Vil du udforske Mälardalen til sommer? Det forstår vi godt. Oplevelserne er mange, og afstandene er korte heroppe. Oplev smuk natur, vandreture, historiske byer, slotte, dyreparker og Mälarens mange badesteder. Her er der nok at opleve i ferien!

Diving into a Swedish lake in summer time

Mälardalen indbefatter byer som Västerås, Södertälje, Uppsala, Stockholm, Örebro, Eskilstuna og Enköping. En ren overflod af oplevelser og seværdigheder. Få vores bedste tips til en uge eller to i Mälardalen denne sommer!

Vandreture og naturreservater

Vil du opleve naturen, når den er allersmukkest? Snør vandreskoene, og fyld vandflasken op - her er de to flotteste vandresstier i Mälardalen!

Sörmlandsstien - smuk og populær

I Mälardalen finder du en af de mest populære vandreruter, Sörmlandsstien, der også er Sveriges første lavlandsrute. Den er også en af de længste med sine 1000 km fordelt på 62 etaper med tilstødende ekstraruter. Du kan dermed tilpasse turen efter din vandreerfaring lige fra en hyggelig søndagstur til en rigtig udfordring!

Hiking in nature. Photo: Jake Melara, UnsplashKom ud i naturen og få ro i sjælen. Heldigvis er der mange vandreruter at vælge imellem i Mälardalen. Foto: Jake Melara, Unsplash

Hvis du vil gå all in og overnatte i naturen, kan du bruge et af de mange shelters langs ruten. Her kan du opleve varieret natur med åbne landskaber, vildmark, søer og smukke kyststrækninger. På ruten finder du også spændende, historiske minder. Sörmlandsstien går gennem Stockholm, Södertälje, Katrineholm og Nyköping.

Fogdön Pilgrimsrute, Strängnäs

Fogdön er en halvø i Mälaren, der ligger vest for Strängnäs. Fogdön blev bebygget tidligt og har en rig historie. Du kan blandt andet se borgrester, grave og runesten. Kirkerne i Fogdö, Vansö og Helgerö stammer helt tilbage fra 1100-tallet. Fogdöns Pilgrimsrute går fra Skt. Eskils kilde til Björsund og er ca. 80 km lang. Ruten kan selvfølgelig opleves i mindre etaper.

Langs ruten finder du tre badesteder, hvor du både kan tage et hvil og en forfriskende dukkert. Badestederne hedder Husbybadet, Helgerö Kläpp og Kungsberg ved Vårfruberga Kloster.

Diving in a Swedish summer lakeTag en pause på vandreturen, og nyd en svømmetur i Mälaren. Foto: Jana Sabeth, Unsplash

Oplev Skandinaviens historie - Birka, Sigtuna og Gamla Uppsala

Vikingebyen Birka, Björkö

Besøg vikingernes vigtigste handelsplads i Sverige - Vikingebyen Birka. På øen Björkö i Mälaren ligger denne historiske perle, der er med på UNESCO' Verdensarvsliste. Udforsk det arkæologiske område, gå rundt i vikingegaderne og prøv at skyde med bue og pil.

Bow and arrow at Birka Viking village. Photo: Claes Helander, Strömma TurismFoto: Claes Helander, Strömma Turism

Prøv også at male mel og bage brød på ægte vikingemanér. Et besøg på museet er et must. Se de unikke arkæologiske fund, og oplev vikingernes historie. Afslut besøget i museumsbutikken, hvor du kan få noget godt at spise og drikke i museets egen restaurant Särimner.

Särimner restaurant at Birka Viking village, Strömma TurismRestaurant Särimner er perfekt til en hyggelig pause ovenpå de mange vikingeoplevelser. Foto: Strömma Turism

Boy looking at viking ship at Birka. Photo: Claes Helander, Strömma TurismBåde store og små vil hygge sig med at gå i vikingernes fodspor. Foto: Claes Helander, Strömma Turism

Birka opleves bedst på en dagsudflugt med Strömma, hvor du sejler på Mälaren fra Stockholm til Björkö. Bådene afgår flere steder i og omkring Stockholm. Tjek køreplanerne, priserne og book en dagsudflugt.

Sveriges ældste by: Sigtuna

Byen blev grundlagt helt tilbage i 900-tallet. Den kan bryste sig af at være Sveriges første by samt at have landets første gågade og ældste møntfremstilling. Sigtuna var en meget vigtig by både religiøst og handelsmæssigt. I dag er Sigtuna en lille, idyllisk by, der er ideel til gåture. Se både de smukke træhuse langs Mälaren og de historiske bygninger. Tag en tur ned ad Sveriges første gågade, hvor der venter kirkeruiner, slotte, landsbyer og landets mindste rådhus. Sigtuna ligger mindre end 1 times transport fra Stockholm.

Uppsala - religiøs historie fra jernalderen til i dag

Oplev det religiøse centrum for både hedninger og kristne! Her dyrkede man de gamle vikingeguder i jernalderen, og da kristendommen kom til, blev byen også centrum for den nye tro. I 1000-tallet blev den første kristne kirke bygget. Ved kongsgården blev landets første domkirke opført i 1164. Uppsala er et must for den historieinteresserede. Snyd ikke dig selv for at se gravhøjene ved Uppsala Högar, kirken i Gamla Uppsala og Gamla Uppsala Museum.

Uppsala CathedralUppsala er et rent slaraffenland, hvis du interesserer dig for vikinger eller religionshistorie fra jernalderen op til i dag. Fotoet viser Uppsala Domkirke, der blev grundlagt omkring år 1270.

Gamle Uppsala viking graveKan du lide vikinger? Gamla Uppsala Högar er et område med vikingegrave. Gravhøjene ligger i Gamla Uppsalas fortidsmindeområde.

Slotte, voldgrave og royal historie

Mälardalen er spækket med spændende slotte, der hver fortæller om fortiden og de mennesker, der levede dengang. Seks slotte, der er værd at se. Hvilket bliver dit yndlingsslot?

1. Skokloster Slot, Skokloster

Besøg greve og feltmarskal Carl Gustaf Wranglers prægtige barokslot, der er det største private slot i Sverige. Grev Wrangel var hovedrig og gjorde karriere i Sveriges storhedstid. Udover den spændende arkitektur kan du også se kunst, tekstiler, bøger og keramik fra perioden 1550-1850. Glem ikke at se riddersalen, der var tænkt til at være en af de største i Europa. Desværre blev den aldrig færdig. På grund af grevens uventede død blev byggeriet af riddersalen stoppet fra den ene dag til den anden. Riddersalen har lige siden stået som en byggeplads komplet med gammelt værktøj og de oprindelige stilladser. Byggepladsen er blevet til et snapshot af fortiden.

Skokloster CastlePragtbyggeriet Skokloster Slot blev bygget i Sveriges storhedstid og trækker hver sommer turister til fra både nær og fjern.

2. Gripsholm Slot, Mariefred

Gripsholm har alt, hvad man kan ønske sig af et slot, og det er svært ikke at blive imponeret. Voldgrav, fangehuller, tårne, spir, kanoner, våbensamling og ikke mindst den virale internetstjerne Leo, der er en udstoppet løve med et noget usædvanligt udseende.

Gripsholm castle, Kungl Hovstaterna. Photo: Raphael StecksenSe det smukke og historiske Gripsholm Slot. Foto: Raphael Stecksen, www.kungligaslotten.se

Gripsholm Slot blev bygget efter befaling fra Gustav Vasa, også kendt som Gustav den første, og det har gennem tiden været hjem for flere kronede hoveder. En af Gripsholms største seværdigheder er Hertug Karls kammer. Kammeret blev indrettet som soveværelse i 1570'erne og har stået næsten uberørt siden dengang. Slottets internationalt kendte portrætsamling er også meget seværdig. Samlingen rummer malerier fra Gustav Vasas tid frem til i dag. Kombinér udflugten med et besøg i Mariefred eller måske med en picnic i naturreservatet Gripsholm Hjortehave.

The theatre at Gripsholm castle. Kungl Hovstaterna. Photo: Alexis DaflosSlottet rummer også et teater, der tilhørte den meget teaterinteresserede Kong Gustav III. Foto: Alexis Daflos, www.kungligaslotten.se

3. Stora Sundby Slot, Eskilstuna

Oplev slottets spændende arkitekturhistorie. Stora Sundby er blev ombygget og udvidet flere gange i perioden fra 1500- til 1800-tallet, hvorfor slottet bærer præg af mange forskellige arkitektoniske stilarter. Ombygningen i 1800-tallet gjorde slottet til den ridderborg den er i dag. De fire store tårne symboliserer de fire årstider, mens de tolv små repræsenterer årets tolv måneder. Slottets 52 rum symboliserer ugerne på et år, mens dagene er repræsenteret via 365 vinduer. Oplev slottets prægtige gemak i nyrokokostil, Den Røde Salon og Riddersalen. For at besøge slottet i sommermånederne er det nødvendigt at tilmelde sig en guidet rundvisning på forhånd, da slottet er i privateje og bruges som bolig.

4 og 5. Drottningholm Slot og Kinaslottet, Stockholm

På Lovön udenfor Stockholm ligger to store seværdigheder. Drottningholm Slot er så sandelig dronningernes slot. Særligt Hedvig Eleonora og Lovisa Ulrika satte deres præg på arkitektur, indretning og det kulturelle liv, der foregik på slottet. Drottningholm Slot er Sveriges bedst bevarede kongeslot fra 1600-tallet og står på UNESCOs verdensarvsliste. Se slotsteatret, slotskirken og den smukke barokhave.

The Baroque garden at Drottningholm castle. Kungl Hovstaterna, Photo: Raphael StecksenGå en tur i barokhaven, hvor du bliver ført tilbage til 1600-tallets liv som kongelig. Her har kronede hoveder tilbragt megen tid gennem hundredvis af år. Foto: Raphael Stecksen, www.kungligaslotten.se

Drottningholm castle. Photo: Kwan Fung, UnsplashDrottningholm Slot er fra 1600-tallet og er optaget på UNESCO's liste over verdensarv. Slottet ligger smukt ved søen Mälaren. Foto: Kwan Fung, Unsplash

I den fjerneste ende af Drottningholms slotspark finder du Kinaslottet, der blev bygget som lysthus, dengang alt kinesisk var på højeste mode i Europa. I dag rummer lysthuset værdifulde genstande importeret af det svenske Ostindiska Kompagni f.eks. porcelæn, papir, bemalede omklædningsskærme og glasmalerier.

Kina castle at Drottningholm, Kungl Hovstaterna. Photo: Alexis DaflosBagerst i Drottningholm slotspark troner Kinaslottet. Foto: Alexis Daflos, www.kungligaslotten.se

6. Örebro Slot, Örebro

Fra enkelt forsvarsværk og fængsel til kongeslot. Örebro Slot byder på store kontraster. Se de mørke fangehuller, hvor krigsfanger, tyve og hekse sad, mens Sveriges konger levede deres luksuliv i slottets prægtige sale. Örebro Slot har noget for hele familien fra spændende udstillinger og guidede rundvisninger til café og slotsbutik. Børnene kan komme på spøgelsestur, deltage i aktiviteter i børnenes slotstårn og møde det lille spøgelse Laban. Der er også mulighed for at holde børnefødselsdag.

Örebro castle. Photo: Philip Myrtorp, UnsplashEr denne robuste bygning virkelig et slot? Ja, man tror det næppe. I starten var bygningen dog et forsvarsværk.

Tag familien med i dyrepark

Er du på familieferie? Så tag på en dagsudflugt til en dyrepark. Mälardalen har indtil flere at vælge imellem. Find den park, du helst vil se.

Skansen og Sommerfuglehuset/Haga Ocean, Stockholm

Hvis du er i Stockholm, kan du vælge mellem Skansen i bydelen Djurgården og det flotte Sommerfuglehus i Haga. Opdag andre verdener på Skansen. Oplev, hvordan man levede i tre forskellige århundreder, se gammelt håndværk, og fejr både højtider og årets forskellige sæsoner. Besøg også markeder og Skansens butik - og se alle de spændende dyr!

Peacock at Skansen zoo. Photo: Younseok Song, UnsplashSe f.eks. påfuglene, der går frit rundt i dyreparken. Foto: Younseok Song, Unsplash

Old house at Skansen in StockholmSe alle slags dyr fra Norden, og oplev, hvordan man har levet i de forskellige tidsaldre.

I Sommerfuglehuset og Haga Ocean kan du opleve de store kontraster i dyreriget. Gå på opdagelse i den tropiske regnskov med de smukke sommerfugle - du kommer tæt på både fisk og hajer i akvariet.

Parken Zoo, Eskilstuna

Oplev den imponerende flodhest, og se de sjove gibbonaber. De små kan klappe både kaniner og minigrise. Parken Zoo er en af Sveriges største parker og har et væld af seværdigheder og aktiviteter for hele familien. Oplev underholdning med optræden, besøg dyreparken og tag de små med i Lilla Zoo.

Gårdsjö Elgpark, tæt på Västerås

I regionens nordlige del kan I komme på elgsafari i Gårdsjö Elgpark. Kom tæt på de flotte og imponerende elge. Efter safarien kan I nyde boller og vafler i caféen.

Elk in the forest. Photo: Danika Perkinson, UnsplashElgen er dyrenes konge i Norden. Oplev det majesætiske dyr på nært hold Foto: Danika Perkinson, Unsplash

Torekällbergets friluftsmuseum, Södertälje

Oplev 1800-tallets historie i friluftsmuseet midt i Södertälje. Se de historiske byninger, og kom tæt på de svenske dyr: mellerudskaniner, gutefår og jämtgeder. Oplev årstidsmarkeder og handelsboder, og tag et hvil i en af caféerne.

Maid and cow at Torekällberget in Södertälje. Photo: Kristina SvidénPrøv også husflid fra 1800-tallet. Foto: Kristina Svidén, Torekällberget

Fra midten af juni til midten af august har museet åbent hver dag, og der er sjove aktiviteter og oplevelser for både børn og voksne. Der er både tryllekunstnere, dukketeaterdirektører, jonglører, dyrepassere og artister i tidstypisk tøj.

Playing on spoons at Torekällberget in Södertälje. Photo: Kristina SvidénMåske du også får lært at spille på skeer? Foto: Kristina Svidén, Torekällberget

Kolmårdens Dyrepark, tæt på Norrköping

Det er en kæmpe oplevelse at besøge Kolmårdens Dyrepark, der er Nordens største dyrepark. Parken bugner af oplevelser. Mød de spændende dyr, kør i svævebanen, besøg Bamses Verden, se det flotte delfinshow og meget mere. Her er noget at se for både store og små. Tør du prøve Wildfire, der er blevet kåret som Europas bedste rutsjebane?

Kolmården. Photo: Rana Mostaghel, UnsplashDet er en helt unik oplevelse at køre i svævebanen. Svæv gennem skoven og se dyr fra både Afrika, Asien og Norden - i en højde fra 2,5 til hele 20 meter over jorden. Foto: Rana Mostaghel, Unsplash

Book hotel i Mälardalen

Diving into a Swedish lake in summer time

Fakta: Mälardalen

  • Mälardalen har ikke en fast geografisk afgrænsning. Navnet betegner området omkring søen Mälaren.
  • Mälardalen indeholder områderne Uppland, Västmanland og Södermanland. Også området omkring Örebro ved Närke regnes med i dalen. Ikke at forveksle med byen af samme navn i sydsverige.
  • I meget gamle dage udgjorde Mälardalen det sagnomspundne kongerige Svea.
  • Mange steder af stor betydning i svensk historie ligger i Mälardalen: Vikingebyen Birka, hovedstaden Stockholm og Sigtuna er bare nogle af dem.
  • Navnet Mälaren kan spores tilbage til 1300-tallet og menes at komme af det oldnordiske "maelir", der betyder "søen med grus".
  • Mälaren er Sveriges tredjestørste sø. Oprindeliget var Mälaren en del af Østersøen, men da landet hævede sig i 1100-tallet blev den til en sø.