MedlemskabMine bookingerKundeservice

Torreby Castle – join us on our regal adventure!

Torreby Slott: Følg med, da vi gik fra helt almindelige til kongelige på et døgn

Vidste du, at vi har et svensk slot med en fantastisk golfbane blandt vores hoteller? Torreby Slott i Munkedal, ikke langt fra Uddevalla, er det perfekte sted til en getaway-weekend med kæresten, en golfweekend med vennerne, en storslået fødselsdagsfest eller... en spøgelsesjagt? Vi har testet alt, hvad det eksklusive slot fra 1800-tallet har at byde på – men, advarsel: Du vil få en stor trang til at besøge stedet, når du har læst denne artikel! Har du tid?

 • "Wow!" er det første, vi – to halvoplyste og moderat kræsne kvinder i 30'erne – tænker, da Torreby Slott åbenbarer sig for os, som et slot i et eventyr, da vi kommer tøffende ud af en tæt bevokset skovvej i vores lille bil.

 • Vi retter ryggen og føler os øjeblikkeligt lidt majestætiske. Ikke alene er slottet en iøjnefaldende bygning, men slottet er også omgivet på alle sider af en smuk, grøn golfbane – faktisk en af Europas bedste parkbaner.

 • For ikke at glemme om, at dette jo utrolig nok er et hotel. Man kan bo på værelserne, som Ingrid Bergman og fyrsterne af Monaco har boet på, og spise middag og tage en svingom i salen, hvor Greta Garbo i sin tid dansede sig svedig.

 • Hoteldirektør Niklas Karlsson møder os ved det smukke springvand foran slottet, som giver et ekstra strejf af elegance til omgivelserne.

 • – Der er meget historie her, men for hurtigt at opsummere, før I tjekker ind, så blev Torreby Slott bygget i 1887 efter ønske fra den norske forretningsmand Niels Georg Sørensen.

 • – Det blev solgt og forlod dermed familien i 1948, og i 1960 organiserede den nye ejer Stig Widell det sådan, at jordbruget og frugttræerne året efter blev omdannet til en golfbane med en tilhørende golfklub - først med 9 huller og senere 18 huller.

 • Dette er faktisk Sveriges ældste golfbane og golfklub, fortæller Niklas stolt.

Vi kører med stil – i golfbil

Alle golfentusiaster derude kan takke Stig Widell for den imponerende golfbane! Vi ville ønske, at vi selv var aktive spillere, for det ville have været noget af en oplevelse. Sol, en grøn, nyklippet græsplæne så langt øjet rækker, frugttræer ved hul 1, 2 og 9 (som stammer fra 1908 og er de eneste træer, der er tilbage af det som oprindeligt var 2.500 frugttræer) og udsigt over Sveriges største og dybeste fjord, Gulmarsfjorden.

Torreby image 14Grønt, grønt, grønt så langt øjet rækker.

Torreby image 19Kunne det friste med golf i disse omgivelser?

Torreby image 24Golfbanen ligger bogstaveligt talt lige ved siden af Torreby Slott.

Niklas undrer sig over, om vi vil låne golfvognen og "putte" lidt. Som sagt spiller ingen af os golf, og vi indser hurtigt, at det professionelle vennepar i stilfuldt golftøj nok ville grine lidt, hvis vi prøvede at lade, som om vi hørte til på greenen. Golfvognen låner vi til gengæld med glæde!

Sikke dog en idyl!

Vi drøner af sted i den lille golfbil og indser hurtigt, hvorfor dette er en af Europas bedste parkbaner. Vi kører forbi flere, som nyder en gåtur i det dejlige solskinsvejr, og vi kører videre forbi et smukt springvand, en idyllisk, lille bro og et par damme. Der er smuk natur og skov til alle sider, og det er først nu, det går op for os, hvor stor denne bane faktisk er.

Torreby image 20Golfbanen, der garanterer ro i sindet.

Der er stille, roligt, grønt... Sikke dog en idyl! Man behøver slet ikke at spille golf for at nyde dette område. Vi ser en lille sti, der fører ned til et badested ved Gulmarsfjorden, og vi beslutter os for at tage en tur ned til vandet i aften (lidt aner vi, hvilken overraskelse der venter os der. To be continued..)

 • Hvad gemmer der sig mon inde i slottet?

  Vi er tilbage på slottet og får endelig muligheden for at se, hvordan et rigtigt slot ser ud indvendigt. Vi åbner døren og bliver mødt af en stil, der emmer af en blanding af eksklusivt, gammeldags og hjemligt.

 • Det dufter lidt som hjemme hos bedsteforældre, og det føles mere, som om vi er på besøg hos nogen end at være på et hotel.

 • Der spilles Abba i højttalerne, stemningen er rolig og hyggelig, og vi får serveret småkager og kaffe, mens Niklas peger rundt.

 • – Mange af møblerne, I ser her og i værelserne, samt mange af gulvene og tapeterne, er originale helt fra gamle dage.

 • – Resten er fra nyere tid, men stadig holdt i en ældre stil, fortæller Niklas, mens han viser os en af opholdsstuerne med hyggelige siddepladser, store, fine tæpper, pejs og et enormt glasskab langs den ene væg.

 • – Her kan man sidde og læse en god bog eller bare nyde en god snak med vennerne. Dette glasskab blev fundet, da slottet blev renoveret for mange år siden, sammen med disse gamle bøger fra 1800-tallet.

 • – Vi har ikke turdet røre ved bøgerne, men har i stedet udstillet dem her i glasskabet, fortæller Niklas, mens vi beundrer den lille bogudstilling.

Bo på samme værelse som en berømthed? Ja, tak!

Vi går op ad en hyggelig, knirkende trappe til et stort opholdsrum med døre til fem af hotellets værelser. De resterende to værelser ligger øverst oppe på tredje sal. Der er 28 sengepladser i alt — vi har nemlig fået at vide, at et værelse kan bestå af op til tre tilstødende værelser, så det er bare at tage hele familien med!

På hver dør hænger der et billede af en berømthed, som har boet på værelset. Vi bliver vist ind i Greta Garbo og Ingrid Bergmans yndlingsværelser, som desuden er de værelser, vi er så heldige at skulle overnatte på. Vi gisper faktisk lidt efter vejret, da vi åbner døren til Ingrid Bergman-værelset og får øje på alle tiders "prinsesseseng", ud over at værelset er langt større end vores egen første lejlighed!

Torreby image 7Hvem skulle have troet, at dette slot har huset nogle af de største berømtheder, Norge og Sverige har haft?

Originale genstande fra 1890'erne er udstillet, og den gammeldags, smukke stil er så gennemført og flot, at vi føler os majestætiske, når vi står her. Ja, vi forventer nærmest, at en konge eller anden vigtig person skal træde ud af skabet, eller at en museumsvagt skal dukke op og bede os om at holde os langt væk fra de ærværdige antikviteter. Er vi virkelig så heldige, at vi skal sove her?

Torreby image 44Ingrid Bergman-værelset.

Torreby image 42Originale genstande fra 1890'erne i Ingrid Bergman-værelset.

Torreby image 27Det ville vel ikke have været så dumt med lidt me-time i dette victorianske badekar, vel?

– Som I ser, er sengene i gammeldags stil, men de fleste af vores senge er nye og kommer fra England. Vi vil jo gerne bevare den gamle stil på hele slottet, selv om ikke alt er originalt fra gamle dage, fortæller Niklas, inden vi fortsætter op på tredje sal til et af slottets største rum, som vistnok var lejligheden for en dame i næsten 70 år!

Torreby image 5Greta Garbo-værelset. Og ja, Greta Garbo boede selvfølgelig her.

Torreby image 31Et fælles opholdsrum, hvor du kan finde computeren, en bog eller dit strikketøj frem. Eller bare kigge på al historien inde i glasskabet.

– Hun var oprindeligt medlem af golfklubben og endte med at flytte hertil, hvilket flere fra golfklubben gjorde på den tid - det blev nemlig betragtet som et fancy og eksklusivt sted at bo. Denne dame havde en livstidskontrakt, hvilket betød, at hun fik lov til at bo her, uanset hvad der ville ske med bygningen, og derfor blev hun også boende, da det blev omdannet til hoteldrift. Hun var 92 år gammel, da hun tog sit greencard, og døde på sit værelse i en alder af 102 år. Man kan roligt sige, at hun fik mest muligt ud af sin livstidskontrakt, siger Niklas og smiler skævt.

Fest, bal, julefrokost, konference? Torreby arrangerer det!

Det er ikke kun det perfekte sted at kombinere golf, middag og overnatning - der er også gode muligheder for at arrangere både bryllupper, fester, fødselsdage, baller, julefrokoster, konfirmationer, familiesammenkomster, eller hvad du nu end måtte ønske. Her får du hjælp til at gøre din fest eller event til one of a kind.

– Der er plads til op til 90 gæster i balsalen. Lige før sommerferien holdt 1.g på det lokale gymnasium deres skolebal her, og der var virkelig en god stemning på slottet, siger Niklas, inden han fortæller, at de i næste weekend skal have omkring 90 bryllupsgæster i salen.

Torreby image 16Torreby Slott - det perfekte sted til dit livs bryllup. Hvad siger du for eksempel til en ceremoni udendørs og fest indendørs?

Flere par har holdt både vielsen og bryllupsfesten på Torreby Slott, men slottet kan bruges til mere end bare sjov og ballade. Hvorfor ikke holde dit forretningsmøde eller din konference på et slot til en forandring? Med både mad og teamaktiviteter på dagsordenen?

 • 3-retters hele ugen

  Maven rumler, og vi er endelig klar til at se, hvad en 3-retters middag på et slot har at byde på. Hver fredag og lørdag serveres der en slotsmiddag kl. 19, og vi er lidt usikre på, om det er en slotsmiddag eller en "almindelig" middag, vi får serveret...

 • ...men lad os sige det på denne måde: Det smager præcis, som vi forestiller os, at det smager, når alle de kongelige verden over samles til en højtidelig fest – og sikke er servering!

 • Kort opsummeret får vi serveret laks til forret, vildt til hovedret og chokoladefondant til dessert - og ikke mindst en god vin til hvert måltid, som virkelig sætter prikken over i'et.

 • Alle gæster får serveret en lækker, forudbestemt 3-retters menu hele ugen, og der tages naturligvis hensyn til allergier samt vegetariske eller andre præferencer, som meddeles på forhånd.

Bade, solnedgang og sæler (!)

Når man først er på Torreby Slott, er der med andre ord ingen grund til at tage ind til centrum af Uddevalla eller Smøgen for at finde et sted at spise, men man kan selvfølgelig planlægge en dagstur dertil. De fleste holder sig alligevel på hotellet, fortæller Helene Skjenneberg, daglig leder af Festningshotellene, da vi når en lille snak med hende:

– Smøgen er en smuk sommerby, og Uddevalla ligger heller ikke langt væk. Men de fleste kommer bare for at være på slottet og få slotsfølelsen med god mad, ro i sindet, golf, natur og hygge. Eller hvis man kommer for at deltage i et arrangement. Der er endda bademuligheder ved vandet lige nedenfor - et virkelig idyllisk sted, siger Helene.

Torreby image 37Havidyl en kort gåtur fra Torreby Slott.

Vi tager Helene på ordet og går den hyggelige tur ned til fjorden. Det er lidt for koldt til at bade, tænker vi, men pludselig ser vi et par hoppe ud fra molen, kysse og flirte i vandet, inden de går ind i den private sauna ved siden af.

Vi hører en lyd fra vandet og ser pludselig hovedet af en lille sæl (!), samtidig med at solnedgangen maler idylliske farver på himlen i baggrunden. I det fjerne hører vi nogle køer muh'e, og mens vi kigger ud over vandet, føler vi ægte fred i sindet. Dette er virkelig et sted for at nyde ro, hvile og rekreation, og et sted, der får samtalen til at flyde om alt mellem himmel og jord. Sælen dukker op endnu en gang, før vi vender snuden "hjem" mod slottet igen.

Kun søde spøgelser på Torreby Slott, eller...?

Vi er klar til at gå i seng og indser, at vi faktisk er de eneste gæster på hotellet (!) Vi ville derfor gerne have været foruden spøgelseshistorierne fra Niklas, og fortryder pludselig, at vi overhovedet nævnte ordet spøgelse i hans nærvær...

– Manden, der overtog slottet, da det blev til en golfklub, indså hurtigt, at der var spøgelser her. For eksempel kunne ting pludselig gå i stykker, hvilket skete med en vase, der stod midt på et bord og bare flækkede. Ting er faldet ned fra hylder helt af sig selv, stearinlys i lysestagerne har blafret vildt, selv om der ikke var nogen vind. Der har også været flere tilfælde, hvor dyr ikke har villet komme herind, de har simpelthen nægtet. En hund blev næsten tvunget ind, men så gøede den så intenst, at man skulle tro, den gøede af nogen.

Torreby image 36Hoteldirektør Niklas Karlsson har nogle spøgelseshistorier i ærmet til dem, der tror på den slags.

Niklas kan derimod berolige alle nervøse sjæle derude:

– Når det er sagt, så kom der faktisk et medium for et års tid siden og rensede spøgelsernes "sjæle", og siden da har der været en stille og rolig aura på hele slottet. Spøgelserne virker til at være blevet søde, siger Niklas.

Da vi går i seng, klamrer vi os til troen på, at spøgelserne er blevet rare, men vi føler os stadig ikke helt beroligede. Sengene er dog så tilpas komfortable, at den ene af os falder i søvn med det samme. Den anden af os ligger derimod og lytter efter lyde fra spøgelser til langt ud på natten, før drømmeland langsomt, men sikkert tager over.

 • Overraskende morgenmad

  Ligesom middagen dagen før er der ikke sparet på noget til morgenmaden. På det ene vinduesbord, med udsigt over den grønne golfbane og en radio, der spiller behagelig musik, er der dækket op til to.

 • Vi bliver mødt af et stort fad fyldt til randen med croissanter, kanelsnegle, masser af frugt og bær, yoghurt og granola, skinke, salami, brie, ost, kaffe, æblejuice, appelsinjuice, forskellige slags rundstykker og brød.

 • – Velkommen til bordet og velbekomme. Har I forresten lyst til æg? Eller noget andet? Vi plejer at servere morgenmaden ved bordet, når der er få gæster her. Hvis der er flere gæster, stiller vi det frem som en buffet, men med samme udvalg, siger Niklas.

 • Vi takker pænt nej til noget ekstra – vi aner ikke engang, hvordan vi skal orke alt det på bordet. Vi får resterne med os og indser, at vi på ingen måde har lyst til at forlade denne luksus og tage hjem til tørt brød, almindelige senge, stress og jag.

Leje hele slottet for en nat, siger du?

Vi overvejer kraftigt at vende tilbage ved juletid for at sikre lidt ægte, traditionel julestemning. For hvad kunne være mere julet end en julebuffet på et julepyntet slot med julemusik og hvid julesne? Det er nemlig, hvad Torreby Slott tilbyder - så længe man booker på forhånd. Og hvorfor ikke udfolde sig og tage en svingom på det selvsamme gulv, hvor Ingrid Bergman, Greta Garbo og fyrsterne af Monaco (for blot at nævne nogle få) har danset til de sene nattetimer?

Med den upåklagelige service, hyggelige atmosfære og følelse af sjælero, pragtfulde natur, dejlige sofaer, komfortable senge og fantastiske mad og drikke, føler vi, at dette er et slot, der kan anbefales til alle, som vil forkæle sig selv med lidt luksus. Ja, hvad med at leje hele slottet for en nat? For det kan man faktisk. Men lad måske være med at spørge Niklas om spøgelseshistorier først...

Seneste indlæg