Hvad sker der, når livet forandres, uden at du selv har valgt det? Hvordan reagerer man, når ens familie splintres, og en af forældrene pludselig springer ud som homoseksuel? For Carolin Solskär, 27, førte en turbulent tid endelig til en vigtig besked, som gav svar på mange spørgsmål.

Carolin Solskär med faderen Curt.
Carolin Solskär med faderen Curt, på Pride.

Da Carolin Solskär var 20 år, valgte faderen Curt at gå fra moderen. Hvorfor? Havde han fundet en anden? Var det en kollega? Frustrationen, vreden og meningsløsheden boksede rundt i hovedet på Carolin, der havde svært ved at acceptere faderens valg efter så mange år i et ægteskab. Hun brød derfor kontakten med ham i et helt år. Herefter tog det yderligere 4 år, inden Curt sprang ud.


Vi fik lov til at høre Carolins historie om hendes relation til faderen. En far, som udviste et stort mod. Læs interviewet med Carolin og bliv inspireret af denne skønne familiehistorie!


”Det bliver en mand næste gang”


Efter at Carolins forældre gik fra hinanden, da hun var 20 år, var hun forvirret, ked af det og ikke mindst vred. Men efter et år uden nogen kontakt til faderen tog Carolin og Curts relation en ny drejning.


– Det kom egentlig ikke som et chok for mig. Jeg og resten af min familie havde længe haft det på fornemmelsen, og mor havde allerede set tegnene. Far var dybt engageret i gruppen EKHO, og allerede året inden, at han sprang ud, havde jeg gået med far i Gøteborgs Prideparade. I hans lejlighed hang der Prideflag, og det var også farverne på hans paraply, fortæller Carolin og fortsætter:


– Jeg var 24 år, og vi satte os ned over en kop kaffe og talte om fremtiden, og om hvorvidt han en dag ville finde en ny partner. Det troede han ikke, at han ville, sagde han, og tilføjede forsigtigt, ”men hvis jeg gør, bliver det nok en mand næste gang”.


Beskeden lettede


– Da han endelig sagde det, føltes det fantastisk skønt. Egentlig vidste jeg det godt. Jeg mindes, at jeg gjorde mit bedste for ikke at begynde at græde, for far skulle ikke tro, at jeg græd, fordi jeg var ked af det eller sur, det var bare tårer af lykke og stolthed, fortæller Carolin.– Da han endelig sagde det, føltes det fantastisk skønt, siger Carolin.Den store frygt for hate crimes


Når et nært familiemedlem springer ud som homoseksuel, kan der ofte snurre mange tanker rundt inde i hovedet. Det er ikke altid, at nyheden bliver mødt med glæde og accept, og det kan også tage tid at vænne sig til eller forstå udmeldingen. Da Carolins far sprang ud som homoseksuel, var det en lettelse, men ikke helt uden forvirring og spørgsmål.


– Jeg havde en del tanker om, at mit liv var en stor løgn. At jeg kun eksisterede, fordi min far forsøgte at skjule, hvem han i virkeligheden var, og at jeg egentlig ikke burde være til. Jeg ved jo godt, at det selvfølgelig ikke er sådan. Og det er ikke noget, jeg tænker på længere. Jeg kan dog godt være urolig for min far på en måde, som jeg ikke har været det tidligere. Jeg kan f.eks. bekymre mig meget over, om han vil blive udsat for en hate crime. At han skal være ude og gå i regnen med sin Pridefarvede paraply, eller med en pin på jakken eller noget i den stil, og at der skal dukke nogle idioter op og chikanere ham.


“Lige så meget far og datter som venner”


At relationen til en forælder ændres, behøver ikke at være noget negativt. For Carolin og Curt har det betydet, at deres relation er blevet stærkere. En stor byrde er blevet løftet fra Curts skuldre, og han kan endelig slappe af og finde mere ro i dagligdagen.


– Den største forandring er nok, at jeg har en meget større forståelse for min far nu, end jeg havde tidligere. Jeg forstår, at det er noget, han har båret rundt på hele livet. Noget, som altid har tynget ham og gjort, at han har haft det dårligt. Efter han sprang ud og begyndte at leve et åbent liv, har han det så meget bedre, og han er en roligere og lykkeligere person. At han har været så åben og ærlig over for mig, har også gjort at vi har fået en mere “voksen” relation. For mig er han lige så meget min far som min ven, og jeg føler mig 100% tryg ved ham, og uanset hvad der sker i mit liv, kan jeg altid komme til ham, fortæller Carolin.


carolin-solsk%C3%A4r-pappa-pride-cross.jpg


”En stor ære at kunne gå ved siden af ham i paraden”


Carolin og Curt begyndte at fejre Pride allerede året inden, at han sprang ud som homoseksuel. Allerede før begyndte Carolin at ane, hvordan tingene hang sammen, og at det drejede sig om mere end bare et stort engagement. Da de i 2014 sammen deltog i Prideparaden i Gøteborg, så Carolin, hvor stolt og lykkelig Curt var. Herefter har de fejret Pride på samme måde hvert år; Carolins far møder op til Stockholm Pride, og hun går i paraden med ham.


– Da vi deltog i Gøteborg Pride sammen den første gang, så jeg hvor stolt og lykkelig han var. Han præsenterede mig for alle, han kendte, og jeg så også, hvor stolte og lykkelige hans venner blev, når han sagde: ”Dette er min datter”.


Til andre familier og børn, som har svært ved at acceptere


Vi spurgte Carolin, hvad hun ville sige til andre familier, som måske har haft svært ved at acceptere, at en slægtning er sprunget ud som homoseksuel, og hvad hendes egne tanker var, da hendes far fortalte, at han var homoseksuel:


– Hvis det er svært at acceptere, at ens forælder springer ud, gætter jeg på, at man er bange for, at familien bliver “forstyrret”, men det kommer det kun til, hvis man tillader det. For min familie og jeg var det faktum, at min far sprang ud, en chance for at begynde forfra og skabe den lykkelige og sunde familie, som vi altid ville have, men ikke forstod, at vi ikke havde.Vi er ikke den typiske kernefamilie, men vi har en meget bedre og sjovere familie end tidligere.– For mig personligt var den krævende del at håndtere mine forældres skilsmisse og dét, at min far “forlod” os. Jeg var sur og ked af det, for jeg mente, at han havde ødelagt vores lykkelige familie. 7 år senere står jeg med et andet facit i hånden og ved, at mine forældre ikke var lykkelige, eller i hvert fald ikke så lykkelige, som de er nu. Både i deres egne liv og i det venskab, som med tiden er opstået mellem dem. Når jeg kigger på den familie, jeg har i dag, kan jeg ikke gøre andet end at føle mig enormt taknemmelig. Vi er ikke den typiske kernefamilie, men vi har en meget bedre og sjovere familie end tidligere. Når jeg sammenligner jul, midsommer eller en fødselsdag med, hvordan det var for 10 år siden (for vi fejrer stadigvæk begivenhederne sammen), er det som nat og dag. Vi griner og snakker og har det godt sammen. Vi støtter og tror på hinanden. Det er en familie for mig.


”Opvokset i en tid og i et miljø, hvor homoseksualitet blev betragtet som noget slemt”


– Så jeg ville nok sige; se det som en mulighed for at skabe noget bedre og hav en forståelse for, hvor stort, stærkt og modigt det er af din forælder at springe ud. Han eller hun er sandsynligvis opvokset i en tid eller et miljø, hvor homoseksualitet blev betragtet som noget slemt, og din forælder har måske levet hele sit liv med skam og uro. Tænk, hvor fantastisk det er, at han eller hun tør være åben over for dig, og frem for alt over for sig selv. Hyld det.


Carolins hyldest til sin far:


Far, jeg kan ikke forestille mig et bedre forbillede end dig. Du var næsten 60 år gammel, gift med en kvinde i over 20 år og havde to børn med hende. Endelig at vove at være oprigtig over for sig selv til trods for alt dette – det er sejt! Du har vist mig, at det ALDRIG er for sent at vove at være sig selv, og du har givet mig styrken til altid selv at være den, jeg er. Jeg er så glad for, at du er min far. Jeg er så glad for, at du er min ven. Jeg er så glad for, at du turde tage skridtet og de krævende beslutninger, som fulgte med. Jeg forstår, at du til tider har tvivlet og tænkt: “Gjorde jeg mon det rigtige?”, og du skal vide, at dét gjorde du. Du gjorde det helt rigtige. Tak for, at du var så stærk og modig. Jeg er stolt af dig.
Strawberry – stolt partner til Pride


Hos Strawberry er du altid velkommen – præcis som du er. Vi er overbeviste om, at vores gæsters og medarbejderes forskelligheder bidrager til at skabe unikke hoteloplevelser og magiske møder. Mangfoldighed gør os bedre.


Vores dør står altid på klem, for her er der plads til alle.
Stolte forældre: “Utroligt vigtigt, at der findes gode forbilleder”Stolte forældre: “Utroligt vigtigt, at der findes gode forbilleder”


Komplet guide – sådan fejrer du Pride 2018!


Alt du har brug for at vide om Pride – den spraglede folkefest!

Carolin Solskär med faderen Curt.

Hvem er Carolin Solskär?

  • Namn: Carolin Solskär
  • Alder: 27
  • Profession: Program Manager hos Microsoft
  • Antal Prideparader: 5
  • Bor: Stockholm
  • Familie: Mor, far og lillesøster