Medlemskab

Tagdyrkere på Clarion Hotel® Post

Kan man dyrke mad på et hoteltag? Selvfølgelig kan man det! I 2016 blev der anlagt en taghave på Clarion Hotel® Post i Gøteborg. Projektet var dog ikke en dans på roser, og det var først, da bybønderne Jonas Lindh og William Bailey blev involveret, at det for alvor tog fart. Pludselig kunne hotellets gæster nyde lækker lokal mad – direkte fra taget!

Roof garden Clarion Hotel Post 1_16_9Haven bugner på toppen af Clarion Hotel® Post.


Strawberry går som bekendt meget op i bæredygtighed, og måske var du allerede klar over, at der er to store tagterrasser på toppen af Clarion Hotel® The Hub i Oslo? Lige siden hotellet åbnede i 2019, har vores restaurantgæster på Clarion Hotel® The Hub fået serveret selvdyrkede råvarer og grønne oplevelser. Hvad der måske ikke er lige så kendt, er, at vi tilbage i 2016 anlagde en have på toppen af et andet hotel, nemlig Clarion Hotel® Post i Gøteborg. Her fortsætter dyrkningen i dag, og alt fra gulerødder, radiser og rødbeder til løg, salat og kål ser jævnligt dagens lys (og udsigt!).


Usædvanlige råvarer på bordet


I 2021 overtog nye ejere dyrkningen på Clarion Hotel Post®, efter de urbane bønder Jonas Lindh og William Bailey, og i 2022 blev samarbejdet med hotellets restaurant Norda yderligere styrket med leverancer i større skala end tidligere. Det betyder endnu mere selvdyrket mad til hotellets sultne gæster! Hotellets anden restaurant, Vrå, får de mere usædvanlige råvarer fra den bugnende have, såsom shiso, shungiku, spiselige blomster og peberrod.


Hvordan laver man taghaver på et hoteltag?


Efter to år med en have, der forsyner gæsterne med lækker mad dyrket på taget, har vi taget en snak med hotelmedarbejderne og de bybønder, der var med til at starte projektet. Hvor begynder man egentlig, når man vil skabe en minifarm på et hoteltag? Læs videre for at høre, hvad de havde at sige i 2018 om dette spændende projekt.


Roof garden Clarion Hotel Post 2_16_9Morgenfruerne er en af de arter, der klarer sig bedst på hotellets tag.


Manglede vigtig viden om dyrkning


Der var mange udfordringer, da Martin Wiholm og Fredrik Blomberg på Clarion Hotel® Post besluttede sig for at lave en have på hoteltaget.


"Det første, vi gjorde, var at teste tagets bæreevne. I alt skulle vi bære 90 kubikmeter jord, ca. 100 tons. Så begyndte vi at anlægge bedene, og derefter kunne vi begynde at planlægge, hvad vi skulle så", fortæller Martin.



"Vi var ikke klar over, at det krævede helt andre færdigheder end dem, vi havde, at dyrke produkter på den rigtige måde."



Ideen med taghaverne var at kunne forsyne hotellets to restauranter og barer med grøntsager og krydderurter i sæson.


"I begyndelsen troede vi, at det hele handlede om at så, vande og høste. Det, vi ikke havde forstået, var, at det krævede helt andre færdigheder at dyrke produkter på den rigtige måde end dem, vi allerede besad. Meget af det, vi såede, kunne vi ikke begynde at bruge før til efteråret. Og noget endte vi med at have for meget af, mens vi fik for lidt af det, som vi, kokkene og bartenderne ønskede os allermest."


Roof garden Clarion Hotel Post 4_16_9Der er mængder af morgenfruer på det farverige tag.


To bybønder blev redningen


Omtrent samtidig med at Clarion Hotel® Post begyndte at dyrke sine produkter, var de to urbane bønder Jonas Lindh og William Bailey begyndt at dyrke på en kaj ved havnen i Gøteborg, og de havde opnået gode resultater. Forholdene på kajen mindede meget om dem på taget af Clarion Hotel® Post, og hotellet tog derfor imod hjælp fra de mere erfarne fyre.


"I stedet for at tage os af dyrkningen selv, fik vi dem til at overtage den, og så købte vi alt, hvad de producerede på vores tag", fortæller Martin om samarbejdet.


"Uanset hvad man dyrker, er det altid en udfordring at dyrke i tråd med de økologiske principper. Man skal konstant være på vagt over for skadedyr. I år havde vi et problem med bladlus i drivhuset, men til sidst fandt mariehønsene vejen op til taget og hjalp os med at kontrollere dem," siger Jonas Lindh, der er humanøkolog.



"I denne sæson har haven forsynet køkkenet med romainesalat, som er blevet brugt som base for mellem 400 og 500 retter".



Sammen med kokkene, bartenderne, gartneren og Lindhs partner, William Bailey, diskuterede de, hvordan de kunne få afgrøderne til at levere gennem hele sæsonen, fra marts til oktober.


"Fordi vi er på et tag, er der ingen snegle. Det har betydet, at forholdene for kål og salat har været rigtig gode. I denne sæson har haven forsynet køkkenet med romainesalat, som er blevet brugt som basis for mellem 400 og 500 retter. En anden vigtig ting, jeg må nævne, er, at vi har været i stand til at berige jorden med vores egen kompost. Derfor har vi opnået en meget god jordkvalitet," fortæller Jonas.


Jonas Lindh and William Bailey_16_9Bybønderne Jonas Lindh og William Bailey kom til undsætning.


Hvordan foregår komposteringen?


"Vi bruger en teknik, der hedder bokashi. Det betyder, at vi kan omdanne restauranternes madaffald til jord. Komposteringen foregår i lufttætte spande, hvor der tilsættes bokashi, som består af fem mikroorganismer, der nedbryder affaldet og frigiver de næringsstoffer, som planternes rødder kan optage. I 2018 omdannede vi 2,5 tons madaffald fra hotellets restauranter til næringsrig jord."


Hvad bliver det næste for dyrkningen?


"Vi vil fortsætte med at berige jorden i løbet af efteråret og vinteren med bokashi-kompost. Til den kommende sæson planlægger vi at finde nogle flere flerårige arter, som kan give et godt udbytte langt hen på efteråret. I år har urter som shiso, morgenfruer, krydderitagetes og Habanada-chili klaret sig godt, og det samme gælder salat og kål."


Taget bugner, og fremtiden spirer – hotellets gæster kan se frem til lokalt dyrkede smagsoplevelser fra byens tag i mange år fremover.


Dette er en redigeret version af en artikel, der oprindeligt blev bragt i medlemsbladet Nights nr. 16 2018

Seneste indlæg