MedlemskabMine bookingerKundeservice

Book din helt egen sauna: Verdens smukkeste vinterdag i Oslofjorden

"Er du klar? Det er vildt koldt i dag," siger Fredrik og griner. Han mødes med sine kolleger på Amerikalinjen Hotel, der ligger bare et stenkast fra Oslofjorden, hvor rimtåge svæver i luften. Gruppen er klar til at nyde en hot (og iskold) trend: sauna kombineret med vinterbadning.

 • Det er en af årets koldeste dage indtil videre.

 • Termometeret viser minus 11 grader. Klokken nærmer sig 8.00, og folk er på vej til arbejde i Norges hovedstad, Oslo. Udenfor høres lyden af cykler med pigdæk og hvinende sporvognsbremser i den bidende kulde.

 • I receptionen på Amerikalinjen er samtalen energisk og begejstret. Én har taget svømmestrømper med og bliver beskyldt for at snyde. "Erfaren" er måske et bedre ord, da personen svømmer året rundt uanset temperaturen.

 • "I starten føles det lidt som angst," siger Katie, der taler om det chok, man får, når man pludselig bliver opslugt af iskoldt havvand:

 • "Men derefter oplever jeg en virkelig følelse af ro i kroppen. I det øjeblik, hvor du styrer dine tanker og trækker vejret roligt og dybt – det er dér, du føler dig klar til at erobre verden."

Badning med udsigt over Oslofjorden

Med tykke, hvide badekåber under armene slentrer de seks kolleger hen mod havnen ved Langkaia. Oslofjorden og Oslos mange flydende saunaer ligger blot et par meter fra det prestigefulde og historiske Amerikalinjen Hotel. Flere og flere er begyndt at svømme året rundt de senere år, og der er dukket saunaer op i kystbyer over hele Norge.

Nogle af de mest populære steder er langs havnepromenaden i Oslo. Her nyder mange mennesker at komme forbi og få en morgendukkert inden arbejde eller i frokostpausen eller booke en privat sauna,

hvoraf mange har udsigt til to storslåede nationale symboler, Oslos operahus og MUNCH-museet.

"Jeg svømmer hver eneste mandag morgen. Med to børn og en stresset hverdag føles det, som om jeg nulstiller min hjerne," siger Sverre, inden han smilende tilføjer:

"Jeg gør det også lidt for at pine mig selv."

Hvorfor er vinterbadning så moderne?

Hvorfor er denne trend eksploderet? Det kan føles som tortur at udsætte sig selv for iskoldt vand og endnu koldere luft.

Der er flere teorier: Nogle hævder, at badning i koldt vand styrker immunforsvaret, mens andre mener, at det er godt for vores psykiske velvære. Mange gør det for adrenalinrusens skyld.

En finsk undersøgelse fulgte en gruppe svømmere, der svømmede udenfor over en periode på fire måneder hen over vinteren og sammenlignede dem med en kontrolgruppe, der ikke svømmede udendørs. Resultaterne viste, at vintersvømmerne havde mere energi, var i bedre humør og havde en bedre hukommelse. Sverre er enig i de finske resultater.

"Jeg tror bestemt på, at det er godt for kroppen. Jeg har hørt, at det blandt andet skulle være godt for nerverne. Jeg ved ikke, om det er rigtigt. Men jeg har kæmpet med et ømt knæ tidligere, og siden jeg begyndte at vinterbade jævnligt, har jeg ikke haft nogen smerter," siger han.

 • Vintersolen er knapt begyndt at titte frem på horisonten over Østmarka. Selvom solen ikke giver meget varme på denne årstid, skaber den en magisk baggrund ved fjorden.

 • Da gruppen ankommer til saunaen, giver en såkaldt saunamester en hurtig introduktion til, hvordan tingene fungerer.

 • Der er fyret op med træ i saunaen, og den har omklædningsrum og musiksystem. Man må gerne medbringe egne drikkevarer – altid rart i en varm sauna.

 • Katie er den første, der kommer i vandet. Tre af hendes kolleger hopper i efter hende efterfulgt af yderligere to, der klatrer ned ad stigen.

 • Der er masser af latter, stort chok og fokus på rolig vejrtrækning. Vandtemperaturen i Oslofjorden er 3,1 grader celsius her til morgen.

 • "Træk vejret," siger Katie til Guro, der er gået lidt i panik. Hun kommer hurtigt op af vandet og vender tilbage til den varme sauna.

 • Svømmegruppen opdeles. Halvdelen af gruppen løber frem og tilbage mellem saunaen og det iskolde vand, mens de mere garvede roligt bliver i vandet. De sludrer, trækker vejret roligt og nyder udsigten. Solen er ved at stå op.

Fire hoteller ved fjorden

Strawberry har set en stigning i antallet af besøgende, der søger aktive oplevelser, mens de er i Oslo. Det gælder især aktiviteter, der kan nydes året rundt, og som skiller sig lidt ud. Der er mange muligheder omkring Oslofjorden, f.eks. kajakroning og paddleboarding og svømning både fra havnen og bystrandene.

De seks kolleger har valgt at overnatte på Amerikalinjen, da hotellet ligger meget centralt. Det ligger tæt på eksprestoget til lufthavnen, offentlig transport, restauranter, shopping, natteliv og det livlige nye Bjørvika-kvarter, der er fyldt med kunst, kultur og byliv. Og så er det selvfølgelig også tæt på de populære saunaer.

Hotellet er desuden kendt for den fremragende morgenmad, der serveres i Atlas Brasserie og for jazzklubben, Gustav, i kælderen. Her kan du opleve en New Yorker-stemning i pulserende omgivelser. Amerikalinjen kan også bryste sig af Oslos bedste cocktailbar – Pier 42, der drives af Adrian Michalcik, som er blevet kåret til verdens bedste bartender i konkurrencen Diageo World Class Global Bartender of the Year i 2022.

En anden mulighed er Clarion Hotel® Oslo, der praktisk talt er nabo til selveste MUNCH-museet. Her finder du endda et privat galleri, Sketch, og der hænger et ægte Munch-maleri i receptionen. Hvis du stadig har fokus på badning, ligger Sukkerbiten i gåafstand med flere store saunaer, der kan rumme 8-25 personer. Du kan også tilmelde dig saunaritualer, hvor der bruges urter og duftende damp fra ovnen. Nogle af ritualerne omfatter også elementer af meditation.

I den anden ende af byen finder du hotellet The Thief, der har fokus på fjord og kultur. Det ligger inden for gåafstand af togstationen ved Nationaltheatret. Her er du tæt på Nasjonalmuseet og Astrup Fearnley Museum. Hotellet har sin egen spa og ligger lige ned til vandet. Du og dine kolleger får adgang til en rigtig god restaurant og en fantastisk tagterrasse. Og selvfølgelig er der også saunaer klar til jer her.

 • Tilbage på Langkaia, hvor kollegerne er ude at vinterbade, når Katie op på syv minutter i træk i vandet.

 • Hun har trænet sin vejrtrækningsteknik og kan nu bevare roen i kulden i længere tid.

 • Uanset hvor længe kollegerne bliver i vandet, er oplevelsen lige euforisk:

 • "Nu kommer solen. Se, hvor flot den er! Det er så smukt og forfriskende, og vi kunne ikke have haft en bedre decembermorgen," udbryder en af vinterbaderne.

 • Fire gode tips til dem, der aldrig har prøvet vinterbadning:

  Svøm ikke alene. Tag altid en ven eller kollega med. Du kan ikke vide, hvordan du reagerer. Det er mere sikkert og meget sjovere, når I holder hinanden ved selskab.

 • Tøv ikke. Tag badetøjet på hjemmefra, tag overtøjet af ved havnen, og gå direkte i vandet.

 • Fokuser på at trække vejret roligt, så vil du føle dig varmere og mere afslappet. Du kan se hollandske Wim Hofs videoer på YouTube, hvis du vil lære vejrtrækningsteknikker. Han er kendt som "the Iceman", og er en guru inden for vinterbadning.

 • Medbring hjemmesko eller noget, du skal stå på, når du kommer op af vandet. Og tag varmt uldtøj på.

 • Glædelig vinterbadning!

Du kan måske også lide