området sig til en kirkeby, hvor flere kirkestuer blev bygget, så man kunne tilbyde logi til de sognebørn, der boede langt væk, og som havde svært ved at nå til gudstjeneste og hjem igen på en dag. I byens centrum finder man en flot middelalder-stenkirke fra 1400-tallet, der er omgivet af 405 unikke stuer og 552 kamre. Book en guidet tur hos Gammelstad Visitor Center og oplev byens fantastiske historie med miljøer og bygninger, som figurerer på UNESCO’s Verdensarvsliste! Husk også at besøge Friluftsmuseet Hägnan, når du er på disse kanter! Museet arrangerer mange forskellige aktiviteter for gæsterne året rundt. Udover en café og butik kan du om vinteren også besøge et sløjdværksted, julemarkedet samt opleve bålfester!

Gå på opdagelse i Gammelstad Kirkeby, der er med på Verdensarvlisten. Foto: Susanne Lindholm

Middelalderkirken er klart et besøg værd! Foto: Susanne Lindholm

Opleve det nordbotniske kystlands kulturarv på Friluftsmuseet Hägnan. Foto: Susanne Lindholm

Gå ikke glip af butikken! Friluftsmuseet Hägnan. Foto: Susanne Lindholm

3. Vintergåtur med vafler

Øen Gråsjälören ligger omkring 20 minuters gang over isen fra Södra Hamn. Tjek, om flaget er hejst fra hytterne. Er det tilfældet, er der åbnet op for salg af vafler, grillpølser samt kaffe med mere! Du kan også medbringe din egen mad samt grille pølser. Hvis dine fingre begynder at blive lidt frosne, kan du altid gå ind i varmestuen og blive varmet igennem, inden det er tid til at begive sig hjemad. Hvis du gerne vil være lidt tættere på byen, er det populært at gå fra havn til havn og se Luleå fra issiden. Om aftenen får du en mageløs udsigt over byens skyline! Herude, langt bort fra byens lys, er det også lettere at se nordlys. Læg dig ned i sneen og bliv fascineret af den smukke stjernehimmel!

Tag en herlig vintergåtur over isen og nyd vafler og kaffe på Gråsjälören! Foto: Jacob Nilsson

4. Book en guidet snescootertur eller hundeslæde

Hvis du elsker fart og adrenalin og samtidig gerne vil tættere på naturen, er en guidet tur på en snescooter eller med en hundeslæde ikke nogen dum idé! Norrbotten er spækket med flotte snescooterstier, som fører dig ind i skoven eller over skærgårdens is. Uanset om du vil føle snescooterens motor vibrere kraftigt eller se glade huskies løbe i takt og føre slæden frem, får du en fantastisk naturoplevelse! Bothnia SledDog Adventures har over 20 års erfaring med at arrangere hundeslædeture. Book en færdig pakke eller skræddersy din egen oplevelse!

Mærk adrenalinen bag ved en gruppe glade huskies! Foto: Anna Eriksson

Vælg en færdig pakke eller skræddersy din oplevelse! Foto: Anna Eriksson

Det allerbedste er nu alle de skønne hunde, man får lov at hygge med. Foto: Anna Eriksson

5. Luleå på skøjter eller ski

Med sin fine vinter er det ikke spor mærkeligt, at mange i Luleå har en forkærlighed for ski og skøjter! Pak bilen med langrendsskiene og tag til Ormberget, som er et stort friluftsområde lige uden for Luleå med skiløjper til dem, som bare gerne vil have lidt motion, samt til dem, der vil have udfordringer. Hvis der er slalom på programmet, passer Måttsundsbakken med sine to lifte og tre piste endnu bedre. Hvis du gerne vil stå på skøjter over isen, er der hvert år en skøjtebane fra Norra Hamn rundt om Gültzauudden til Södra Hamn og videre ud til Gråsjälören.

Prøv sneen på Måttsundsbakken! Foto: LuleåBild

Se vores hoteller i Luleå!