Luleå er kendt som en vaskeægte vinterby, men med sin fantastiske beliggenhed ved Bottenvikens kyst forvandles byen hvert forår til en levende skærgårdsby med et væld af udendørsserveringer, seværdigheder og lyse nætter. Her kan du læse mere om de aktiviteter, du bare ikke må gå glip af!

Med en fatbike kan du klare de fleste terræner uden problemer!
Med sine brede hjul er en fatbike perfekt for at opdage Luleå, uanset terræn. Foto: Peter Rydström

Gå ikke glip af vores sommerudsalg!

Booke sommerens rejse til en rigtig god pris – se alle vores sommertilbud her!

1. Tag turbåden ud til Bottenvikens skærgård


Du kan ikke besøge Luleå om sommeren uden at tage en turbåd ud til Bottenvikens flotte skærgårdslandskab! Med hele 1312 øer, klipper og skær er der mange muligheder. Sandön er et af skærgårdens mest populære udflugtsmål. Her må du ikke gå glip af Klubbviken Havsbad, som har en velbesøgt restaurant, en fin badestrand, minigolf og mange andre aktiviteter.


En årligt tilbagevendende succes er rejsekrydstogtet ombord på M/S Laponia. Få det bedste fra begge verdener og nyd lækkerierne og noget godt i glasset, mens Luleås flotte skærgård passerer forbi uden for vinduerne. Underholdning, sang og musik er også populære indslag under den tre timer lange tur.


Besøg det hyggelige Klubbviken Havsbad, når du kommer til den populære Sandön. Foto: Per Pettersson


Klubbviken-Sandön er et perfekt udflugtsmål til dagsture. Foto: Per Pettersson


Husk at pakke badetøjet, når I tager til Klubbviken! Foto: Per Pettersson


Gå til havnen mindst 15 minutter før afgang. Foto: Laponia Rederi


Oplev Luleås flotte skærgård fra middagsbordet. Foto: Laponia Rederi


Nyd de blå vidder i Bottenviken. Foto: Laponia Rederi


2. Afslapning på Luleås badestrande


Med tanke på at Luleå topper solskinslisten år efter år, er det et must at medbringe badetøjet, når du besøger byen! Når solen skinner, er en forfriskende dukkert nemlig noget af det allerbedste. Tag hele familien, alle vennerne eller måske bare en god bog med på turen til en af Luleås mange badestrande. De fleste badestrande er tilgængelige med bus eller udlejningsbil. Vil du bade, men har du ingen bil? Intet problem! I den nordlige del af Luleå finder du Gültzaudden. Det er en badestrand, som ligger i gåafstand fra byens centrum.


Tag en gåtur langs klitterne på stranden Skvalpen og lad vandet køle tæerne af. Foto: Helena Holm


Hvad er sommeren uden leg og sjov på stranden? Her på Storsand. Foto: Helena Holm


Glem ikke frisbeen eller ketsjerne! Likskär strand. Foto: Helena Holm


Lange, herlige dage ved Tjuvholmsundet! Foto: Helena Holm


Med sine mange soltimer kan det være godt med et dyp eller to på stranden Niporna. Foto: Helena Holm


3. Lej en fatbike, kajak eller stand-up paddleboard


Lad hverken mose, sand eller sten holde dig tilbage – med en fatbike kan du klare de fleste terræner uden problemer! Takket være de ekstra brede dæk har denne cykelmodel taget Luleå med storm. Luleås fine skærgård er særdeles velegnet til både kajak og stand-up paddleboards. Ouroboros tilbyder både fatbikes, kajakker og stand-up paddleboards til udlejning og guidede ture.


Med sine brede hjul er en fatbike perfekt for at opdage Luleå, uanset terræn. Foto: Peter Rydström


Begiv dig ud i bugten og nyd at være tæt på vandet. Foto: Graeme Richardson


Test balancen på en stand-up paddleboard.


4. Gammelstad kirkeby og Friluftsmuseet Hägnan


Lige uden for Luleås centrum ligger Gammelstads Kirkeby, der er med på Verdensarvlisten – og en af Luleås mest velbesøgte seværdigheder! Fra 1600-tallet og frem forvandlede området sig til en kirkeby, hvor flere kirkestuer blev bygget, så man kunne tilbyde logi til de sognebørn, der boede langt væk, og som havde svært ved at nå til gudstjeneste og hjem igen på en dag. I byens centrum finder man en flot middelalder-stenkirke fra 1400-tallet, der er omgivet af 405 unikke stuer og 552 kamre.


Book en guidet tur på Gammelstad Visitor Center og oplev byens fantastiske historie med miljøer og bygninger, som figurerer på UNESCO’s Verdensarvsliste! Husk også at besøge Friluftsmuseet Hägnan, når du er på disse kanter! Museet arrangerer mange forskellige aktiviteter for gæsterne året rundt. Om sommeren er det et friluftsområde med alt fra forskellige børnevandringer til midsommerfester. Museets bondegård fyldes også med en række dyr, som er et stort hit hos børnene. Perfekt til en dagstur!


Gå på opdagelse i verdensarvseværdigheden Gammelstad Kirkeby. Hvorfor ikke booke en guidet tur? Foto: Susanne Lindholm


Kirken i Gammelstad Kirkeby er dateret til 1400-tallet. Foto: Susanne Lindholm


Friluftsmuseet Hägnan indbyder hvert år til en traditionel midsommerfest! Foto: Susanne Lindholm


Pak picnickurven og tilbring dagen uden for byen ved Hägnans friluftsområde. Foto: Susanne Lindholm


På Friluftsmuseet Hägnan finder du en bondegård med flere dyr. Et stort hit hos børnene! Foto: Susanne Lindholm


5. Kom tættere på naturen i Bälingebjergets naturreservat


Hvis du ikke er indstillet på at forlade Luleå uden først at have været en tur i skoven, er Bälingebergets naturreservat et godt for dig, som søger lette vandrestier. Derudover er det et velkendt udflugtsmål for indbyggerne i Luleå. Der findes flere rastepladser langs med vandrestierne, og åben ild er tilladt på udvalgte steder. Fra toppen af bjerget får du en fin udsigt over både Bälingemosen og Luleelven. Nyd den uspolerede natur og stilheden kun ca. 20 km uden for Luleås centrum.


Bälingebjergets naturreservat tilbyder lettere vandrestier og er et populært udflugtsmål hos luleåboerne! Foto: Helena Holm


6. Find dit indre konkurrencemenneske


Selv solsikre Luleå får lidt sommerregn i ny og næ. Når vejret ikke tillader udendørsaktiviteter, er Alcatraz Event Center et perfekt alternativ! Her kan du udfordre familien, vennerne eller kollegerne i paintball, arkadespil, bowling, lasergame, boule, billard og meget mere! Hvorfor ikke gå all in og vælge en tre- eller femkamp? Området byder også på flere koncertlokaler og tilbagevendende events og koncerter. Alcatraz ligger omkring 4-5 km uden for centrum, og du kan nå stedet til fods, på cykel, i bil eller bus.


Udfordr familien eller vennerne i gokart! Foto: Daniel Holmgren


Alcatraz har et stort udvalg af forskellige aktiviteter. Hvis I har svært ved at vælge, kan I altid tage en tre- eller femkamp. Foto: Daniel Holmgren


Med vest og laservåben er det bare at begive sig ind i labyrinten! Foto: Daniel Holmgren
Book dit ophold i Luleå her

Gå ikke glip af vores sommerudsalg!

Booke sommerens rejse til en rigtig god pris – se alle vores sommertilbud her!