MedlemskabMine bookingerKundeservice

Hoteller

Hotellet, hvor gæsterne genererer mere energi, end de forbruger

Flere og flere vælger at bo på dette hotel i Stockholm, som er fyldt med banebrydende æstetik, teknologi og innovation. Hvor kan du ellers skabe energi, når du tager elevatoren? Kom med os på en guidet tur ind i fremtiden.

 • "Comfort Hotel® Solna er Skandinaviens allerførste nulenergihotel."

 • "Vores vision er at blive Skandinaviens mest bæredygtige hotel – og det vil vi opnå inden for ti år," lover Sam Radstakke Nissen, der er både resolut og passioneret.

 • Sam er chef for Comfort Hotel® Solna, der ligger i Arenastaden i Stockholm.

 • Hotellet, der blev åbnet i 2021, har et stærkt fokus på miljø og er også det svenske hovedkvarter for den skandinaviske hotelkæde Strawberry.

Hotellet, der sælger elektricitet

Vi møder Sam i receptionsområdet. Det er tydeligt, at stemningen blandt medarbejderne er god. Den venlige receptionist, der også fungerer som bartender, smiler og hilser på. Og hvad får man, når man kombinerer de to funktioner? En "barception" – en kombination af en bar og reception – hvor du kan købe drinks, økologisk mad og snacks samt friskbrygget kaffe.

Stemningen er ung og dynamisk, og hele nabolaget er præget af innovation, kontorfællesskaber, nystartede virksomheder og æstetisk iværksætteri.

"Et nulenergihotel er et hotel, der producerer mere energi, end det forbruger. Om vinteren er vi nogle gange nødt til at købe energi, men om sommeren kan vi sælge den. Vi genererer elektricitet, som vi sælger til et elselskab – som igen sælger den videre til sine kunder," forklarer Sam, inden vi går mod liften for at få en ordentlig rundtur.

Hotellet tiltrækker i kraft af sit miljømæssige fokus store virksomheder som ICA og Siemens og andre virksomheder, der følger specifikke CO2-mål. Men almindelige forretningsrejsende og familier tjekker også ind her. Comfort Hotel® Solna ligger praktisk placeret i nærheden af det populære shoppingcenter Westfield Mall of Scandinavia samt fodbold- og koncertstadionet, Friends Arena.

 • Dækket af solpaneler

  Hotellet består af 10 etager med 336 hotelværelser samt 88 lejligheder til gæster på et langvarigt ophold. Vi tager direkte til toppen af bygningen.

 • Taget er prydet med 2.500 kvadratmeter solpaneler. Dette gør Comfort Hotel® Solna til det hotel i verden med flest solpaneler, som genererer en betydelig mængde energi.

 • "Det er verdens mest solpaneltætte hotel – der er simpelthen ikke plads til flere solpaneler," forklarer Sam, mens vi går op på taget og nyder udsigten.

 • Hotellet ligger nær Råstasjön, der er kendt for sit fugleliv og grønne områder. Her kombineres byinnovation med det grønne naturmiljø.

 • "Desuden genbruges 70 % af alle materialer, og hotellet består af miljøvenlig rå beton. Solpanelerne genererer 75 % af hotellets energi," tilføjer Sam.

 • Men der er flere intelligente løsninger her, som du ikke finder andre steder.

Det kan være en god idé at tage elevatoren …

Mens vi bevæger os fra taget til hotelværelserne, lærer vi et sjovt (og vigtigt) faktum: Når elevatoren bevæger sig med tyngdekraften, genererer den energi, der senere bruges til at løfte den op igen. Så for en gangs skyld kan du tage elevatoren med lige så ren en samvittighed, som hvis du havde taget trapperne ...

Blandt hotelværelserne finder du alt fra almindelige dobbeltværelser til XXL-værelser til store familier og toværelseslejligheder, der er op til 63 kvadratmeter. Interiøret er dæmpet og minimalistisk med trædetaljer. Væggene er lavet af beton, og det er der god grund til: Det hjælper med at opretholde en ensartet temperatur.

"Beton absorberer mere sollys end andre materialer," siger Sam:

"Desuden bruges varmen fra køkkenet til at opvarme værelserne. Vinduerne er designet til at give den helt rigtige mængde sollys – så behøver vi ikke nedkøle værelserne om sommeren.

Hotel manager of Comfort Hotel Solna sitting by a computer.
 • Tjek dit værelse, når du tjekker ind

  Vi tager et hurtigt kig på vaskeriet på vej tilbage til vores udgangspunkt.

 • Gæsterne kan vaske, tørre og stryge deres tøj på hotellet uden at betale ekstra for det – det gør det nemt at pakke en let bagage til din ferie eller forretningsrejse. Det er også miljøvenligt.

 • Tilbage i receptionen har Sam endnu en spændende nyhed til os: Vi er ved at tjekke ind på det mest energieffektive værelse:

 • "Ved hjælp af digitale løsninger i receptionen kan natholdet afgøre, hvilke værelser der bruger mindst energi på et givent tidspunkt, og tjekke gæsterne ind på disse værelser først," siger han.

 • Vi ser på graferne, og på denne forårsdag bruger værelse 374 mindst energi. Så vi tjekker ind dette værelse og får det straks lidt bedre med os selv!

Seneste indlæg