Har du booket en rejse til flotte Riga, eller overvejer du stadig? Letlands hovedstad emmer af charme, seværdigheder, madoplevelser og en helt utrolig arkitektur. Her har vi samlet 5 kanontips!

city-hall-square-old-town-riga.jpg
Den gamle bydel er et must, når du besøger Riga. Her finder du både Sorthovedernes Hus på Rådhustorvet og Sankt Peterskirken i baggrunden.

Riga blev for nylig kåret til det 7. mest interessante og spændende rejsemål i verden af TripAdvisor. Paradisrejsemål som Costa Rica, Hawaii og Kenya fik ganske vist højere placeringer, men en top 10-placering er stort for et rejsemål, som ofte bliver overset. Måske er det for tæt på eller for almindeligt? Vi vil gøre op med det billede og vise Rigas store charme.

1. Jugendstil og art nouveau i verdensklasse

Det er svært ikke at blive fascineret af Rigas store arkitekturskat. Over en tredjedel af det centrale Rigas bygninger er holdt i jugendstilen og art nouveau, og det er derfor ikke spor underfundigt, at denne karakteristiske stil i bybilledet gør et stærkt indtryk på besøgende. Blikket drages hele tiden opad, mere præcist til de dekorative detaljer, som kendetegner denne elskede og populære epoke i arkitekturhistorien. Hop i et par bekvemme sko og begiv dig ud i verdens jugendstil-hovedstad!

Her er arkitekturperlerne, du ikke må gå glip af

Gamle bydel: Vecrīga (som betyder ”Gamle Riga” på lettisk) er perfekt som udgangspunkt, hvis du skal ud på en opdagelsesrejse i jugendstilens univers. Selvom størstedelen af byens art nouveau-bygninger findes i kvartererne rundt omkring den gamle bydel, så byggede man også en del af disse huse i Rigas middelalderkvarterer i den første del af 1900-tallet. Middelalderkvartererne byder med andre ord på en interessant blanding af arkitektoniske stilarter og epoker! Fra den gamle bydel kan du herefter nemt komme videre til både Alberta iela og Elizabetes iela.

Alberta iela: Alberta iela er en af de mest kendte gader, når det drejer sig om Rigas arkitekturskat, med det ene mesterværk efter det andet hele gaden igennem.
Hvor: Fra den gamle bydel tager det cirka 10 minutter til fods til dette kvarter, der byder på slående flotte bygninger.

Riga Art Nouveau Museum: Når du nu alligevel er på Alberta iela, må du ikke snyde dig selv for at besøge det kendte Riga Art Nouveau Museum, som ligger i samme gade. Det er perfekt for dig, som har forelsket dig i jugendstilen og vil vide mere om den kendte lettiske arkitekt Konstantīns Pēkšēns, som boede her frem til 1907. Museet ligger nu i hans tidligere lejlighed og er en sand buffet af møbler, tøj og køkkengrej fra samme epoke.
Hvor: Alberta iela 12

Elizabetes iela: Parallellt med Alberta iela ligger den lige så kendte Elizabetes iela. På adressen 10b finder du et imponerende eksempel på tidlig jugendstil, designet af Mikhail Eisenstein og bygget i 1903. Via de lysende, klare blå partier på facaden skiller huset sig virkelig ud, og blikket fanges let af de flotte skulpturelle detaljer og masker, som pryder huset.
Hvor: Elizabetes iela 10b

Rundede karnapper og organisk slyngplanter samt ornamentik er tilbagevendende detaljer på husfacaderne i Riga.

Den klare, blå farve giver virkelig gaderne et pift, og det er umuligt ikke at lade sit blik fange.

Selvom Riga er den by i verden med den største koncentration af jugendstil-bygninger, bliver de flotte bygninger ved med at fascinere.

Denne trappeopgang er et flot eksempel på den naturalistiske ornamentik, som er så typisk for art nouveau.

2. Prøv en spa-tur i det centrale Riga eller tag en dagstur til det kendte kursted Jurmala

Ville det ikke være ideelt at kombinere nye indtryk og udflugter med lidt herlig massage og afslapning på ferien? I prisvenlige Riga kan du få det bedste fra begge verdener – uden at vælte feriebudgettet! Letland og Riga er et veletableret spa-rejsemål, og her finder man et stort udbud, når det drejer sig om behandlinger og wellness med vældigt attraktive priser for os skandinaver.

Mix intensive udflugter i byen med en velfortjent spabehandling og slip af med spændinger, stivhed og muskelknuder. Perfekt efter en lang dag på farten blandt Rigas mange attraktioner og seværdigheder. Udover udvalget i bykernen ligger det dejlige kursted Jurmala kun godt 20 km fra centrum. Perfekt for dig, som virkelig vil koble af og gå barfodet på den flotte, hvide sandstrand.

Hvor: Til Jurmala tager det omtrent 30 minutter med toget fra det centrale Riga. Perfekt som dagsudflugt!

En halv times togtur uden for Riga ligger kurstedet Jurmala. Perfekt, hvis du vil tage en pause fra byen eller bare længes efter en afkølende dukkert!

3. Prisvenlig shopping

Hvad ville en weekend være uden shopping? Der er butikker og butikscentre overalt i Riga, men det bedste shoppingudvalg findes helt klart i den gamle bydel og i centrum. Her giver vi tips om nogle af Rigas bedste shoppingsteder.

Shoppinggade: Gaderne Tērbatas og K. Barona er populære shoppinggader med prisvenlige butikker.

Butikscentre: I Riga findes der også en hel del butikscentre, og disse kan med deres lange åbningstider være et godt valg (specielt på søndage, hvor mindre butikker holder lukket). I hjertet af den gamle bydel ligger det populære Galerija Centrs, som byder på 110 butikker på hele 29.000 m2. Det finskejede varehus Stockmann fokuserer mest på mærketøj, mens Bergs Bazaar har et lidt mere luksuriøst udvalg med eksempelvis lokale designere, makeup og finere restauranter.

Hvor: Galerija Centrs ligger midt i den gamle bydel, på adressen Audēju iela 16. Stockmann finder du på adressen 13. janvāra iela 8, mens Bergs Bazaar ligger på Elizabetes iela 83.

Art nouveau i Riga: Er du inspireret af stilarten art nouveau? I butikken Art Nouveau Riga kan du shoppe smykker, accessories, interiører, plakater, tekstiler og lamper i denne karakteristiske stil.

Hvor: Butikken ligger på Strelnieku 9, blandt flotte jugendstil-bygninger.

Riga Central Market: Rigas centralmarked er Europas største marked og helt klart et must, når du besøger byen. Godt 80.000 besøgende kommer her hver dag for at gøre et kup blandt second hand-varer, blomster, madvarer og delikatesser, kuriosa, elektronik, mode, havetilbehør og meget mere. Markedet ligger i 5 gamle zeppelinhangarer fra Første Verdenskrig og er oplistet som verdensarv af UNESCO.

Hvor: Adressen er 7, Nēģu iela, lige uden for den gamle bydel.

Shop og gør et kup sammen med letterne på det gigantiske centralmarked.

4. Få set de vigtigste seværdigheder

Selvom Riga har et stort udbud af attraktioner, findes der en håndfuld perler, som alle er et absolut must, uanset om du besøger Riga en hel uge eller bare et par dage. Her giver vi dig et hurtigt overblik over Rigas unikke topattraktioner. Gå all-in som nysgerrig turist og kom hele listen igennem eller vælg dine egne personlige favoritter!

Vecrīga, den gamle bydel, er en seværdighed i sig selv, uanset om du vil lade dig fortrylle af flot arkitektur og charmerende brostensgader, eller om du er interesseret i Rigas spændende historie. Med sin beliggenhed ved Østersøen og den store flod Daugava, som løber gennem byen, var Riga en af Østersøens rigeste handelsbyer, som ofte fik besøg af både vikinger og handelsfolk fra hansestæderne. Mange af Rigas største seværdigheder findes i dette kvarter (se nedenunder). Slå dig ned på en hyggelig café på et af torvene og sug stemningen til dig med en god, kold lettisk øl i hånden.

Lad dig charmere af den gamle bydels historiske atmosfære, gamle bygninger og brostensgader.

Svenskporten, Zviedru vãrti, er det eneste, som i dag er tilbage af den bymur, som engang beskyttede byen mod angreb. Da svenskerne besatte Riga i 1698, blev Svenskporten bygget ind i bymuren.
Hvor: Svenskporten finder du på adressen Torna Iela 11.

Svenskporten, The Swedish Gate, er det eneste, som er tilbage af Rigas bymur.

Sorthovedernes Hus er måske et af den gamle bydels mest kendte huse med sin karakteristiske røde facade og flot dekorerede dør. Huset blev anvendt til vilde arrangementer og fester i 1300-tallet af Sorthovederne, eller Blackheads, som var en gruppe af ugifte, udenlandske købmænd, der var aktive i flere baltiske middelalderbyer.

Den originale bygning blev desværre ødelagt af tyske bomber under Anden Verdenskrig, men blev genopbygget i forbindelse med Rigas 800 års jubilæum i 2001. I dag benyttes Sorthovedernes Hus som museum og koncerthus.

Hvor: Sorthovedernes Hus ligger på Rātslaukums 7, ved Rådhustorvet i den gamle bydel.

Ved Rådhustorvet i den gamle bydel finder du Sorthovedernes Hus. Lige foran facaden står der en 6,3 meter høj statue, der forestiller skytshelgenen Skt. Roland.

Hvad er en middelalderby uden sine kirker? Både Sankt Peterskirken og Rigas Domkirke er helt klart et besøg værd. Sankt Peterskirken er en gotisk 1200-tals-kirke, som kan bryste sig af at have Rigas højeste tårn. Gå absolut ikke glip af at tage elevatoren op til kirkens udsigtsplads, hvor du fra 72 meters højde kan se både den gamle og nye by, floden Daugava og Rigabugten. Rigas Domkirke er også fra 1200-tallet og er i dag Baltikums største kirke. Her regnes det enorme orgel for at være en af domkirkens mest berømte seværdigheder.

Tag elevatoren op i Sankt Peterskirkens tårn og nyd en slående flot udsigt over Letlands hovedstad!

Besættelsesmuseet giver en vigtig påmindelse om Letlands historie med besættelser af både Sovjetunionen og Natzityskland. Her findes der dokumenter, fotografier og genstande fra perioden 1940 til 1991, som vidner om de umenneskelige levevilkår, der herskede under disse stormagter.

Hvor: Raiņa bulvāris 7, i det centrale Riga.

Latvian Ethnographic Open Air Museum er et stort friluftsmuseum, som ligger lige uden for Riga i landlige omgivelser. Her får du bogstavligt talt en historisk gåtur med mere end 100 træhuse (kirker, vindmøller, bondegårde etc.) i området fra Letlands 4 kulturområder.

Hvor: Brīvības gatve 440. Du kommer nemmest dertil med bus 1, som afgår fra Merkela iela, kun 100 meter fra togstationen.

Tag en gåtur i friluftsmuseet og få en spændende skildring af Letlands arv.

Her er der ikke kun huse og bygninger, men også mange brugsgenstande.

Besøg deres hjemmeside for at se, hvornår der arrangeres håndværksdage.

5. Luksusmåltider til fornuftige priser

Riga byder på ekstremt prisvenlig og god mad, der kan nydes på et hav af restauranter. Glem ikke drikkepengene – rund enten op eller tilføj 5-10%. Her giver vi dig et kort overblik over nogle af Rigas bedste restauranter.

Riviera flirter ikke kun med Middelhavet – restauranten går all-in på de bedste traditioner fra det italienske, franske, spanske og græske køkken. Her ligger en god fiskeret på cirka 20 euro. Riviera er et vældigt populært valg, så husk at reservere dit bord i god tid, hvis du ikke vil gå glip af denne middelhavsperle.

Hvor: Dzirnavu iela 31 (indgang fra Antonijas iela). Riviera ligger ikke langt fra jugendstil-gaden Alberta iela.

Lido er en stor og populær restaurantkæde i Riga, som udover mad også tilbyder en mængde aktiviteter som skøjtebane, karuseller, gokart og meget mere. Perfekt for vennerne eller hele familien!

Hvor: Lido leisure centre ligger på adressen Krasta iela 76.

Restaurant Vincents er i dag en af Rigas førende gourmetrestauranter med et ry, som har lokket flere kendte besøgende til gennem årene. Gør som Elton John, Prins Charles og kejseren af Japan og nyd fine dining, når den er bedst! Hovedretterne koster cirka 27-35 euro.

Hvor: Elizabetes iela 19, cirka 15 minutters gang fra den gamle bydel.

Restauranten 12/21 er ikke kun utroligt populær for sit køkken, den har også en af Rigas mest charmerende facader! Med malerier af køer og slyngblomster mod den lysende og flotte turkise front er det svært ikke at gøre et stop ved den hyggelige udendørsservering. Vælg mellem kødretter, fisk eller klassisk lettisk. En saftig steak ligger på omkring 20 euro for 200 gram, men glem ikke at bestille side orders og noget godt at drikke.

Hvor: 12/21 finder du på adressen Jauniela 16, i den gamle bydel.

På restauranten Muusu er detaljerne i fokus, både når det handler om mad, indretning (inspireret af Norden) eller keramik. Præsentationen af retterne er som et flot kunstværk, og det er næsten en skam at skulle sætte en kniv og gaffel i disse. Vælg, om du vil sidde ved den hyggelige udendørsservering eller indenfor. Restauranten har hele tre etager med en afslappet lounge højst oppe. En hovedret koster cirka 20 euro.

Hvor: Muusu ligger på Skarnu iela 6, ikke langt fra seværdigheden Skt. Peterskirken.

Gå ikke glip af restaurant 12/21, når du besøger den gamle bydel i Riga.

Hyggelige restauranter omkranser brostensgaderne. Glem ikke at tage en pause på turen med en lettisk øl eller to!

I Riga findes der mange udendørsserveringer.


Planlægger du også at besøge Letlands naboland Litauen?__ __Læs mere om vores hotel i Vilnius her.