MedlemskabMine bookingerKundeservice

Mad

Alf Roald Sætre – Bergens sidste cowboy

Fiskerestauranten Cornelius Sjømatrestaurant tilbyder mad i verdensklasse – og giver gæsterne en helt unik gastronomisk oplevelse.

 • Han virker muligvis intimiderende for de mange tusindvis af gæster, der i løbet af de sidste 20 år har begivet sig ud på den 20 minutter lange sejltur til fiskerestauranten Cornelius lige udenfor Bergen.

 • Hans grå skægstubbe og cowboyhat skiller sig da også ud i folkemængden på kajen i Bergen. Men det er slet ikke fremmed for dykkeren, restaurantejeren, kaptajnen, iværksætteren, opfinderen, cowboyen og levemanden Alf Roald Sætre at skille sig ud.

 • Han har aldrig fulgt normen på noget tidspunkt i sit liv. Han lagde ud som dykker i Nordsøen under olieboomet i 1970'erne, inden en ferierejse til Seattle i USA gjorde ham til pioner inden for laksebrug i den amerikanske by.

 • De seneste år har han tilbragt i sit hjemland med fuldt fokus på at opbygge sin populære fiskerestaurant ved indsejlingen til Bergen. Den energiske 71-årige dykker stadig selv for at samle en stor del af de fisk og skaldyr, der serveres på hans restaurant

 • I 2019 samlede han på egen hånd over 6.000 kilo østers og 9.000 kilo kammuslinger...

 • "Mange af turisterne kalder mig bare Oyster Dundee," siger han med et hjerteligt grin. Turisterne refererer selvfølgelig til Crocodile Dundee, den australske filmhelt fra 1980'erne.

 • Tilnavnet er ret passende. Familien har en lang tradition inden for østersfarme langs Bergens kyst, og det var Alfs farfar, Cornelius, der begyndte at opdrætte østers helt tilbage i 1880'erne.

Navngivet efter sin bedstefar

Selvom den 71-årige aldrig har mødt sin bedstefar, fulgte han familietraditionen og overtog østersklækkeriet for at drive den som tredje generation i familien. Alf har blandt andet udviklet meget af det udstyr, der stadig anvendes i Norges skaldyrsindustri i dag.

Men en dag for cirka 20 år siden ændrede alt sig. Kokken Odd Einar Tufteland fra Bergen begav sig ud for samle skaldyr og mødte Alf. Tufteland blev så imponeret over kvaliteten af det, han smagte, at han insisterede på, at de blev nødt til at starte en restaurant sammen.

Alf var ikke svær at overtale og var med på idéen. På en fire hektar stor holm indledte de et projekt, som mange mente var umuligt. Med deres fokus på lokale fisk og skaldyr var det nemt at finde et passende navn: Cornelius Sjømatrestaurant på Holmen.

I dag har "skaldyrsmanden" Alf masser at smile over.

"Lokale fødevarer og ingredienser er blevet meget moderne, men vi følte, at vi var på forkant med udviklingen, da vi startede for 20 år siden. Mad og ingredienser fra havet i verdensklasse har ligget vores hjerte nær hele tiden og har været en succes. Cornelius er blevet ret kendt, ikke kun i Norge, men også internationalt," siger han med et listigt smil.

Roald Sætre conning a boat in Bergen.
 • Restauranten, der var inspirationskilde for filmen The Menu

  Det er sandelig ikke kun den fantastiske mad fra havet, der har gjort Cornelius berømt uden for Norges grænser. Takket være gyserkomedien The Menu (2022) med Ralph Fiennes har restauranten nydt betragtelig international opmærksomhed.

 • Manuskriptforfatteren Will Tracy var på bryllupsrejse i Bergen og gæstede restauranten. Han blev fascineret af hele Cornelius-konceptet: fra sejlturen fra Bergens centrum og den fortrinlige mad til den unikke beliggenhed.

 • "Da båden var sejlet, og Tracy indså, at han var 'fanget' på øen resten af aftenen, blev han lidt ængstelig. Men filmen har givet os stor omtale."

 • "Heldigvis tydet intet på, at vores gæster har ladet sig påvirke af, hvor skidt det gik for gæsterne i filmen," ler Alf.

 • Cornelius har været et populært sted for internationale kendisser, både før og efter den opmærksomhed, der fulgte med The Menu. John Travolta, Bruce Springsteen og hans band og Imagine Dragons har været blandt de besøgende.

 • Spisning på Cornelius er en rigtig oplevelse

  Manuskriptforfatteren har måske ikke ramt meget ved siden af, da han valgte Cornelius som inspirationskilde.

 • Alf fortæller, at han og restaurantens medarbejdere lægger stor vægt på at fortælle deres gæster historier – lige fra afhentningen på kajen i Bergen kl. 18.00, til de vender tilbage kl. 23.00.

 • Det er en offentlig hemmelighed, at Alf ikke giver den for lidt over for restaurantens besøgende. Der er blandt andet levende skaldyr i tanke på kajen, og der florerer stadig historier om, hvordan Alf har indtaget levende krabber foran målløse gæster.

 • Selvfølgelig med cowboyhat på.

 • "Ha ha. Det er muligt, det er sket nogle enkelte gange," siger kaptajnen, inden han tilføjer:

 • "Det er en helt speciel oplevelse at se den mad, man skal spise senere – en oplevelse, som meget få restauranter tilbyder. Vi taler om maden, økosystemet og vores filosofi."

 • "Det er grunden til, at mange hoteller inde i Bergen fortæller deres gæster om os, og vi har et tæt samarbejde med Strawberry," siger "Oyster Dundee".

 • Hvis du bor på et af Strawberrys hoteller, som f.eks. Clarion Collection® Hotel Havnekontoret eller Clarion Hotel® Bergen, er der kun nogle minutters gang ned til kajen i Bergen, hvorfra båden sejler ud til restauranten.

Top the Fjords

På grund af succesen med Cornelius kan Alf og familien give besøgende mulighed for at få endnu tættere kontakt med havet og naturen. Kaptajnens kone og datter driver Top The Fjords, en turarrangør, hvor kaptajnen tager besøgende med til havs for at vise dem skaldyr og fisk.

Frokosten kan ikke blive mere frisk, uanset om det er fiskesuppe med friske ingredienser fra havet tilsat undervejs eller en anden klassiker fra Bergen: frisk sej tilberedt og serveret på norske fladbrød med smør.

"Det er primært udenlandske turister, der gerne vil ud på disse ture, og de elsker det simpelthen," klukker Alf.

Find flere hoteller centralt i Bergen.

Seneste indlæg