Medlemskab

Kongsvinger Festning: Følg med på en unik hotelrejse

Omtrent samtidig med at vi blev Strawberry, i maj 2023, var vi så heldige, at Kongsvinger Festning blev en del af vores hotelfamilie. To af os, der arbejder på "gulvet", har taget turen for at tjekke, om stedet har noget at byde på, og lad os sige det sådan her; Hvis majestætiske hotelværelser, omgivelser, der oser af historie og et strejf af spøgelsesagtig spænding lyder fristende, er det bare at pakke tasken og tage af sted! Men læs artiklen først - vi byder nemlig på masser af inspirerende tips og gulvkorn, og vi har talt med dem, der kender hver en krog af dette magiske sted.

 • Kongsvinger, hvem tager egentlig hertil? Hvorfor skal man besøge denne lille by i Innlandet fylke, lidt mere end en times kørsel fra Oslo, hvor det meste af området er skov, og resten er søer, vandløb og... landbrug.

 • Det vækker måske ikke ligefrem din rejselyst, eller?

 • Nå, men her er årsag nummer ét til et besøg: Kongsvinger er en overraskende hyggelig by med torve, små caféer, unikke butikker og en af de bedste og smukkeste golfbaner i skov i Norden. Årsag nummer to: Ja, det er rigtigt, hotellet Kongsvinger Festning!

 • Nå, hotel siger du? I en fæstning fra 1600-tallet? Sover man så på tynde skummadrasser på gulvet og indånder murpuds og gammel, kold luft, mens man lytter efter spøgelser?

 • Nej, faktisk det stik modsatte! (bortset fra den sidste del, to be continued...) Følg med os, når vi - to moderat oplyste, moderat kræsne damer midt i 30'erne - tjekker dette historiske kulturmonument ud, som vi pinligt nok vidste alt for lidt om før...

 • Det er faktisk ret pinligt, for det vigtigste, vi vidste om stedet, var, at det var her, hvor den norske reality-serie Forræder blev filmet.

Hjertestarter, giftermål og fun facts

Lidt anede vi, hvor afgørende denne fæstning var for Norges selvstændighed back in the days. Den beskyttede Norge ved at låse grænsen, med god støtte fra Norges længste elv, Glomma, udenfor, som virkede som en gigantisk voldgrav. Og lidt anede vi, at der har været spøgelser, som har fået enkelte hotelgæster til bogstaveligt talt at vende om i døren, at hotellet knap nok fik lov til at hænge en hjertestarter på væggen, og at mange er blevet gift i disse historiske omgivelser.


kongsvinger festning tonje og marianneTo damer fra "gulvet", som er klar til at leve majestætisk i nogle timer. Håber vi i hvert fald.


Vi er klar over, at vi trænger til historisk input, en god dosis fun facts og til at forsikre os om, at Strawberry ikke tilbyder hoteller med standarder fra 1600-tallet, for Gud hjælpe os i så fald! Vi håber også at opleve nogle spøgelser, for vi har nemlig hørt uhyggelige rygter...


Har du lyst til at overnatte på Kongsvinger Festning? Book et værelse her!


Vidste du, at vi også har tre andre fæstningshoteller i vores portefølje? Tag gerne et kig på Oscarsborg Festning, Reenskaug Hotel og Torreby Slot!

Kongsvinger Fortress

Blive skilt for at realisere bryllupsdrømmen her?

Det er nemt at få øje på fæstningen, som tårner sig majestætisk op, ved vores ankomst til Kongsvinger. Daglig leder for Fæstningshotellerne, Helene Skjenneberg, leder for booking og indkøb for Fæstningshotellerne, Dénise Kocaman, og Hoteldirektør for Kongsvinger Festning, Tone Strøm, byder os stolt velkommen, da vi når toppen og slutter os til dem på den store åbne plads med bygninger, der omgiver os på alle sider. Alle bygningerne er lidt forskellige i stil, men de udstråler alle en følelse af fæstning og gamle dage.


Image 4Daglig leder for Fæstningshotellerne, Helene Skjenneberg, og leder for booking og indkøb for Fæstningshotellerne, Dénise Kocaman, har flere planer for Kongsvinger Festning fremover.


-Vi har haft flere vielser lige der, hvor I står. Og i den bygning der har vi holdt flere bryllupsfester. Dette er jo det perfekte sted til bryllupper, så vi arrangerer det for dem, der ønsker det. Ja, nogle gange bliver hele bryllupsselskabet her hele weekenden, og så tager vi godt hånd om dem, siger Tone.


Kongsvinger Festning Image 12Hoteldirektør for Kongsvinger Festning, Tone Strøm, viser os rundt i Kongsvinger Festning og fortæller, at der er blevet afholdt flere bryllupper midt på den åbne plads, som forbinder de forskellige bygninger.


Kongsvinger Festning Image 5Alle bygningerne på Kongsvinger Festning har forskellige stilarter og forskellige højder.


Vi drømmer os væk i brylluppernes verden, og den af os, der er gift, overvejer kortvarigt at blive skilt for at kunne blive gift igen (med den samme mand) lige her. Solen varmer vores ansigter, der er udsigt til alle sider, og man føler sig nærmest kongelig, når man står der - det bliver ikke meget mere romantisk. Faktisk har hele den norske kongerække fra Harald V til Fredrik II indtaget måltider omkring bordene i denne fæstning.


Kongsvinger Festning Image 16Det er ikke hver dag, man får mulighed for at sove på et hotel, som er over 300 år gammelt..


Kongsvinger Festning Image 6Vores egen kong Harald har været på Kongsvinger Festning og nydt flere gode måltider, ligesom kongerne før ham.


Fantastisk sted at udforske for børn


Vi følger med de tre damer ind i bygningen "Slaveriet", hvor der danses brudevals og skåles, og hvor man også kan holde konfirmationer, konferencer, arbejdsmøder eller julefrokoster. I denne bygning er der flere rum, som kan "tages af", flere rum til at hygge i til julefrokosten, flere rum til at møde spøgelser i, og flere virksomheder holder faste konferencer her hvert år."Der er noget særligt ved at være så tæt på historien, føler vi.."Vi kan godt forstå hvorfor. De historiske, men komfortable omgivelser er tydeligvis mere intime og personlige end på andre hoteller, og Tone fortæller, at konferencer kan skræddersys, ofte i kombination med aktiviteter, rundvisning og andre specielle ønsker.


Kongssvinger Festning Image 8Lamper fra krigen, lavet af tyskerne, hænger over et af lokalerne, som kan bruges til alt fra konferencer til julefrokoster.


Kongsvinger Festning Image 10Udsigten er upåklagelig, selv fra de mindre vinduer.


Hun peger på lamperne i loftet og forklarer, at de er fra krigen, lavet af tyskerne. Der er noget særligt ved at være så tæt på historien, føler vi. Det giver en helt anden følelse end gennem billeder og gennem Forræder på TV-skærmen. Og vi er nødt til at spørge: Er det her, flere gæster er blevet skræmt af spøgelser, som rygtet siger?"– Dette er jo et børnevenligt sted - et sjovt sted at løbe rundt og udforske."-Nej, ikke her, det er i den bygning, vi snart skal over til, og det er faktisk ret vildt, hvad der er sket derovre..., siger Tone listigt uden at afsløre mere. Vi vil helst bare løbe væk og omfavne det overtroiske, og vi ved også, at mange scener fra Forræder blev filmet i den bygning. Men pludselig viser den overentusiastiske daglige leder Helene tegn på yderligere passion og vil fortælle om sine fremtidsplaner for hotellet:


-Jeg ved godt, at solen skinner og det er varmt lige nu, men forestil jer sne, mørke, hyggelige lys og et dejligt julemarked herude! Hvor hyggeligt ville det ikke være? Jeg drømmer virkelig om, at det kan blive til virkelighed hver jul. Så ville vi også tiltrække flere familier. Det her er jo et børnevenligt sted - et sjovt sted at løbe rundt og udforske, siger Helene med en rolig, men begejstret stemme.

 • Vi kan godt lide Helene og ideen om et julemarked. Mens vi går over pladsen til hovedbygningen, hvor der serveres morgenmadsbuffet til hotelgæster, afternoon tea fra tid til anden, frokost, middag og formelle festmiddage, kan hun afsløre noget andet nyt:

 • -Vi serverer jo en skøn frokost for dem, der ønsker det, med hvide duge og det hele, og vi serverer 3-retters festmiddage på fredage og lørdage for dem, der ønsker at føle sig lidt kongelige uden at tømme bankkontoen.

 • -MEN! Nu er der også en café med lokale signaturprodukter, så det vil sige. ingen standard mærkevarer!

 • -Vi ønsker, at flere bare skal komme forbi på en dagstur med familien eller vennerne og slå sig ned for at nyde en snack og noget forfriskende eller varmt i koppen.

 • -Ja, måske får vi flere yngre lokket hertil," er Dénise enig i. Siden Forræder blev vist på TV, har vi bemærket en markant stigning i både antallet af bookinger og besøgende, der kommer på en dagstur bare for at se det.

 • ...men vi vil stadig gerne se endnu flere unge mennesker her, som kommer og kan opleve et vigtigt og spændende stykke historie, uanset om de overnatter eller ej. Folk er generelt mere interesserede i historie nu. Tone nikker og tilføjer:

 • -Vi har faktisk mange, der kommer her og overnatter bare på grund af dette hotel og den historiske oplevelse, det giver, og det synes vi er fantastisk.

Der bliver ikke sparet på stil, kunst og vin

Endelig går vi over til hovedbygningen, som er både ærværdig og smuk. Gammeldags, stilfulde møbler og kunst på væggene. Vi får at vide, at kunstneren Erik Werenskiold voksede op her på fæstningen, som søn af kommandant Fredrik Werenskiold, og at en række af hans kunstværker kan ses på museet til Kongsvinger Festning - som sammen består af tre udstillinger fordelt på tre etager.


Kongsvinger Festning Image 17Opholdsrummet i hovedbygningen er stilfuldt indrettet. Hvis du har set den norske TV-serie Forræder, kan du måske genkende omgivelserne.


Kongsvinger Festning Image 15Kælderen byder på et væld af vine, og her kan man også deltage i en vinsmagning. Dette er "skjoldrummet" i TV-serien Forræder.


Vi går ned i kælderen og ser hyldemeter på hyldemeter af vinflasker. Her bliver der jævnligt arrangeret vinsmagninger, får vi at vide. Vi må indrømme, at vi får kuldegysninger nede i den mørke, kolde kælder, og måske er det ikke tilfældigt? Endelig kan Tone bekræfte det spøgelsesrygte, vi har hørt:


-Der er kommet folk hertil, altså overnattende gæster, som har haft en stærk og umiddelbar fornemmelse af særlige 'energier' og en dårlig aura, og som derfor er vendt om ved døren. Jeg kan hverken be- eller afkræfte det, men det er jo gamle bygninger, siger Tone.

Ændringer af gamle bygninger er ingen dans på roser

Vi føler os pludselig som børn igen og får lyst til at overnatte og gå på spøgelsesjagt, når mørket falder på. Men hvad nu, hvis det ikke er godt for hjertet? Nu vi taler om hjertet... Tone kan fortælle, at renovering af gamle, fredede bygninger som denne ikke er nogen dans på roser, især ikke når det kommer til at hænge en hjertestarter op.


-Vi ville skrue en skrue i for at hænge en hjertestarter op og skulle søge om det hos Forsvarsbygg, som ejer bygningen. Vi måtte så vente, til de havde mulighed for at komme og undersøge og godkende, om det var okay at skrue skruen i lige der. Det var helt ok, og hjertestarteren blev hængt op, men det er utroligt svært at foretage ændringer, når det kommer til en så gammel bygning. Desuden kan vi ikke bare male med hvilken som helst maling, vi skal følge nøjagtige farvekoder og købe en særlig type maling. Så ja...det er ikke som at renovere sit eget hjem, griner Tone.

 • Vi sætter os på hotellets udendørs terrasse for at runde en lang og begivenhedsrig dag af og føler straks ro i sindet. Helene nyder det, det er tydeligt.


  • Forestil dig, at du sidder her på den udendørs terrasse om foråret med de første varmende solstråler i ansigtet, mens du nyder noget lækkert i glasset og en sprød salat til. Det bliver jo ikke bedre end det, siger hun med en (sol)glød i ansigtet.

 • Vi kan nemt se det for os. Inden vi tager af sted, vil vi gerne se hotelværelserne. Vi får at vide, at værelserne var barakker for tyske soldater under krigen, men vi indser hurtigt, at der ikke er meget tilbage, der minder om gamle soldaterbarakker.

 • Vi besøger et enkeltværelse, som i vores øjne fremstår som et lille luksusværelse med en pæn redt seng, en skøn lænestol, en kaffemaskine og en vidunderlig udsigt over floden Glomma.

 • Det moderne møder det historiske i hotelværelserne, og hvert værelse har et skilt med information om en kommandant, der har boet på det pågældende værelse.

 • -Det sker, at folk ringer og siger: "Min oldefar var kommandant hos jer, så jeg vil gerne have det værelse, han boede på", og så arrangerer vi det selvfølgelig - hvis det er ledigt, siger Tone med et underfundigt smil.

Sjælero, eksklusivitet og skønne senge

Vi går hen til flagstangen udenfor og kigger ud over Kongsvinger. Pludselig tikker der en SMS ind på telefonen fra vores veninde Miriam Nordhagen, som har set de idylliske billeder, vi har sendt i løbet af dagen.


scrollytelling-festningshotell-dk


kongsvinger festning miriam nordhagenMiriam Nordhagen blev imponeret over Kongsvinger Festning, da hun besøgte stedet for et par år siden.


Mens vi spejder ud over Kongsvinger med fæstningen bag os, må vi give Miriam 100 procent ret. Nu er Dénise gået i sjælero-mode og er kommet på banen:


-Vi har fået mange tilbagemeldinger om, at folk føler en særlig fred og sjælero her. Man får en følelse af eksklusivitet i et roligt, afslappende miljø, som på én gang er stilfuldt, moderne og historisk. Vi håber, at alle vil besøge denne unikke historiske perle, slutter Dénise.


Vi siger farvel til Dénise, Helene, Tone, fæstningen og spøgelserne og bliver enige om, at vi helt sikkert vil vende tilbage. Man skal lede længe for at finde et hotel som dette!


Har du lyst til at overnatte på Kongsvinger Festning? Book dit værelse her!


Vidste du, at vi også har tre andre fæsningshoteller i vores portefølje? Tag gerne et kig på Oscarsborg Festning, Reenskaug Hotel og Torreby Slot!

Seneste indlæg