Som sommerdestination er Skåne svær at slå. Et roligt liv på landet er blandet med kontinental madinspiration og vidunderlige bademuligheder. At Skåne er Sveriges mest solsikre område gør ikke sagen værre. Men hvad kan man lave i Skåne? Bare rolig - her er vores bedste tips til at maksimere din ferie i det sydlige Sverige!

Biking on Ven. Photo: Viktor Silfverhjelm Hultqvist

Elskede Skåne! Sveriges sydligste landskab byder på masser af spændende arkitektur, kultur og historie. Her findes stadig mange spor fra både vikingetiden og gamle krige med vores svenske naboer mod øst. Her kan du veksle mellem spændende udflugter i vores forfædres fodspor med kontinentalt byliv og skønne gåture i aftensolen langs restauranter, barer og strandpromenader. Mulighederne for afslappet ferieliv er virkelig uendelige i Skåne.


Sommerbad i fersk-, salt- eller brakvand?


Når luften i byerne føles for stillestående, er det heldigt, at en dukkert aldrig er langt væk! Skåne kan prale af en kystlinje i tre forskellige retninger, vest, øst og syd. På den vestlige side af Skåne ligger det salte Øresundsbad, mens man på den østlige side kan fordybe sig i Østersøens brakvand.


Mange steder rundt omkring i Skåne er der også badevenlige søer med varmere ferskvand. Uanset om du foretrækker lange sandstrande, at springe i fra moler, stejle klipper, koldtvandsbade med stiger eller stenstrande, så findes der noget for enhver smag. Ofte inden for en kort køretur.


Strand i Ystad, SkåneDer findes masser af hvide sandstrande i Skåne. Disse finder du i Ystad, på den østersøiske side af Skåne.


Österlen - Nordens Provence


Intet i Sverige ligner det franske Provence, som Österlen gør. Her findes store marker, skyggefulde bøgeskove og sandede badeområder, gammeldags kalkstenshuse og valmuer langs vejkanten. I Simrishamn og Kivik er der endda vingårde. Det er ikke så mærkeligt, at nationaldigteren Ulf Lundell og de fleste af Sveriges kunstnere har slået sig ned her.


Skillinge på Österlen i Skåne. Foto: Julius Jansson, UnsplashSkillinge er en af de mange små landsbyer med traditionelle huse beliggende omkring Österlen. Foto: Julius Jansson, Unsplash


Med en bekvem afstand på cirka halvanden times kørsel fra Malmø, eller en time fra Kristianstad, er det hurtigere at tage til Österlen end til Rivieraen! Og hvis du savner at besøge de britiske øer, findes Sveriges svar på Stonehenge også her: oldtidsmonumentet Ales sten i Kåseberga.


Ale stenar i Kåseberga på Österlen i SkåneFortidsmindet Ales Sten er en stengrav i Kåseberga ved Ystad. Foto: Arvid Hoidahl, Unsplash


Vingårdene!


Det er nemt at glemme, at Skåne ligger i Sverige, når man opdager, at der findes hele fyrre vingårde i landskabet. Både jorden og klimaet i Skåne egner sig godt til vindyrkning, især den grønne drue Solaris trives med den relativt korte, nordiske dyrkningssæson.


Vinfremstilling er en voksende industri i Skåne. For omkring 20 år siden startede de allerførste, men det er først i de sidste fem-ti år, at antallet af vingårde for alvor er steget. Langs alle tre kyster (og også inde i landet) finder man gårde, der tilbyder vinsmagning og i mange tilfælde også en bid mad på gårdens restaurant. Du kan roligt gå rundt blandt vinstokkene, lære mere om druesorter, gårdenes unikke terroir, og du behøver slet ikke at ærgre dig over den aflyste tur til Napa Valley eller Toscana.


På hjemmesiden Vinvejen findes et kort med adresser og kontaktoplysninger til de fleste vingårde i hele Skåne.


Österlens guld


Man kunne måske tro, at det er Kiviks gyldne æblejuice, der kaldes Österlens guld, men det er faktisk rapsolien. Ikke så mærkeligt, når et af Skånes symboler er svajende solgule rapsmarker.


Rapsfält i solnedgång. Foto: Marigna Roth, UnsplashAt se de gule rapsmarker er ikke en højsommeroplevelse. De blomstrer kun mellem maj og juni. Foto: Marigna Roth, Unsplash


Vil du fordybe dig i det flydende guld, anbefaler vi en tur til Gunnarshögs gård i Hammenhög, nær turistattraktionen Glimminge hus. Udover en butik, hvor hele Gunnarshögs sortiment er til salg, er der også en gårdcafé, hvor man kan holde en kaffepause og samtidig lade sig inspirere af nye anvendelsesområder for rapsolie. Personalet er vidende og fortæller gerne om raps, og om hvorfor den koldpressede olie er mindst lige så anvendelig som olivenolie.


En dagsudflugt til øen Ven


Midt i Øresunds glinsende vand finder du øen Ven. Du kommer hertil med en 30-minutters sejltur fra Landskrona (som du finder mellem Malmø og Helsingborg). Med en omkreds på 10 kilometer er øen perfekt at udforske på cykel. Ud over sine smukke strande, brusende bølger og små grusveje er her en rig historie, der begyndte kort efter, at indlandsisen slap sit greb om Skandinavien.


Øens historie kan udforskes på Tycho Brahe-museet og øens Hembygdsgård - hvor du også kan få kaffe og købe gårdens egen honning. En tørstslukker fås hos Spirit of Hven, som udover gourmetpub og restaurant også er et destilleri, der producerer sin egen whisky.


St: Ibbs kyrka på Ven. Foto: Viktor Silfverhielm HultqvistSted: Ibbs kirke på bakken har udsigt over Øresund og havnen nedenfor. Foto: Viktor Silfverhjelm Hultqvist, www.upplevven.se.


Der tilbydes guidede ture, hvis du vil lære endnu mere om guldkornene på Ven. Vidste du i øvrigt, at Ven har næsten 400 helårsbeboere og er et levende samfund året rundt? Hvis besøget på Ven smager af mere, hjælper de aktive og initiativrige øboere gerne med at besvare spørgsmål om indflytning og etablering på øen.


En somrig cykeltur på ön Ven. Foto: Viktor Silfverhjelm Hultqvist At cykle på Ven er noget, som alle bør opleve mindst én gang. Foto: Viktor Silfverhjelm Hultqvist, www.upplevven.se.


Ting at lave i Malmø


I Sveriges tredjestørste by er der endeløse aktiviteter og oplevelser for såvel børnefamilier som for parret eller vennegruppen. Lige meget hvad I godt kan lide, er det nemt at holde sig travlt beskæftiget i dage og uger.


At gå på bar omkring Lilla Torg eller Möllan er oplagt for dig, der er tørstig og godt kan lide lidt liv. Leder du efter lidt mere børnevenlige aktiviteter, er Ribersborgsstranden inden for rækkevidde med en storslået udsigt over både Øresundsbroen og Turning Torso.


malmo-lilla-torg.jpgOmkring Lilla Torg i Malmø er der restauranter, barer og udendørscaféer, der er perfekte til en sommeraften i gode venners selskab.


Kulturelskere sætter pris på Moderna Museet i Malmø og musikfans er ofte at finde på KB (Kulturbolaget) eller i en af byens mange pladebutikker. Samler du på musik, så gå ikke glip af en tur til Lilla Torgs Seriemagasin, hvis venlige personale sælger nøje udvalgte gamle og nye vinylplader.


Malmø Folkets Park


Hvis du kun har tid til at lave én ting i Malmø, kan vi garantere, at du får mest oplevelse på kortest tid af at bruge tiden i Folkets Park, nær Möllevångstorget. Udover at byde på to legepladser, en skatepark og soppebassin har parken en eklektisk samling af traditionelt folkeparkudstyr, såsom grillkiosk og teaterscene samt mere eksotiske elementer som mødestedet Moriska pavillonen.


Folkets Park i Malmø er den ældste folkepark i verden og en af ​de ældste bygninger i parken er Far i hatten, som blev bygget i 1892 og som i dag rummer et dansegulv/natklub og en KRAV-mærket restaurant, der serverer lokaltproducerede retter.


Folkets park i Malmö en solig sommardagBåde Malmøs egne indbyggere og turister strømmer til Folkets park i Malmø om sommeren. Især i smukt vejr.


Nordvestskånes mange golfbaner


Ligger Helsingborg i Florida? Det kunne man måske tro, for det er kun i Florida, at golfbanerne ligger endnu tættere end i det nordvestlige Skåne. Inden for en times kørsel fra Helsingborg har du et væld af baner, alle med forskellige sværhedsgrader og forskellig naturindramning, fra gold kyst til frodigt indland.


Mölle Golfklub skiller sig ud, da den unikke 18-hulsbane ligger midt i et smukt naturreservat. Men Vasatorps Golfklub har flere baner og er flere år i træk blevet kåret som Sveriges bedste golfbane. Sted: Arilds Golfklub ligger smukt med en herlig udsigt over Kullabygden og holder en international høj standard. Pyha, er det svært at vælge? Vi forstår dig godt!


Golf st Arlid GolfklubbEn lun sommeraften i solen. Så er det bare skønt med en runde golf i naturskønne omgivelser. Foto: Sted: Arild Golfklub


Her på Skånes vestkyst ligger også Höganäs, kendt for sin keramik og de karakteristiske brune krukker. Tag en afstikker fra golfbanen til Keramisk Center for at beundre håndværket. Hos Höganäs Design outlet kan du shoppe kvalitetskeramik til gode priser.


Bølgende landskab ved Brösarps bakker


Skåne er kendt for sine flade vidder. Men udover de flade marker findes en række naturskønne og landlige miljøer, der er glimrende til en biludflugt. Tag en tur til Brösarps bakker og nyd det bølgende landskab i Verkeåns smukke naturreservat.


Brösarps backar - porten till ÖsterlenBrösarps bakker matcher slet ikke billedet af det flade Skåne. Genkender du miljøet fra Brødrende Løvehjerte?


Bakkernes ejendommelige form skyldes indlandsisen, og de er velkendte i svensk kultur. De er blandt andet blevet afbildet i oliemalerier af Prins Eugen og har været inspiration til Brødrene Løvehjertes Nangijala. Er du Astrid Lindgren-fan, kan vi anbefale at tage en afstikker til Källagården, lige ud til Brösarps bakker. Korsvirkesgården, der stammer fra 1700-tallet, har en æbleplantage, der blev omdannet til Kirsebærdalen, da Brødrene Løvehjerte blev filmatiseret.


Oplev Skåne til fods - Skåneleden


Du får den mest naturnære oplevelse af Skåne til fods. Rundt omkring i landskabet er der en række vandrestier, der samles under navnet Skåneleden. Nogle egner sig godt til kortere dagsture nær Malmø eller andre byer, andre går fra kyst til kyst i hele landet. En del strækninger er klippefyldte kystvandringer og andre går gennem uberørt urskov og langs små søer. Tilsammen dækker Skåneleden 1300 km vandrestier.


Mange af Skåneledens strækninger løber gennem privat grund. For at være helt sikker på, at du ikke træder ind i en tyrefold eller farer vild, skal du blot følge de orange skilte, der markerer Skåneleden.


Selvom du kan vandre i flere dage uden at møde et andet menneske, er civilisationen ikke langt væk. Og mange steder langs stierne er der campingpladser med læhegn, toiletter og bålpladser med brænde opsat, helt gratis, til dem der gerne vil holde en pause og nyde naturen i længere tid.


Vandringsled i Stenshuvud nationalpark i SkåneEn del af Skåneleden, der løber gennem Stenshuvuds nationalpark. Forskning fra blandt andet Miljøstyrelsen i Sverige beviser, at det er godt for helbredet at være ude i naturen. Bare at se på billeder med naturmotiver kan sænke blodtrykket og mindske uro. Så værsgo, her er dagens sundhedsboost.


Book vores hotel i Skåne:Vil du vide mere om Skåne? Her er mere vidunderlig læsning: