Er du træt af at glo på flæskesteg, pølser og and i lange baner på julebordet? Her er 11 kneb, som gør den mest kødglade traditionalist helt veggietosset!

A collection of vegetarian dishes for the Christmas buffet.
Get inspired by our vegetarian and vegan Christmas food favourites and cook a greener Christmas buffet the EVERYONE will love!

Leder du forgæves efter noget grønt? Er du træt af kun at spise kartofler og syltede rødbeder hele julen lang? Havner du i lange diskussioner med kødelskende onkel Jens, som hævder, at der ingen rigtig jul er uden flæskesvær? Eller måske er det omvendt? Du laver gerne vegetarisk til din kære (men lidt kræsne) familie, men du ved ikke rigtig, hvor du skal begynde? Frygt ej, i år kan julebordet blive en fest for alle!

Bliv inspireret af vores vegetariske og veganske julebordfavoritter nedenfor, og lav et grønnere julebord, som ALLE vil sætte pris på, kødelskere som vegetarer og veganere. Opskrifter er tilgængelige på internettet, men de fleste retter kan sammensættes efter egen smag.

1. Grønkålstærte med blåskimmelost og valnødder

Ønsker du vegansk tærte, så drop blåskimmelosten og lav vegansk æggeblanding (se opskrift nedenfor).

Grønkålstærte passer fint til julebuffeten.

2. Salat med avokado og granatæble

Vælg lige den salatsort, du ønsker, og bland den sammen til en salat med en cremet avokado og sprøde granatæbler. Hæld gerne lidt olivenolie over, og drys med lidt flagesalt.

Rød er julens farve, og den passer godt sammen med grønne, sprøde blade.

3. Falafel i stedet for pølser og frikadeller

Man kan sagtens lave sin egen falafel, men der er rigtig gode færdiglavede lige til at købe i de fleste større supermarkeder.

Det bedste er, at falafel nemt kan ligne frikadeller. Ta-daa! Næsten et traditionelt julebord.

4. Risengrød

Risengrød er selvfølgelig vegetarisk fra starten, men den kan blive vegansk med havre- eller sødmælk i stedet for komælk.

Risengrød er et must til jul.

5. Spansk tortilla

En tyk kartoffelomelet, som bedst tilberedes i en bradepande i ovnen. For at skabe lidt ekstra julestemning – hak og bland grønkål eller rødkål i æggeblandingen.

Skøn vegetarisk ret, som mætter mange.

6. Rødbedesalat med valnødder, honning, grønt æble og chevrécreme.

Kan laves vegansk med havrebaseret creme fraiche, som smages til med peberrod, nødder eller noget andet godt. Lad kokken bestemme!

Vinteren er rodfrugternes årstid. Og hvad kan føles mere luksuriøst på julebordet end en variant af Chevré Chaud?

7. Grønkålspizza med chili og citron

Lyt til vores råd, google opskriften, og lav den allerede i aften, så skal du kun dele med familien juleaften. Du bliver ikke skuffet. Pizzaen kan selvfølgelig laves med vegansk ost.

Elskede grønkål. Findes der en ret, som du ikke kan forbedre med din blotte tilstedeværelse?

8. Grønkålschips

På alles læber allerede i 2013, men hvorfor ændre et vinderkoncept? Riv passende store stykker af grønkålen. Massér kålen med olivenolie, og fordel dem ud på en bradepande. Strø flagesalt over, og sæt dem i ovnen. Bag dem på ca. 200 grader til de er sprøde. Man plejer kun at vente omkring ti minutter til de er klar.

Grønkålschips betragtes nu som en moderne klassiker.

9. Salat med rosenkål og appelsin

Steg halverede rosenkål bløde i olie eller smør. Hæld et æble skåret i tern og lidt honning i, og steg lidt mere. Servér sammen med fileterede appelsinstykker. Mums.

Børn kan synes, at rosenkål er en smule skræmmende. De kommer ikke til at synes om denne lune salat.

10. Lynstegt palmekål med hvidløg og hasselnødder

Lynsteg palmekålen varmt og hurtigt med smør eller olie og hvidløg på panden. Kom den i en skål, og drys så mange hasselnødder over, som du ønsker. Stil en skål med parmasanflager og en skål med grønt æble ved siden af, så man selv kan tilføje endnu mere smag med ost eller sprødt æble over retten.

Kålen er et must på julebordet, uanset om den er traditionelt flødestuvet eller tilberedt efter en ny opskrift.

11. Sauterede minigulerødder

Sautere er et fancy ord for at stege noget hurtigt og på høj varme, således bliver råvaren varm uden at miste sin sprødhed og saft. Du kan i princippet sautere alle slags sprøde grøntsager. Vi kan lide gulerødder for deres sødme, men også sukkerærter eller grønne bønner er helt guddommelige, når de lige bliver vendt på panden.

Sæt farve på bordet med sprøde gulerødder.


Opskrift på vegansk æggeblanding

(fungerer til både tærter og gratiner)

  • 2,5 dl havrefløde
  • 0,5 dl havremælk
  • 4 spsk. hvedemel
  • Salt, peber og paprikakrydderi

Rør først de våde ingredienser sammen, pisk derefter de tørre i og ned i tærten. Herefter er det bare om at sætte det i ovnen og vente til hele herligheden har fået den passende farve. Bon appetit!