Der er noget særligt ved Gøteborgs skærgård, især om sommeren, hvor solen står højt, varmen er helt tilpas, og man kan mærke saltsprøjtet fra havet plaske på ens bare ben. Vestkysten har meget at byde på, vi har udviklet en simpel guide til Gøteborgs skærgård.

Houses in Smogen, Gothenburg archipelago
Houses in Smogen, Gothenburg archipelago

Med eller uden egen båd

Hvis du har dit eget lille fartøj at udforske Vestkysten med, er det nemt at opleve skærgården. Det er dog langt fra alle skærgårdsgæster, der har deres egen båd.

Eriksbergs færgeleje

En populær mulighed for at udforske skærgården er at booke et hotel, der ikke ligger for langt fra færgerne, der fører dig til de forskellige øer. Du kan for eksempel bestille hos Quality Hotel 11 for at få en overnatningsmulighed, der ligger tæt på Eriksbergs færgeleje. Herfra er der flere ture til Hönö og tilbage. Fra Hönö kan du nemt komme videre til Fotö, blandt andet med yderligere en sejltur eller med bus. Fra Eriksbergs færgeleje kan du også tage færgen til Stenpiren, det er perfekt når du vil udforske det centrale Gøteborg, eller hvis du vil udforske de sydlige skærgårdsøer.

Lighthouse in Gothenburg archipelagoPå Vestkysten er havet og naturen altid tæt på.

Stenpiren

Du kan med fordel bo centralt i Gøteborg og tage færger fra Stenpirens Rejsecentrum. Så er Comfort Hotel et glimrende valg, hotellet ligger omkring 100 meter fra rejsecenteret. Der går flere linjer til de forskellige skærgårdsøer fra Stenpiren. Du kan nå Donsö, Vrångö og den populære halvø og badestedet Saltholmen.

Small red house at Vrango, Gothenburg archipelagoHvorfor ikke udforske de hyggelige omgivelser på Vrångö?

Lilla Bommen

Ikke alt for langt fra Centralstationen og flere egnede hoteller i det centrale Gøteborg ligger Lilla Bommen. Herfra kan du komme til de ydre skærgårdsøer, såsom øen Vinga, der er kendt for sine skønne badeområder og det smukke fyrtårn. Herfra går der også færger til Fotö, Öckerö og Hälsö. Især Hälsö er god at huske på. Herfra kan du tage videre til øer som Hyppeln, Källö-Knippla og Rörö.

Udforsk Gøteborgs skærgård

Skærgården består af flere store og små øer, enkelt opdelt i den nordlige og sydlige del.

Den nordlige skærgård består af øerne Rörö, Risö, Hyppeln, Källö-Knippla, Burö, Hälsö, Björkö, Öckerö, Grötö, Hönö og Fotö samt den lille ø Vinga, som ligger ret langt fra både de nordlige og sydlige øer. Fra Eriksberg og Stenpiren kan du nå den nordlige skærgård. Der er direkte færger til de nordligste øer, men normalt står du af ved Hönös sydlige gæstehavn.

Hönö er en af de mest beboede øer i den nordlige skærgård. Øen byder på både smuk natur, shopping og restauranter med fantastisk udsigt. Et must for dem, der kan lide lækre retter fra havet - fra frisk fisk til lækre rejer.

Eat seafood by the seaNyd skaldyr og vin på vandkanten.

Den sydlige skærgård består af øerne Rivö, Asperö, Brännö, Galterö, Köpstadsö, Stora Knarrholmen, Stora Förö, Vargö, Styrsö, Donsö, Vrångö, Tornö og Valö. For at nå den sydlige skærgård kan du tage færgen fra Stenpiren og også fra Saltholmen.

De største øer her er Donsö og Styrsö, men leder du efter dans og underholdning, er Brännö et glimrende alternativ. Her finder du blandt andet Brännö Varv, et tidligere bådeværft og nu café og bar med levende musik, samt Brännö Värdhus som byder på både lækker mad og god overnatning. Gå til Husvik på sydsiden af øen for at komme til Brännös legendariske mole, hvor der arrangeres dans på sommerens lørdage.

De forskellige øer ude på vestkysten byder på deres egne charmerende og unikke steder, lige fra dejlige badeområder til skønne cafeer og utallige smukke udsigter. Der findes også interessante museer at besøge, frisk fisk at smage og endda deres eget mikrobryggeri. Lørdage på Brännö (tidligere torsdage) byder på muligheder for at danse med både turister og øboere. Bliv ikke overrasket, hvis du begynder at længes efter at vende tilbage til vestkysten, når du er hjemme igen.

Sunset at Branno, Gothenburg archipelagoSolnedgang ved Brännö.