MedlemskabMine bookingerKundeservice

Imponer dine middagsgæster med denne vinhistorie

Clarion Hotel® Post i Göteborg kan bryste sig af at have en af Sveriges førende samlinger af amerikanske vine. Her er historien om dengang, hvor vin fra den amerikanske vestkyst overgik de herskende vinmestre.

 • Året er 1976, og den engelske vinhandler, Stephen Spurrier, har arrangeret en blindsmagning med ti rødvine og ti hvidvine.

 • Hovedpersonerne er nogle af Frankrigs største vinkendere.

 • Blandt vinene på bordet er der Chardonnay af højeste kvalitet og nogle af verdens mest berømte Bordeaux-vine.

 • De franske vine skal sammenlignes med nogle nye vine lavet på Cabernet Sauvignon-druen, som er høstet og lagret i Napa Valley i Californien.

Chokket i Frankrig

Alle i lokalet antager, at de franske vine vinder. Det er et vinland, som anses for at producere verdens ubestridt bedste vine.

Men som du nok har gættet, blev ord som chok, skandale og lignende udtryk brugt, da vine fra Californien vandt blindsmagningen i begge kategorier. Både den hvide og den røde.

Blandt rødvinene i testen var Stag's Leap Wine Cellars 1973 (Napa Valley), Ridge Vineyards 1971 (Monte Bello), Château Montrose 1970 (Bordeaux) og Château Haut-Brion (Bordeaux). Blandt hvidvinene fra Californien finder vi Chateau Montelena 1973 og Chalone Vineyard 1974. Fra nogle af de dyreste vingårde i verden har vi Meursault Charmes Roulot 1973 og Beaune Clos des Mouches Joseph Drouhin 1973, begge fra Bourgogne i Frankrig.

Dommen i Paris

De velkendte vinhuse kunne næsten ikke tro udfaldet af smagningen, som siden er blevet kendt som "Dommen i Paris". I 2006 blev den samme smagning gentaget under navnet "Genopførelsen", og igen var det vinene fra Californien, der blev kåret som de bedste – både den røde og den hvide.

Amerikansk vin blev ikke populær blandt almindelige mennesker blot på grund af blindsmagningen i 1970'erne. Der var trods alt blevet dyrket vin i Californien, siden spanierne plantede de første vinstokke i 1700-tallet. Den amerikanske vinindustri tog fart med den store guldfeber i 1800-tallet, og cirka 60 år senere kom den første vin fra Napa County. Herefter gik det stærkt.

I dag dyrkes der mere Chardonnay i Californien end i Frankrig. Den amerikanske stat er dog bedst kendt for sine Cabernet Sauvignon- og Pinot Noir-druer.

Så selv om det store chok ved blindsmagningen ikke satte amerikansk vin på verdenskortet med det samme, var det uden tvivl med til at øge interessen markant i de efterfølgende år.

 • Vinsmagning på Clarion Hotel® Post

  Og hvor vil vi så hen med denne historie? Næste gang du er i Göteborg, kan du booke en privat vinsmagning med en sommelier sammen med vennerne, familien eller kollegerne.

 • Så kan du imponere dem med anekdoten fra Paris i 1976, mens du nyder en vin fra Stag's Leap og afslører, at det netop var den, der vandt.

 • Clarion Hotel® Post kan bryste sig af en af Sveriges mest omfattende vinkældre, når det drejer sig om vin af amerikansk oprindelse.

 • Her bliver man guidet igennem mousserende, røde og hvide vine af en sommelier, mens man nyder de perfekt udvalgte, tilhørende lækkerier fra Norda-restauranten.

 • "Vores vinkort og vinkælder er omfattende. Vi har primært amerikanske vine, især fra Oregon."

 • "Vi kan trygt sige, at vores vinkort byder på det mest omfattende udvalg af vin fra Oregon," siger Charlotta Nordevik, sommelier og restaurantchef samt assisterende chef for mad og drikkevarer hos Clarion Hotel® Post.

Sendte en ekspert til Oregon

Charlotta forklarer, at da hotellet skulle åbne i Göteborgs tidligere postkontor, hentede de inspiration fra andre hoteller, som havde haft særlig stor succes med deres valg af vin.

"Vi skulle åbne Norda, som er et koncept, hvor den amerikanske østkyst møder den svenske vestkyst. Så det var oplagt at fokusere på USA på vores vinkort," siger Charlotta og tilføjer:

"Oregon var et relativt ukendt vinområde for os i Sverige, så der var mulighed for at prøve noget nyt, som ingen andre i landet havde specialiseret sig i. Kenneth Gustafsson, der driver Fine Wines og Wine Mechanics, blev hyret til at rejse til Oregon og finde de bedste vine. Han kom hjem med hundredvis af forskellige vine, som efterfølgende blev smagt og afprøvet. Derefter byggede vi vinkælderen," forklarer Charlotta.

Vinkælderen på Clarion Hotel® Post kan nu reserveres til vinsmagninger samt middage for grupper på op til 10 personer. Du kan finde flere oplysninger her.

"Hvis man er gæst på Norda-restauranten, kan man vælge mellem flere forskellige amerikanske vine på glas. Desuden kan man selvfølgelig smage sig igennem det omfattende vinkort og endda besøge selve vinkælderen," siger Charlotta.

 • De tre bedste vine

  Naturligvis spørger Strawberry: "Kan sommelieren nævne nogle af sine yndlingsvine?"

 • Charlotta er nødt til at overveje det et øjeblik, men tøver ikke, da hun nævner følgende:

 • Kistler (2020)

 • Dobbes Family Estate (2009)

 • Adelsheim Winderlea (2009)

Seneste indlæg