Jönköping har en fantastisk beliggenhed ved Vätterns sydlige strand, og byen er tilpas stor til at bruge en hyggelig weekend i. Fantastiske naturoplevelser, spændende museer, dejlige bademuligheder og god shopping er bare nogle af de ting, du kan skrive på din liste over ting at lave, når du besøger Jönköping - nedenfor giver vi dig 6 af dem!

morning lights hit jonkoping city

1. Leg, kultur og dyr i Stadsparken


Jönköping er Sveriges tiende største by og ligger ved siden af Vättern i det idylliske Småland. Omgivelserne byder på dybe skove, glitrende søer og mægtige bjerge, men man har også valgt at lægge stort fokus på at skabe smukke parker for at bringe det grønne ind i byens centrum. En af de absolut bedste parker i Jönköping kaldes Stadsparken og her finder du blandt andet Jönköping kommunes største legepark, flere dyrehaver, en café, en minigolfbane samt et friluftsmuseum og et fuglemuseum. En perfekt udflugtsdestination for både store og små!


2. Nyd den smukke natur i Dumme Mosse


Dumme-Mosse-park-jonkoping


Vandr langs fine stier i hvad der kaldes Sydsveriges sidste vildmark. Dumme Mosse er et smukt naturreservat med et fascinerende dyre- og planteliv, og det er en fremragende turistdestination for dem, der vil tæt på den smålandske natur. Vandrestierne kan bruges både sommer og vinter, og undervejs kan du slå dig ned med en kop kaffe eller grillpølser på en af grillpladserne. Dumme Mosse ligger 7 km vest for Jönköping, og du kommer nemt dertil med bus og bil. Bor du på nogle af Jönköpings fine hoteller kan du bede personalet om rutevejledning og tips til de bedste vandrestier!


3. Shop løs i indkøbscenteret Asecs


Dig, der elsker shopping, vil bestemt ikke blive skuffet over Jönköping. Her er der en række butikker med både lokale og velkendte mærker rundt i byens centrum, men også det moderne indkøbscenter Asecs med butikker, restauranttorv og legepladser alt under samme tag. Et perfekt sted at tilbringe en regnvejrsdag, eller hvis du planlægger en hyggelig juleweekend og gerne vil gøre alle dine juleindkøb på én gang!


4. Test samarbejdsevnen hos Escape House Jönköping


EscapeRoom-Stock


Noget, der er blevet utroligt populært, er de såkaldte escape rooms. Altså værelser, der er konstrueret som en kulisse med et specielt tema, og hvor målet er, at du og dine venner skal prøve at komme ud på en bestemt tid ved hjælp af ledetråde. Hos Escape House Jönköping er der flere spændende baner, hvor I får chancen for at slå jeres kloge hoveder sammen og forsøge at komme ud friheden. En rigtig sjov turistaktivitet for både familier og vennegrupper! Eller hvorfor ikke som et firmaarrangement for virkelig at sætte jeres samarbejdsevner på prøve?


5. Et besøg på Tändsticksmuseet er et must, når du besøger Jönköping


Ettikett--collage--foto-Mons-Anner-EDITFoto: Mons Annér


I Jönköping har du mulighed for at besøge et af verdens tre tændstikmuseer. Tändsticksmuseet er smukt beliggende ved Vättern i et gammelt træhus fra år 1848, og her kan du lære mere om de mennesker og maskiner, som introducerede verden for tændstikker. Da tændstikfabrikken i Jönköping var på sit største, arbejdede op til en tredjedel af byens befolkning her! Rundt om museet er der flere bygninger fra denne tid, herunder tændstikarbejder-boligerne, hvor du får et godt indblik i, hvordan livet så ud for medarbejderne og deres familier.


Med direkte tilknytning til det historiske Tändsticksområdet, ligger vores nyeste hotel i Jönköping, Quality Hotel™ Match. Hotellet har 17 etager, tilbyder magisk udsigt over Vättern, og bliver et nyt landmærke i byen. Kun en kort gåtur derfra ligger det imponerende hotel Clarion Collection® Hotel Victoria hvor du bor i et klassiskt, smukt og tidløst miljø med et stort udbud af restauranter og shopping lige rundt om hjørnet.


6. Tag en tur til Gränna og Visingsö


making of swedish polkagris in Granna JonkopingI Gränna findes der en række kogerier, som alle har deres eget tvist af det populære slik


Hvis du planlægger at blive lidt længere i Jönköping er en populær udflugtsdestination Gränna og Visingsö! Mange mennesker, der besøger den polkagrisproducerende by, vælger at bo i Jönköping grundet det større udvalg af hoteller og restauranter. Den lille by Gränna ligger kun ca. 30 minutters kørsel fra Jönköping og byder på charmerende brostensbelagte gader fyldt med polkagrisfabrikker og butikker med slik og søde sager. I mange af dem kan du også se lige ind i fabrikken gennem en glasvæg. Benyt også lejligheden til at tage båden over til Visingsö for at opleve kunst, historie og smuk natur.


Når du kommer tilbage til Jönköping efter en heldagsudflugt, kan du nyde lækker mad og drikke på en af byens restauranter. Hvad med Vox Restaurang, hvor du har mulighed for at tage op opdagelsesrejse gennem Asiens forskellige madkulturer?


Tips til god indkvartering i Jönköping


Room-deluxe-bathroom-view-Vox-Hotel-EDIT


Til dig som gerne vil forkæles med en hyggelig hoteloplevelse på din rejse til Jönköping , er der flere fine hoteller at vælge i mellem. Quality Hotel™ Match er et helt nyt hotel tæt på shopping, restauranter, udeliv, vand og sandstrand. Clarion Collection® Hotel Victoria og Comfort Hotel® Jönköping har perfekt beliggenhed midt i Jönköping, kun et par minutters gang fra centralstationen og med alle byens seværdigheder og attraktioner lige rundt om hjørnet. Fantastiske Vox Hotel ligger også midt i det i centrale Jönköping, men tilbyder desuden en magisk udsigt over Vätterns beroligende vand. De er også ved at bygge et nyt og spændende hotel tæt på shopping, restauranter, natteliv, vand og sandstrand, der skal stå klar i september 2022.


Jönköping er simpelthen en perfekt by til dig, der gerne vil opleve flere af Sveriges seværdigheder og attraktioner og samtidig sove godt på et rigtig lækkert hotel. Velkommen til denne hyggelige by på den sydlige bred af Vättern!