Forbered dig inden årets mest farverige folkefest – Pride! Hvor meget ved du egentlig om Pride-bevægelsen? Hvad betyder flaget, hvilke sange hører man typisk, og hvilke hændelser har gjort Pride til det, den er i dag?

Pride flag waving in the sky
Regnbueflaget er en farverig manifestation af kærlig og tolerance, uanset seksuel orientering.

Hvad er Pride-bevægelsen?

Pride-bevægelsen er en del af en større homoseksuel bevægelse og taler for, at alle mennesker skal være stolte af deres seksuelle identitet, at mangfoldighed indenfor seksuelle orienteringer skal ses som noget positivt samt at seksuel orientering og kønsidentitet skal værdsættes som en del af menneskets personlighed. Pride-bevægelsen opleves først og fremmest i forbindelse med Pridefestivaler eller Prideparader, der ofte har karnevalslignende stemning fyldt med farver, udsmykninger og glæde. Parader og festivaler afholdes i dag i mange byer rundt omkring i verden.

pride-parade-helsinki-people.jpg

Vigtige historiske øjeblikke

Ordet ”pride” opstod først som navnet på den Los Angeles-baserede, homoseksuelle organisation Personal Rights in Defense and Education som blev grundlagt i 1966. Stonewall-oprøret i New York tre år senere er en vigtig milepæl for den politiske udvikling indenfor dette område. Oprøret udløstes gennem at transpersoner, lesbiske og bøsser kæmpede mod politiets razzia af baren Stonewall Inn. Dette markerede startskuddet for vor tids LGBT-bevægelse. Du kan læse mere om Prides historie her!

Pride i Sverige

Michael Holm var en stærk fortaler for seksuel frigørelse og homoseksuelles rettigheder. Sammen med sin mand Geurt Staal var han berømt indenfor det homoseksuelle miljø i Sverige – frem for alt som mangeårig udgiver af tidsskriftet Revolt. I et af bladene kan man læse om homoseksuelles historie i Sverige, f.eks. de første Pride-lignende demonstrationer, der blev arrangeret i 1971 i Örebro af foreningen Gay Power Club. 1977 havde de svenske demonstrationer fået større gennemslagskraft, og i 1979 blev Frigörelseveckan arrangeret. Den blev fejret helt frem til sin sammensmeltning med Stockholm Pride. Dette skete i forbindelse med, at Stockholm blev vært for EuroPride i 1998. Med tiden har Geurt og Michael trappet deres aktiviteter ned og overladt deres tidsskrift til andre. Det har sidenhen været kendt som Reporter, og i dag som QX.

West Pride Parade in Gothenburg - pride flag

Regnbueflaget – Pride-bevægelsens fremmeste symbol

Der findes forskellige symboler for Pride-bevægelsen, men det absolut mest kendte er regnbueflaget. Flagets farver – rød, orange, gul, grøn, blå og violet – afspejler mangfoldigheden indenfor LGBT-bevægelsen, og flaget anvendes ofte som et symbol for stolthed blandt homoseksuelle, biseksuelle, trans- og queerpersoner. Regnbueflaget har sin oprindelse i Californien, men anvendes i dag over hele verden.

West Pride Parade in Gothenburg - pride flag

Kendte Pride-sange i Sverige – og verden

Pride er lig med kærlighed, farver og pulserende musik. Sangene, rytmerne og melodierne er essentielle for at gøre Pride til en folkefest. Der findes mange grunde til at besøge  Stockholm Pride Festival, og der er mange rigtigt gode hoteller at bo på i den svenske hovedstad. Hvert år vælges en sang, der repræsenterer Stockholm Pride med alt hvad denne fest indebærer. På den omfattende liste af kunstnere finder man navne som Ola Salo, BWO, After Dark og Lena Philipsson. Årets sang, der også er den officielle Europride-sang, er Alcazars ”In The Name of Love”.

Internationale stjerner

Også internationalt findes der berømte Pride-sange. En af de mest kendte er klassikeren ”I’m Coming Out” af Diana Ross fra 1980. I de seneste år har Lady Gaga været et hit – eksempelvis med sangen ”Born This Way” fra 2011.


Strawberry – stolt sponsor af Pride i Norden

Vi er stolt sponsor af Pride i hele Norden, og vi hjælper med til at gøre begivenheden bedre end nogensinde! Vi har mange forskellige overnatningsmuligheder med noget for enhver smag. Besøg vores hotelside for den by du vil bo i, og find dit drømmehotel allerede i dag!

Hos Strawberry er du velkommen præcis som du er. Vi er overbevist om, at vores gæsters og medarbejderes forskelligheder bidrager til at skabe unikke hoteloplevelser og magiske møder. Mangfoldighed gør os bedre. Vores dør står altid åben.

Her findes der #roomforall