MedlemskabMine bookingerKundeservice

"Edvard Grieg har altid stået højt på vores ønskeliste"

Sandra og Maurice Craze er kommet hele vejen fra England for at opleve hjemstedet for en af Norges mest berømte kunstnere: "Edvard Grieg har altid stået højt på vores ønskeliste"

 • Badet i april måneds prægtige solskin byder Bergen det charmerende par, Sandra og Maurice Craze, velkommen til komponistens Edvard Griegs tidligere hjem, Troldhaugen. Det fungerer nu som et museum.

 • Parret er på deres første tur til Vestlandets hovedstad og kommer selv fra det maleriske område Devon i det sydvestlige England. Rejsen har de fået i fødselsdagsgave af deres døtre, og en stor del af årsagen til besøget i Bergen skyldes Grieg.

 • "Vi lytter altid til klassisk musik i radioen og elsker Griegs musik. Hver gang hans musik bliver spillet i radioen, skruer vi op."

 • Vi er især glade for værket Bryllupsdag på Troldhaugen, så det er helt fantastisk at opleve stedet i virkeligheden," smiler Sandra. Hendes mand, der selv er musiker, nikker ivrigt.

 • "Det har stået højt på vores ønskeliste i lang tid, så det er en utrolig følelse endelig at være her," siger Maurice.

"Clarion Collection® Hotel Havnekontoret ligger perfekt"

Parret overnatter sammen med deres to voksne døtre på Clarion Collection® Hotel Havnekontoret beliggende på den ikoniske Bryggen, der er optaget på UNESCOs verdensarvliste. Den ene af deres døtre har tilbragt meget tid i Bergen og Norden i arbejdsøjemed og siger, at hun altid bor på et af vores hoteller.

Inden rejsen havde hun rost Clarion Collection® Hotel Havnekontoret i høje toner over for sine forældre, og de er enige om, at opholdet har levet op til deres forventninger – og mere til.

"Virkelig venligt personale, god service, fremragende morgenmad og fantastiske senge. Og så er beliggenheden i særklasse," siger Maurice.

"Hotellet føles meget hjemligt og hyggeligt, og det har alt, hvad vi har brug for, i nærheden," tilføjer hans kone, Sandra.

 • Bergen er virkelig unik

  Ud over Troldhaugen og det solrige vejr er de begge enige om, at én bestemt ting har imponeret under deres ophold indtil videre.

 • "Landskabet er helt unikt. Det tager simpelthen pusten fra dig," siger Sandra.

 • "Vi synes, at vi er meget heldige med landskabet dér, hvor vi bor i England, især fordi vi er tæt på Dartmoor National Park, men det er slet ikke så smukt som Bergen.

 • Alene indflyvningen med udsigt over fjorden og de sneklædte bjerge var utrolig," tilføjer hendes mand.

Museer, du bør opleve i Bergen

Troldhaugen er en del af KODE i Bergen, et af Nordens største museer for kunst, design og musik. KODE omfatter syv unikke seværdigheder, herunder de tidligere hjem for tre af Norges mest berømte komponister, Edvard Grieg, Harald Sæverud og Ole Bull.

I løbet af året spilles der koncerter i disse hjem, og KODE arbejder målrettet på at formidle komponisternes kultur, musik og historie. Der afholdes over 400 koncerter årligt i Troldhaugen, blandt andet i form af fantastiske frokostkoncerter hen over sommeren.

KODE råder desuden over flere bygninger, hvor der udstilles kunst. I Bergens bymidte ligger Permanenten, som stod færdig i 1896. Udstillingerne skifter regelmæssigt, så undersøg deres websted for at få nærmere oplysninger.

Stenersen er den nyeste tilføjelse til KODE. Her udstilles forretningsmanden Rolf Stenersens samling. Fokus ligger på malerier og skulpturer, og samlingen omfatter værker af kendte kunstnere som Pablo Picasso, Paul Klee og Asger Jorn.

Rasmus Meyer var en forretningsmand fra Bergen med stor forkærlighed for kunst. Hans arvinger donerede hans samling til byen Bergen på én betingelse: Der skulle bygges et offentligt museum til at huse samlingen.

Det blev som aftalt, og samlingen indeholder noget af det bedste inden for norsk guldalderkunst fra 1880 til 1905. Man finder blandt andet verdens tredjestørste samling af Edvard Munchs værker i Rasmus Meyers samlinger.

Lysverket udgjorde oprindeligt de administrative kontorer i det offentlige elektricitetsværk Bergen Lysverker. Udstillingerne skifter, og der er fokus på en bred vifte af kunst: Fra cirka 1400- til 1900-tallet. Ud over kunsten huser bygningen en af Bergens Michelin-restauranter: Lysverket.

Hvis du er på udkig efter moderne kunst, er Bergen Kunsthall, som ligger lige ved siden af flere af KODE-museerne, et besøg værd. De har forskellige udstillinger, koncerter og arrangementer med internationale kunstnere hele året.

Alleyway in Bergen.

Perfekt til besøg i Bergen med børn

VilVite er et videnscenter, som kombinerer naturvidenskab og teknologi på en sjov og spændende måde. Gennem de interaktive udstillinger kan man lege, lære og have det sjovt. Det egner sig perfekt til at underholde børn, når regnen melder sin ankomst i Bergen.

Få mere at vide om Bergen på en byvandring

En stor del af Bergens historie gemmer sig i mure, gader og stræder. En byvandring er en god måde at lære mere om byens historie på. Flere forskellige virksomheder tilbyder denne service.

Bymuseet i Bergen har forskellige afdelinger i Bergen, der har til formål at formidle byens lange historie på en sjov, uformel og interessant måde. Det består af flere museer rundt om i byen og tilbyder også byvandringer – enten med museets egne skuespillere eller guider.

For mange udenlandske besøgende i Norge er stavkirkerne et obligatorisk udflugtsmål. Fantoft stavkirke blev oprindeligt opført i Fortun i Sogn i 1170, men blev flyttet til Fantoft i 1883. Den nedbrændte i 1992, men blev genopbygget og stod færdig igen i 1997. Kirken er kun åben for indendørs besøg om sommeren, men kan ses udefra hele året rundt.

Bergen under anden verdenskrig

Med Bergens beliggenhed tæt på havet kommer det næppe som nogen overraskelse, at byen var strategisk vigtig for tyskerne under anden verdenskrig.

Flere museer i byen fortæller historien om perioden under besættelsen. På Bergenhus festning finder man Bergenhus festningsmuseum. Museet er dedikeret til den norske modstandsbevægelse under anden verdenskrig med fokus på kvindernes bidrag til de væbnede styrker.

Espeland fangeleir er Norges eneste fredede krigsfangelejr, der ligger blot 20 minutters bilkørsel fra byens centrum.

Gestapomuseet har til huse i Gestapos tidligere hovedkvarter i centrum af Bergen. Mange norske modstandsfolk, mænd såvel som kvinder, blev tilbageholdt der under krigen, men også dem, der blev fundet skyldige i forræderi efter krigen. Du kan få mere at vide om de metoder, der blev brugt under afhøringer, se de celler, hvor fangerne sad, og høre deres historier.

Seneste indlæg