Medlemskab

"Fra: Mig. Til: En, der har brug for den": Varmer hjertet og giver tårer i øjnene

December er desværre ikke en glædelig tid for alle. Uden for Clarion Hotel® The Hub uddeles julegaver til dem, der har mest brug for dem. "Dette er et af sæsonens højdepunkter for mange," siger Siw Indsetviken fra Gateteam Oslo.

 • "Glædelig jul til dig (2-4 år)," står der på den bløde pakke, som Ingrid (4) lægger under det store juletræ i receptionsområdet på Clarion Hotel® The Hub.

 • Lille Ingrid har hjulpet med at vælge gaven, men hun aner ikke hvem, der kommer til at pakke den ud – og det kommer hun heller aldrig til.

 • Det ensomme juletræ er pyntet med store guldkugler, bamser og glimmer i en flot opstilling på flere af Strawberrys hoteller.

 • Hotellerne har siden 2012 indsamlet over 500.000 gaver til dem, der ellers ikke ville få en gave.

 • Gæster på hotellerne Sommerro og Amerikalinjen har også lagt utallige gaver under træet. De vil snart finde vej til deres ukendte modtagere.

Det er ikke alle, der har en gave at pakke ud

Ingrid har sammen med sin storebror, Charlie (9), været i en legetøjsbutik for at købe gaver. Børnene og deres forældre har tidligere talt om, at det ikke er alle børn, der glæder sig til jul. Det er heller ikke alle børn, der kan se frem til julekalendere eller bage brunkager og pynte juletræet og finde gaver fra deres ønskesedler under det.


Ingrid valgte en tøjhund, men da det bliver tid til at give den væk, tøver hun lidt:


"Jeg kan så godt lide hunden, og jeg vil gerne selv have den," siger den fireårige forknyt og kigger mod de andre.


"Det synes jeg ikke er rimeligt. Der er andre, der har meget mere brug for den. For når du ikke får andre gaver, er det rart at få en bamse til jul," insisterer hendes storebror, Charlie.


"Så de har noget at lege med?" spørger den fireårige pige. Hun beslutter, at hunden skal have en ny ejer, og spørger, hvor hun skal lægge gaven.


For de to børn er julens betydning enkel: Den handler om god mad og at tilbringe tid sammen med familien og åbne gaver. Men det er ikke alle, der får denne oplevelse.


Siden 2001 er antallet af børn, der vokser op i fattigdom i Norge, steget årligt. Dengang var tallet kun 3,3 %, men i dag er det steget til hele 11,7 % ifølge Norges Statistiske Sentralbyrå.


Strawberry har i flere år taget sit sociale ansvar alvorligt ved at samle gaver ind til dem i lokalsamfundet, der har behov for det.


Har du lyst til at bidrage? Bemærk, at retningslinjerne for Ensomt Juletræ af sikkerhedsmæssige årsager er blevet opdateret fra og med 2023. Gaver afleveres i receptionen på respektive hotel, uden indpakning. Hotellet pakker gaven ind for dig og sørger for, at den tager sig hele vejen til et passende hjem juleaften.


Få mere at vide om, hvordan du kan bidrage, her

 • "Meget meningsfuldt"

  "Ingen bør være alene til jul. I mere end et årti har vi påtaget os et lokalt ansvar på vores forskellige hoteller og givet tilbage til dem, der bor i nabolaget."

 • "Vi er fuldstændig overvældet over antallet af frivillige på hotellet, gæster, der giver gaver, og dem, der leverer til organisationer og på gaden," siger Marianne Høybakk, assisterende hoteldirektør på Clarion Hotel® The Hub.

 • Hotellet ligger i hjertet af Oslo, et stenkast fra Oslos hovedbanegård og den travle shoppinggade Karl Johan. The Hub samarbejder derfor med Gateteam Oslo, en lokal organisation.

 • Ud over gaver fra "Det ensomme juletræ" tilbyder hotellet også varme måltider uden for sine døre to gange om måneden.

"Det er utroligt meningsfuldt, når vi selv er så tæt på situationen. Vi kan se manglerne og det store behov derude – lige uden for vores egen indgang," siger Marianne.


For Gateteam Oslo betyder hjælpen meget. I 11 år har organisationen været ude på gaderne i hovedstaden, hvor frivillige har uddelt mad, tøj, sko, soveposer, rygsække og hygiejneartikler til byens misbrugere.


"Det ensomme juletræ og gaverne, der går til vores venner på gaden, betyder meget," siger Siw Indsetviken, administrerende direktør for Gateteam Oslo.

Hjælp til Oslos hjemløse

Siw stiftede Gateteam Oslo i 2011, efter hun mistede sin far til kræft. På det tidspunkt havde hun et job, hun var glad for, men midt i sorgen følte hun et stærkt behov for at gøre en forskel. Efter at have set, hvor mange mennesker der frøs og kæmpede for at klare sig på Oslos gader, pakkede hun sin fars tøj i to kufferter. Første gang, hun uddelte varme trøjer, sko og friskbrygget kaffe til misbrugere og hjemløse, var hun skrækslagen. Hendes frygt forsvandt hurtigt, da hun blev mødt af en enorm taknemlighed. I dag består gadeteamet af mere end ti frivillige og adskillige bidragydere, der uddeler mad og varmt tøj hver onsdag.


Men i december er det ikke kun kulden, der slider på folk. Det er også ensomhed og bekymring for julen. Et par dage før juleaften placeres store poser fyldt med gaver indpakket i julepapir udenfor Clarion Hotel® The Hub.

 • Tårer i øjnene

  Gateteam Oslo har sikkerhedsveste og nissehuer på. De undersøger dunjakker og uddeler gaver, der er egnet til både børn og voksne. Nogle kommer for at snakke, andre for at få et varmt kram.

 • Er Ingrid og Charlies gaver mon allerede være blevet givet til nogen?

 • "Den sidste uddeling inden jul er et af sæsonens højdepunkter. De ved, at de altid får en gave på denne dag, og det betyder meget, uanset om det er hjemmestrik eller noget andet."

 • "Mange børn skriver venlige breve, som varmer hjertet og giver tårer i øjnene," siger Siw.

"Du får en tyk jakke"

"Fra: mig, Til: en, der har brug for den. Jeg ved ikke, hvem du er, men du har brug for den, så den vil jeg gerne give til dig. Glædelig jul. (Du får en tyk jakke)," står der på et af kortene, som Siw læser højt. Det er skrevet med grøn tusch og stavefejl, der er karakteristiske for et barn.


Tre dage før jul ender kortet i hænderne på én, der virkelig har brug for den jakke. Uden for The Hub regner det i dagene op til jul. Den pågældende person får en varm jakke samt en julehilsen. Samtidig sidder Ingrid og Charlie omkring køkkenbordet i deres hjem i Ekeberg i Oslo. Under juletræet hober gaver fra bedsteforældre, onkler og venner sig op.


Ingrid også været med til at give gaver med sin børnehave i det centrale Oslo, så nu forstår hun, at det ikke er alle, der er ligeså heldige som hende. Hun ved, at ikke alle føler den samme kriller i maven, som hun får, når julen nærmer sig. Hun forstår det, men børn er og bliver børn, og hun kigger på gaverne under træet og spørger:


"Tror du, at den grønne gave med båndet er en tøjhund til mig?"

 • FAKTA: Ensomt juletræ søger gaver

  Strawberry har indsamlet 500.000 julegaver siden 2012

 • Der kan lægges gaver under juletræerne i forhallerne på vores hoteller

 • Gaver doneres til en lokal støtteorganisation, som hotellet vælger

 • Disse organisationer har modtaget gaver: Frelsens Hær, Stiftelsen Sykehusbarn, Røde Kors, Gateteam Oslo, Barnas Stasjon

Læs mere

Ensomt juletræ søger gaver

Seneste indlæg