Vil du på sommertur til den svenske vestkyst? Det forstår vi godt. Oplev den smukke skærgård, tag på badeture, spis fisk og skaldyr - og få mange flere spændende oplevelser med i pakken. Det er ikke uden grund, at svenskerne i folkemunde kalder den "bedstkysten".

En ung kvinde på en båd kigger ud over vandet ved Sveriges vestkyst
Øhop er en fantastisk sommeroplevelse i den smukke skærgård. Foto: Pontus Wellgraf, Unsplash

Vestkysten strækker sig fra Strömstad i nord til Halmstad i syd. Kysten er delt op i en nordlig og en sydlig del med Gøteborg i midten. De bedste tips til en ferieuge eller to på Sveriges vestkyst.

Kender du Orust, Fjällbacka og Marstrand?

Langs den nordlige vestkyst finder du sommerparadiset Bohuslän og den idylliske skærgård. Hvis du er til sejlture, en dukkert i havet og smukke øer, har du fundet den rette destination. De fleste øer kan besøges med bil, men det mest almindelige transportmiddel er selvfølgelig skærgårdsbådene.

Silvertärnan Göteborg ferryHvis udgangspunktet er Gøteborg, kan du sejle med Silvertärnan. Foto: Pontus Wellgraf, Unsplash

Pak picnickurven og lej en cykel - eller snup en forfriskning på en havnerestaurant med udsigt over klipper og hav. Mange af vestkystens restauranter har specialiseret sig i havets lækre delikatesser, så det er et rent slaraffenland for madelskere. Hvem har ikke lyst til at nyde et glas kold hvidvin i sommersolen?

Smögen saltwater crayfish Du finder den lokale delikatesse krebs mange steder langs kysten. Disse krebs er fra Smögen. Foto: Jonas Jacobsson, Unsplash

Vil du opleve skærgården i Bohuslän? Så læs videre. Her får du tips til nogle af de bedste feriesteder.

Øer

Orust er Sverige fjerdestørste ø. Du kan nå øen med enten båd eller bil. Perfekt til en dagstur.

Gullholmen er den mest tætbebyggede ø i Sveriges skærgård. Gå på opdagelse i de små, hyggelige gader, og se de fine både- og fiskerhuse.

Marstrand er den ø, der ligger længst ude i skærgården. Den er et paradis for sejlere og dig, der elsker at bad. Besøg også gerne Carlstens Fæstning, der er bygget i midten af 1600-tallet.

Kystbyer

Strömstad er en af Sveriges ældste badebyer. Den ligger tæt på nationalparken Kosterhavet.

Smögen og den flotte Smögenbrygge er nok Bohusläns mest populære destination.

Fjällbacka er et charmerende fiskerleje med skærgårdshuse langs fjeldet, der har lagt navn til byen.

Tjörn on the Swedish west coastØerne i Gøteborgs skærgård byder på et særligt smukt naturlandskab. Her ses Tjörn. Foto: Drahomir Posteby Mach, Unsplash

Restauranter, oplevelser og kultur i Gøteborg.

Kort eller langt ophold i Gøteborg? Lige meget hvad du har lyst til, byder byen på noget for enhver smag. Særligt, hvis der skal ske lidt efter nogle afslappende dage i skærgården. Her kan du opleve både kunst, kultur, restaurationsliv og aktiviteter i naturen.

Kør med de charmerende sporvogne, der er byens vartegn. Eller sejl på sightseeing med Paddan. Hvis der skal mere fart over feltet, er Liseberg lige sagen. Her venter der imponerende og nervepirrende oplevelser for både store og små

Gøteborg er en stor by med masser af aktiviteter og seværdigheder. Ved du ikke helt, hvor du skal starte? Så se vores øvrige guides til Sveriges næststørste by:

Smukke strande, natteliv og naturoplevelser

Syd for Gøteborg ligger Halland. På den sydlige del af vestkysten finder du byerne Halmstad, Tylösand og Varberg. Her finder du de smukkeste, hvide sandstrande og et levende natteliv.

White sandy beach in HalmstadMeget lang, hvid sandstrand ved Halmstad Foto: Steven Erixon, Unsplash

Er du til aktiv naturferie, kan du både prøve kræfter med surfing, kajak og cykling samt tage på vandreture i de smukke nationalparker. De golfinteresserede har mange fine baner at vælge imellem. Er du til shopping? Så slå vejen forbi det prisbevidste shoppingmekka Ullared uden for Varberg!