MedlemskabMine bookingerKundeservice

Et magisk døgn på hotel Oscarsborg Festning i Drøbak

– Her på Oscarsborg får du alt fra hvide duge til burgere i hånden, mens du løber rebusløb, siger Erika Damperud-Wright, hoteldirektør på Oscarsborg Festning. Følg med, når vi checker ind på det historiske fæstningshotel, der har huset alle landets konger, CIA-chefer, spøgelser, firmaers kick-offs og par på romantiske dates. Det bliver et ophold med mange følelser, fritgående får, stærke indtryk... og vandring i de underjordiske gange om natten.

 • Vi, to moderat oplyste, middelkræsne kvinder i 30'erne, står ved molen i Drøbak og venter på færgen, som skal tage os til øen, hvor man finder den historiske Oscarsborg Festning - et af fire fæstningshoteller, der blev en del af Strawberry i foråret 2023.

 • Vi har allerede vandret gennem Drøbaks smalle, hyggelige gader med hvide træhuse, specialbutikker på alle sider og havet som nærmeste nabo. Hvis vi skal tro billederne, vi har set af Oscarsborg, bliver dette en rejse fra den ene idyl til den anden.

 • Men vi er spændte på at se, hvad der venter os på Oscarsborg. Vi har nemlig hørt rygter om, at dette er et sted, hvor alt er muligt, og alt kan ske! Eventyrene venter med andre ord! Men kan hvad som helst virkelig ske?

 • Altså, får går frit rundt blandt folk, et firma sendte fyrværkeri op til en værdi af 1 million kroner til en fest, en børnefamilie fandt en ost, der faktisk var sprængstof og topcheferne for efterretningstjenesten CIA og MI6 var til tophemmeligt møde her.

 • Derudover er øen hjemsted for fantastiske operakoncerter hver sommer, og der er masser af eksempler på (alle lidt for troværdige) spøgelseshistorier... Huha!

Fyrværkeri til 1 million kroner, siger du?

Idet vi ankommer til øen, bliver vi nærmest blæst væk. Inden for en halv times kørsel fra Oslo + en kort færgetur kan du altså se denne spektakulære, enorme fæstning, der den 9. april 1940 sænkede den tyske ubåd "Blücher", da krigen i Norge begyndte – en enormt vigtig indsats, der midlertidigt stoppede den tyske fremrykning mod Oslo og gav kongefamilien, regeringen og Stortinget tid til at tage sig i sikkerhed.

Image 18Gæstebådshavnen på øen er ekstra flot om aftenen.

Det er en grøn, frodig ø med flere bygninger, store, smukke udendørsarealer, vandrestier, kanoner overalt, underjordiske gange og en kæmpe gæstehavn for alle, der kommer hertil i egen båd, enten for at tage på en lille søndagstur eller for at lade børnene løbe rundt og opdage (vi kan øjeblikkeligt se, at vi helt sikkert skal have børnene med næste gang).

Image 10Der er ingen mangel på grønne, frodige områder omkring fæstningen.

Image 3Udsigt fra restauranten.

– Dette er mulighedernes ø! Her kan man tage på et romantisk hotelophold, en kick-off eller et seminar med arbejdet, et jubilæum med skakklubben, eller planlægge et rigtig stort event med koncert, underholdning og aktiviteter. Der er ingen begrænsninger her – vi kan arrangere alt, du drømmer om. Vi har for eksempel haft et firma her, som skød raketter af til en værdi af 1 million kroner ved et arrangement! fortæller Erika Damperud-Wright, hoteldirektør på Oscarsborg Festning, som vi møder i den relativt nye receptions- og restaurantbygning "Forpleiningen". Ved sin side har hun Dénise Kocaman, booking- og salgschef for fæstningshotellerne.

Oscarsborg Erika, Marianne, Tonje 2Vi, to damer fra "gulvet" i Strawberry, sammen med hoteldirektør Erika Damperud-Wright (til højre).

Erika fortsætter: – Her er alle velkomne, uanset om man bare vil nyde en dagstur på øen og spise i restauranten, eller om man vil overnatte på et hotelværelse efter en lang dag eller efter en fantastisk fest. Næste weekend kommer der 120 personer, som skal sove i deres egne både i gæstehavnen med plads til 110 både, siger Erika.

Har du lyst til at overnatte på Oscarsborg Festning? Book dit værelse her!

Vidste du, at vi har yderligere tre fæstningshoteller i vores portefølje? Tag gerne et kig på Kongsvinger Festning, Reenskaug Hotel og Torreby Slot!

Guidet tur... eller hvad med en "perfekt" løbetur?

Vi følger med de to søde damer ad en hyggelig vandresti, der angiveligt går rundt om begge øer, kombineret med en bro. Solen skinner, vandet glitrer, og vi passerer en gruppe turister på en guidet tur - noget, vi får at vide, er et must for alle, der tager turen hertil. Det er en 90 minutters guidet tur rundt på øerne med masser af interessant og spændende historie. Rundvisningen kan eksempelvis bookes sammen med et hotelophold.

Oscarsborg image 15Ser du historien i væggene?

Oscarsborg image 11Indgang til fæstningen.

Denise begynder at jogge lidt, og vi bliver overraskede. Det er tydeligt, at Denise har tilbragt meget tid på denne ø. Måske lidt for meget tid? Det må du selv bedømme:

– Altså, denne ø er helt perfekt til en joggetur om morgenen! Du opnår godt 5,5 kilometer, hvis du tager begge øer... 3,3 kilometer på den ene ø, hvor selve fæstningen ligger. Og så kan man slutte af med en morgendukkert om sommeren. Jeg har ikke tal på, hvor mange morgener jeg har gjort det, hvis jeg har overnattet her. Jeg anbefaler, at I prøver det i morgen, siger Dénise begejstret.

Uden at sige det højt ved vi begge, at planen på ingen måde er at stå ekstra tidligt op i morgen for at "nyde en løbetur langs vandet med verdens bedste udsigt", som Dénise gentager flere gange. Men jeg er sikker på, at det er fantastisk for de veltrænede mennesker, der orker sådan noget.

 • Kan det friste med en 100 år gammel kongelig middag?

  Det første, vi lægger mærke til, da vi sætter bagagen fra os på vore hotelværelser, som ligger i en separat bygning, er den smukke panoramaudsigt over Oslofjorden, og ikke mindst hvor overraskende moderne og pæne værelserne er.

 • Der er ikke meget, som minder os om det, værelserne oprindeligt blev brugt til; internatværelser til rekrutter på militærskolen. Her vil vi sove som Tornerose på valium, tænker vi, inden vi sammen med Erika og Dénise går den korte tur til selve fæstningen.

 • Erika peger på de mange huller på fæstningens yderside og forklarer, at det er skudhuller fra krigen. Idet vi træder ind, får vi en majestætisk følelse - og ikke uden grund. Alle de norske konger har nemlig fortæret deres måltider omkring bordene herinde.

 • – Vi begynder snart at tilbyde "middagsselskaber fra gamle dage", som jeg ynder at kalde det. Du kan vælge fra en menu baseret på middage, som soldater og kongelige har fortæret gennem tiderne, men selvfølgelig med et moderne twist.

 • – For at forberede os har vi gransket gamle menuer og retter, såsom festmenuer fra 1900-tallet, fortæller Erika. Hun er overbevist om, at det vil blive en succes.

 • Kongelige måltider er ikke det eneste, der tilbydes. På Oscarsborg arrangerer de også bryllupsfester for dem, der vil fejre kærligheden i historiske og romantiske omgivelser. Vielser kan også arrangeres her, og vi drømmer os langt ind i bryllupsverden…

Maden = MUMS!

Vi får serveret en lækker middag i restauranten med store vinduer og en dejlig udsigt. Nogle sidder på terrassen udenfor og skåler, mens de udveksler romantiske blikke med hinanden. Restaurantchef Sara Ahnlund yder den bedste service, vi længe har oplevet, og en af os med fødevareallergi får en specialdesignet 3-retters menu, som smager himmelsk.

Oscarsborg image 14Maden i restauranten smager faaantastisk.

Oscarsborg image 17...og den er desuden perfekt anrettet.

Topchefer fra CIA og MI6 i hemmeligt møde

Efter middagen bevæger vi os over til "Skolekasserna", som har været klasseværelser og sovesale for militæret. Billeder af alle årgangene, fra omkring 1936 og indtil den militære aktivitet blev indstillet i 2003, pryder væggene. De tidligere klasseværelser kan i dag rumme op til 11 forskellige møder på én gang for dem, der vil tage sig lidt ud af den sædvanlige kontorboble. Tophemmelige møder har også fundet sted på denne ø, møder, som ingen må vide noget om...

Oscarsborg image 19En af mange sale i fæstningen, som kan lejes til events, fester og sjov. Og kan du gætte, hvor gammelt flaget på toppen er?

Oscarsborg image 7Et af mødelokalerne i "Skolekasserna", som tidligere var klasseværelse og sovesal for militæret.

– For et par år siden samledes alle de øverste chefer for kendte efterretningstjenester i verden her til et hemmeligt møde, inklusive amerikanske CIA og britiske MI6. På Oscarsborg er det muligt at træffe tophemmelige, vigtige beslutninger, som ingen må kende til, siger Helene Skjenneberg, daglig leder af fæstningshotellerne, som også er kommet for at møde os på øen.

Sprængstoffer, ost og nattevandring

– Har I hørt historien om børnefamilien, der i sommeren 2022 fandt en flaske vin og noget, der lignede en ost, i vandet her? spørger Erika, efter at vi er trillet propmætte ned ad trapperne fra restauranten. Nej, vi mindes ikke at have hørt nogen ostehistori fra Oscarsborg.

– Da denne 'ost' blev bragt i land, begyndte den at ryge. Det viste sig at være et stykke TNT - altså sprængstof fra krigen! udbryder Erika begejstret.

Vi beslutter os for at tage på en tur rundt på øen, når mørket falder på. Vi vil jo gerne se de steder, vi ikke fik vist tidligere i dag, og vi har hørt rygter om, at der både er underjordiske gange og får, som går frit omkring. Erika fortalte os, at der ville være "projektørlys" efter mørkets frembrud, men vi indser hurtigt, at Erika og vi må have en ret forskellig definition af ordet projektør.

Oscarsborg image 20Øen byder på en smuk udsigt, hvis man vil gå en aftentur. Der er dog ingen projektørlys...

Pludselig ser vi omridset af dem: Fårene, vi har hørt om. De ligger i græsset nede ved vandkanten og slapper af og er ligeglade med, at vi går forbi. Måske kan de slet ikke se os? Så ser vi det: En indgang til de underjordiske gange. Tør vi gå ind?

 • En lidt for spændende tur ned ad de mystiske korridorer

  Vi åbner forsigtigt den knirkende gamle dør og lister indenfor. Dryppelyde af vanddråber fra loftet får det til at sprøjte et par centimeter op i luften. Vi samler mod til os og går længere og længere ind...

 • Der er lange, smalle gange i forskellige retninger. Nogle gamle lamper lyser svagt, og det er som om, vi er tilbage til krigens dage. Verden udenfor eksisterer ikke hernede. Pludselig hører vi en lyd fra døren bag os. Vi løber, men finder ingen vej ud.

 • Endelig finder vi en udgang i den anden ende og indser, at det er tid til at gå i seng. Vi er glade for, at en gruppe forskere fra militæret, som vi så i restauranten tidligere, også bor på hotellet.

 • Det føles trygt. Vi falder i en dyb søvn og ender med at få den bedste nats søvn nogensinde.

Oscarsborg, we'll be back!

Vi vil helt sikkert vende tilbage, hvad enten det er med kæresten, børn, venner eller alene. Men ikke for at jogge. Det overlader vi til Denise. Og de underjordiske gange vil blive udforsket i dagtimerne næste gang...

Oscarsborg image 21So long, Oscarsborg!

Da vi går om bord på færgen, der skal sejle os tilbage til fastlandet, får vi en besked fra Trond Jorfall, som har set de billeder, vi har sendt herfra:

Oscarsborg sms DK

Oscarsborg Trond JorfallTrond Jorfall trives både på vandet og på øen... nærmere bestemt Oscarsborg.

Har du lyst til at overnatte på Oscarsborg Festning? Book dit værelse her!

Vidste du, at vi også har tre andre fæstningshoteller i vores portefølje? Tag gerne et kig på Kongsvinger Festning, Reenskaug Hotel og Torreby Slot!

Seneste indlæg