MedlemskabMine bookingerKundeservice
Books by author Jo Nesbø in a bar.

I Harry Holes fodspor gennem Oslos gader

Med over 50 millioner solgte bøger på verdensplan er Jo Nesbø uden tvivl Norges mest populære forfatter. Inspireret af hans krimier gik vi i fodsporene af Oslos mest berømte fiktive politibetjent fra vandhul til vandhul.

 • "Det havde været en varm, lang septemberdag med det lys, som forvandler Oslofjorden til smeltet sølv og får de lave bakker, der allerede havde fået et første stænk af efterår, til at gløde."

 • "En af de dage, som får osloborgere til at sværge, at de aldrig, aldrig vil flytte derfra." Uddrag fra romanen Politi fra 2013.

 • I et af Oslos ældste kvarterer er navnet "Harry Hole" skrevet på en simpel dørklokke med en typisk rodet maskulin håndskrift.

 • Adressen er Sofies gate 5 i Bislett. Det er her, den rå og upolerede fiktive betjent Harry Hole bor. Vi vender snart tilbage til, hvad der helt præcis sker, når du ringer på hos Harry...

 • Alkoholisk, forpint og selvdestruktiv, men begavet og intelligent – det er de tillægsord, der bedst beskriver Norges mest berømte litterære betjent, Harry Hole.

 • Forfatteren Jo Nesbø har nu udgivet 13 bøger om antihelten, og der er også en filmatisering med Hollywood-skuespilleren Michael Fassbender i hovedrollen.

Norges hovedstad spiller en væsentlig rolle i dette fiktive univers, og da det blev tid til at filmatisere en af bøgerne, blev dele af filmen optaget i Oslo. Faktisk blev Nesbø kåret til Årets Osloambassadør i 2015 for sit arbejde med at fremvise hovedstaden gennem sine bøger. Nesbø afslørede selv for den norske avis Aftenposten, at det var det indlysende valg at bruge Oslo og dens mange vandhuller som baggrund for hans romaner:

"Da jeg skrev om Harry Hole, gjorde jeg tingene nemme for mig selv ved at skrive om steder, jeg godt kunne lide, og som var tæt på det sted, jeg boede," forklarede Nesbø.

Nemt eller ej, så har vi snøret vores støvler, udstyret os med pen og papir og begivet os ud på en jagt gennem Oslos gader i fodsporene på Norges mest berømte betjent.

Man reading a book by Jo Nesbø at a bar.

Holes lejlighed – Sofies gate 5

"Harry åbnede øjnene. Solen blinkede mellem de doventblafrende gardiner, mens hylet fra den bremsende sporvogn i Pilestredet langsomt døde bort. Harry prøvede at orientere sig. Han lå på gulvet i sin egen dagligstue. Påklædt, men ikke velklædt. Om ikke levende, så i live." Uddrag fra romanen Marekors fra 2003.

Vi er tilbage i lejlighedsbygningen i Bislett. Vi står uden for blokken, der ligger lige ved siden af hovedstadens velkendte og legendariske atletikstadion med samme navn som kvarteret.

Mens regnen falder, og termometeret nærmer sig frysepunktet, trykker vi på dørklokken. Vi hører højt og tydeligt, at den ringer.

Men der sker ikke noget. Vi prøver igen, men med samme resultat.

Harry må være ude og løse endnu en mordsag, tænker vi. Eller måske er han på Restaurant Schrøder længere oppe på gaden for at drukne sine mange sorger endnu en gang?

Det er værd at undersøge – eller måske skulle vi prøve igen en anden dag.

Her kan du overnatte: Hotel Christiania Teater, Stortingsgata 16, 0161 Oslo.

Restaurant Schrøder – Waldemar Thranes Gate 8

"De fandt ham på restaurant Schrøder i Waldemar Thranes gade, et gammelt, ærværdigt vandhul beliggende i det vejkryds, hvor det østlige og vestlige Oslo mødes. Mere gammelt end ærværdigt, hvis man skal være helt ærlig. Ærværdigheden lå stort set i, at myndighederne havde besluttet at frede de brune, tilrøgede lokaler. De to betjente så den høje skikkelse sidde under et gammelt maleri af Aker kirke, da trækken fra døren lavede et midlertidigt hul i røgtæppet." Uddrag fra romanen Kakerlakkerne fra 1998.

"Vi har gæster fra hele verden året rundt, som kommer og spørger efter Harry Hole. Turister fra Singapore, Kina, Japan og USA. Bare nævn et land, og så har vi med garanti haft gæster derfra," siger Khalid Imran på Restaurant Schrøder, da vi går ind på Holes stamværtshus.

Det er svært at finde et sted i Oslo, der er mere synonymt med Harry Hole end Restaurant Schrøder, der ligger ca. fem minutters gang fra Harry Holes lejlighed og 15 minutters gang fra centrum. Restaurant Schrøder er i alle bøgerne betjentens foretrukne vandhul – det er det i hvert fald, så længe han ikke er blevet upopulær blandt personalet og er blevet forment adgang, hvilket sker fra tid til anden.

Vi bliver dog budt velkommen med lutter brede smil og venlig service fra personalet, der er mere end villige til at tale om hele verdens store interesse for betjent Hole.

 • "Alle, der kommer, spørger om det samme: Hvilket bord sidder Hole ved, når han er her," tilføjer Khalid med et smil.

 • Bordet er ikke svært at finde. Gennem døren og til højre er der et skilt, der ikke efterlader nogen tvivl: "HARRY HOLE'S FAVORITTBORD."

 • Desværre er Hole her ikke i dag. Men bordet er ledigt. Vi får en kold øl i hans ånd og bliver i stedet fascineret af de vidunderlige malerier fra 1920'erne, der pryder væggene.

 • Malerierne viser, hvordan livet en gang var i Oslo – og det er ikke svært at se, at etablissementets interiør er inspireret af fortiden.

 • Det har været en restaurant siden 1958, og stilen fra dengang er bibeholdt: Bordene er dækket af tykt hvidt linned, stolene er lavet af mørkt træ og lige så mørkt læder.

 • Det er med andre ord det perfekte sted at diskutere krimimysterier eller litteratur med en ven over en kold øl.

 • Men da vi ikke fandt Hole, må vi videre på vores rejse.

 • Her kan du overnatte: Clarion Collection® Hotel Savoy, Universitetsgata 11, 0164 Oslo.

Palace Grill Bar – Solligata 2

"Hvad skal det så være i aften?" spurgte Rakel.

"Klokken otte på Palace Grill passer mig fint. Men hvad er det for noget vrøvl, at man ikke kan reservere bord på forhånd?"

"Det giver vel det hele et mere eksklusivt præg, går jeg ud fra."

De blev enige om at mødes i baren ved siden af." Uddrag fra romanen Snemanden fra 2007.

Vi er hoppet på bus nummer 20, som kører gennem centrum af Oslo, og ender ved Palace Grill Bar lige ved pladsen Solli Plass.

I bøgerne er det lige præcis her, Hole mødes med Rakel, som han er kæreste med on og off. Den kvinde, han ikke kan leve uden. De får en øl før middagen på søsterrestauranten med næsten samme navn: Palace Grill, som ligger lige på den anden side af gangen. Palace Grill Bar er en klassisk pub, der svarer til Schrøders stil: en mørk bardisk af eg, sofaer med mørkt læderbetræk og et neonskilt, der viser, hvor du er, i tilfælde af at du har fået lidt for meget at drikke.

 • Stamgæster og nye ansigter flokkes til, så snart baren åbner kl. 17.00. Her kan du nyde lækre cocktails, øl og historier, hvor der er smurt lidt tykt på. Du kan også spille dart eller til tider opleve en koncert, der bliver afholdt i de rummelige lokaler.

 • Vi anbefaler kraftigt at prøve maden på den tilstødende gourmetrestaurant Palace Grill, hvis du vil fuldende Harry Hole-oplevelsen. Her serveres udelukkende en ti-retters menu, der er baseret på årstidens råvarer og kokkens påfund.

 • Restauranten er kendt for at være en af hovedstadens allerbedste.

 • Det er nødvendigt at reservere bord – også for garvede betjente.

 • Her kan du overnatte: Sommerro, Sommerrogata 1, 0255 Oslo.

Teddys Softbar – Brugata 3A

"Harry gik ad Brugata, og det var som at løbe spidsrod mellem udskænkningssteder, hvor der strømmede musik ud fra de åbne døre. Han overvejede en kaffe på Teddys Softbar, men vidste, at det ville være en dårlig idé. Så han bestemte sig for at gå forbi.

"Kaffe?" gentog fyren bag disken vantro. Jukeboxen på Teddys spillede Johnny Cash, og Harry kørte en finger over overlæben." Uddrag fra romanen Snemanden fra 2007.

"Jeg kan afsløre, at vi har skiftet den gamle kaffemaskine ud, så kaffen her er bedre nu, end den er beskrevet i Snemanden," ler Bjørn Inge Elvebredd, som står bag baren. Han refererer til en temmelig brutal beskrivelse af kaffen og indrømmer i samme åndedrag, at Nesbø ikke har taget sig nogen kunstneriske friheder.

Elvebredd er ejer og leder af Teddys Softbar, som Hole besøger i Snemanden (2007) – bog nr. syv i serien. Snemanden var den bog, der for alvor gjorde Nesbø og Harry Hole-serien kendt blandt internationale krimilæsere, og den var grundlaget for filmen af samme navn.

Teddys Softbar er et legendarisk mødested i Oslos natteliv og har eksisteret siden 1958. Det var Bjørn Inges far, der startede Teddys efter at have rejst rundt i verden og besluttet, at Oslo manglede en vaskeægte amerikansk snackbar. Stedet er indrettet som en rigtig amerikansk diner og har haft både en fungerende Wurlitzer-jukebox og en social bardisk, siden dørene åbnede for første gang, og det er alt sammen stadig en vigtig del af stedet.

Når man træder ind i Teddys Softbar, føles det som at tage på en rejse tilbage i tiden. Siden åbningen har restauranten været et samlingssted for alle osloborgere fra øst til vest.

Ejeren, Elvebredd, siger, at selv 15 år efter udgivelsen af Snemanden får de stadig besøg af nationale og internationale Jo Nesbø-fans.

"Besøgende, der har læst bøgerne, dukker op fra tid til anden. Harry Hole-fanklubben kommer også forbi årligt," siger han.

Her kan du overnatte: Clarion Collection® The Hub, Biskop Gunnerus gate 3, 0106 Oslo.

Outside of Teddy´s Soft Bar in Oslo.

"Da Harry gik hjemad om eftermiddagen, var sneen borte fra fortove og gader, og de tynde, lette snefnug, som hvirvlede rundt i luften, blev spist af den våde asfalt, i samme øjeblik de ramte jorden. Han gik ind i sin faste musikbutik på Akersgata og købte den sidste nye cd med Neil Young, selvom han havde en mistanke om, at den var rædselsfuld." Uddrag fra romanen Snemanden fra 2007.

Vores søgen efter Harry Hole gennem gaderne var ikke uden resultater. Vi har oplevet stemningen fra en af de største succeser inden for den populære genre Nordic Noir. Vi har ikke kun set og oplevet Harry Holes tilholdssteder indefra, men vi har også lært Oslo en smule bedre at kende og oplevet forskellige aspekter af hovedstaden, der har inspireret den største norske krimiforfatter nogensinde.

Entusiaster og krimielskere kan enten udforske på egen hånd, ligesom vi gjorde, eller deltage i de guidede Harry Hole-rundture, der tilbydes af eksperter, som f.eks. Familieguidene. Du får ikke alene en mere dybdegående viden om den karakter, der har fascineret millioner af læsere verden over, men du oplever også Oslo på en helt anden måde. Du kan også vælge mellem mange andre guidede ture i Norges hovedstad.

"Oslo," sagde manden og løftede whiskyglasset op til munden.

"Er det det sted, du elsker mest?" spurgte Lucille.

Han stirrede frem for sig og så ud, som om han måtte tænke over svaret, før han nikkede. Hun studerede ham, mens han drak. Han var høj; selv når han sad ned ved siden af hende ved bardisken, ragede han op over hende." Uddrag fra den nye roman Blodmånen fra 2022.

Seneste indlæg