strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskab
Interior seating area of restaurant Fei in Gothenburg

Restaurant

Restaurant Fei: "Du har aldrig smagt kinesisk helt som dette"

Den erfarne kok, Frank, er overbevist: Restaurant Fei er den bedste kinesiske restaurant i Göteborg. Måske i hele Skandinavien. "Efter at have besøgt Fei, vil du have en dybere forståelse af kinesisk madkultur," mener han.

 • Chefkok Guowei Zhou fra Shandong-provinsen i det nordlige Kina ser op på køkkenguden, der hænger i en guldramme på væggen.

 • Kokken tænder noget røgelse og vifter røgen rundt i rummet. Et bord er dækket med flere lækre kinesiske retter.

 • Ved at ofre til køkkenguden belønnes han med god forretning, køkkenuheld undgås, og guden beskytter både personalet og gæsterne, forklarer Guowei.

 • Eller dette forklares mere præcist for os via svenske Victor Weinas. Han er souschef på restauranten og fungerer også som tolk.

 • Guowei, der i øjeblikket kun taler kinesisk, har et engelsk navn, Frank, som vi er inviteret til at bruge.

 • Frank bringer sine hænder sammen, kigger mod køkkenguden og tager et lille glas. Med dette hælder han risvin over gulvet. Køkkenet er stille. Den autoritative chefkok er tydeligt respekteret.

 • "Alle seriøse restauranter tilbeder køkkenguden. Det er vigtigt at have tillid,” insisterer han.

Fei serverer autentisk kinesisk mad

Restaurant Fei, der ligger på Clarion Hotel® The Pier i Lindholmen, Göteborg, har store ambitioner. Her vil gæsterne opleve en kulinarisk rejse så autentisk kinesisk, at Fei sigter mod at tage føringen i den kinesiske kulinariske scene i Göteborg. Målet er faktisk hele Skandinavien.

Det hele startede, da ejeren af Strawberry, Petter Stordalen, ønskede at åbne en ægte og autentisk kinesisk restaurant. Og for at gøre dette havde han brug for de allerbedste folk i køkkenet. Tilbage i Kina hørte Frank gennem venner, at der blev søgt efter en chefkok i en by i Sverige. Han ansøgte, og efter en række prøver og tests fik han jobbet. Det ville være lige så præcist at sige, at han var håndplukket. Dette er måske ikke overraskende, da kokken har stor erfaring fra en række velrenommerede hoteller, herunder Shangri-La Hotels, Windsor og Sofitel.

 • En populær restaurant

  "Jeg har arbejdet som kok i Kina i 26 år og har erfaring fra fire forskellige 5-stjernede restauranter," siger Frank.

 • "Petter Stordalens krav var høje, og de ville have en kok, der var dygtig til autentisk og traditionel kinesisk madlavning."

 • "Altså ikke de versioner af kinesisk mad, vi normalt ser i Europa og Amerika. Rigtig kinesisk mad, og det er, hvad jeg kan levere," insisterer han.

 • Resultatet er et moderne og velrenommeret sted, som praktisk talt er fuldt booket hver aften. Både lokale, forretningsrejsende og vennegrupper er ivrige efter at smage restaurantens autentiske kinesiske mad.

 • På Fei fokuserer de på tre af Kinas otte kulinariske stilarter. Du vil opleve naturlige smagsoplevelser og kantonesiske retter, og det farverige Sichuan køkken tilføjer lidt mere nuance til smagsløgene i form af chili og peber.

 • Derudover kan gæsterne opleve Zhejiang, som har en forkærlighed for den søde og sure vine samt risvin.

 • "Fei er en øjenåbner for dem, der søger en kinesisk spiseoplevelse langt ud over det sædvanlige," siger Frank.

Smagen af autentisk kinesisk mad

Vi sidder ved et rundt bord med panoramaudsigt over Göteborg. Frank har tilberedt nogle hurtige smagsretter og te. Vi får serveret et koldt fad med osmanthus, tomater og konserverede blommer. Det er sødt og frisk med en smag så overraskende, at vi er mundlamme. Ekstremt lækkert. Derudover får vi lov til at prøve mapo tofu og en ret med svinekød og chili. Frank piskede det sammen på bare et par minutter. Enkelt, meget krydret og ekstremt smagfuldt.

Vi kunne have stoppet der. Strawberry har allerede nået Feis mål: at opnå en dybere forståelse af kinesisk madkultur og gennemgå en styrkeprøve, der ligger lidt uden for vores komfortzone med hensyn til krydderier. Som Frank påpegede tidligere, betyder autentisk faktisk autentisk. Han vil gerne have, at gæsterne smager maden, som den skal være. Ingen unødvendige tilpasninger eller ændringer.

"Når vi siger autentisk kinesisk mad, tænker jeg på den madkultur, der har udviklet sig gennem hundreder og tusinder af år i Kina. At lave autentisk kinesisk mad handler om at respektere kulturen og historien om retterne. Jeg siger ikke, at al anden kinesisk mad er dårlig, men den virkelige aftale indebærer at følge traditionelle opskrifter, respektere dem og ikke ændre de grundlæggende smagsnuancer. En smule raffinering kan selvfølgelig indarbejdes, men for det meste handler det om at bevare det, der er blevet lært fra mester til elev, og derefter fra mester til næste elev igen, og derved bevare det, som det skal være," siger Frank.

Head chef standing in front of restaurant Fei in Gothenburg.

Fra Kina til Göteborg

Fei tilbyder noget helt nyt, unikt og ud over det sædvanlige asiatiske køkken, som vi er vant til. Men hvad betyder Fei for dig, spørger vi? "I mit hjerte er Fei en international restaurant med en kinesisk karakter. Tanken er at bringe kinesisk fine dining og kultur til Sverige, og at spise kinesisk mad og klassiske retter på en ny måde, som ikke er blevet gjort før, i hvert fald ikke i Sverige,” siger Frank.

Det er otte måneder siden, han forlod Kina og satsede alt på at lade svenskere og andre gæster deltage i denne unikke kulinariske oplevelse.

Hvordan er det at bo i Göteborg?

"Det er et smukt land. Han kan godt lide miljøet og føler, at der er en ægte respekt for naturen. Det er vigtigt at have en følelse af bæredygtighed," oversætter Victor og får en anden sætning fra Frank:

"Der er også gode skoler her, hvilket er fantastisk for hans døtre. Og han siger, at svenskerne er sjove!"

Har du spist andre steder, som du kan anbefale, spørger vi. Herefter oversættes og diskuteres vores spørgsmål.

"Nej."

Vi er usikre og spørger igen... er der ingen andre asiatiske restauranter, du vil anbefale i Göteborg?

Frank er stabil i sit blik, blid, men bestemt:

"Kun Fei serverer god, autentisk kinesisk mad i Göteborg!"

Læs mere om Fei og reserver bord her.

Seneste indlæg