Hvordan kan det være, at flere og flere vælger at kaste sig ud i det iskolde vand – sådan helt frivilligt? Klaprende tænder, en krop, der dirrer af kulde, og blå læber er blevet en populær ting. Men hvorfor? Her får du 6 gode grunde til, hvorfor du bør vinterbade – og hvor du kan vinterbade i Sverige og Norge.

Person ice bathing
Du kan vinterbade når som helst på døgnet, dag og nat.

1. Du får et stærkere immunforsvar

Ja, du læste rigtigt. Glem alt om myten med, at kulde gør dig syg. Faktisk siges det, at en iskold dukkert styrker dit immunforsvar. Det er dog altid en god idé at få nogle konkrete tips med på vejen, inden du lader dig omfavne af det iskolde vand. Det er f.eks. vigtigt at vælge et badested, som er beskyttet mod vinden, og hvor du nemt kan komme op af vandet, gerne ved hjælp af en stige.

Det kan også være smart at medbringe både hue, vanter og badesko. Husk også gerne et siddeunderlag eller noget lignende, du kan stå på, når du skal skifte tøj. Sidst, men ikke mindst; Når du kommer op af det iskolde vand, skal du helst ikke lede forgæves efter dit håndklæde – du bør derfor lægge både håndklæde og tøj frem, så du hurtigt kan tørre dig og hoppe i det tørre tøj!

Ice bathing water_16_9Lader du dig friste?

2. Du føler dig lykkeligere

Der er noget helt særligt ved at fryse intenst for derefter at træde op på land, smide tøjet, drikke noget varmt, sidde i en sauna eller ligge under et varmt tæppe, samtidig med at du føler den pulserende varme brede sig i hele kroppen.

Det er ikke alene behageligt, men endorfinerne vækkes også til live og nærmest danser rundt i hele kroppen. Hvem vil ikke gerne have et vaskeægte endorfinspark, som forhåbentlig holder, indtil man atter hopper i det kolde vand?

3. Reducerer smerte, spændinger, stress og træthed

Mange vinterbadere fortæller, at de generelt føler sig mindre stressede – de har simpelthen fået en bedre kontrol over stressfølelsen. Samtidig er det også set, at vinterbadning kan lindre smerter i muskler og led. De fleste vinterbadere føler sig også friskere, lykkeligere og mere tilfredse.

Det er dog vigtigt at være forsigtig med vinterbadning, hvis du har forhøjet blodtryk eller en hjerte-kar-sygdom. Du må aldrig bade alene eller med alkohol i blodet.

ice bathing_16_9Du træner både din viljestyrke og dit åndedræt, når du vinterbader.

4. Du får en bedre blodcirkulation og øger din forbrænding

Dét at vinterbade kan på mange måder ses som træning. Når du fryser, bruger kroppen mere energi på at holde varmen – og dét øger din forbrænding. Det hævdes, at et 10 sekunder langt vinterbad svarer til 20 minutters løbetræning.

Og når nu vi kommer ind på træning, så ved du vel, hvad der er det vigtigste inden et træningspas? Opvarmning! Det anbefales, at du enten går eller jogger dig varm, inden du vælger at udsætte kroppen for det iskolde vand. Har du adgang til en sauna, kan det være en god idé at bruge den inden dit vinterbad. Mange af spahotellerne kombinerer gerne deres saunaritualer med ét eller flere dyp i det iskolde vand. Det gælder bl.a. for Son Spa.

Woman in sauna_16_9Kombinér vinterbadet med en tur i saunaen!

5. Du træner din viljestyrke og vejrtrækning

Hvem har brug for en personlig træner eller selvhjælpsbøger for at øge sin viljestyrke, når man kan få det ganske gratis ved at bade i iskoldt vand? Det siger sig selv, at det kræver en vis viljestyrke at kaste sig i vandet hen over vinteren, når man allerede står og ryster på land.

Her er et par tips til vinterbadning: Hvis du er nået så langt som til vandkanten, så tøv ikke med at hoppe ud i det. Også selvom hver celle i din krop stritter imod. Du kom der af én grund – husk, at det bare handler om en følelse på din hud. Tag et skridt ud i vandet, mens du begynder at trække vejret stille og roligt. Sats på lange, dybe åndedrag. Fortsæt derefter med at fokusere på din rolige vejrtrækning. Når du har hele kroppen nede i vandet, er det tilladt at føle en "mild følelse af ubehag". Hvis du mister kontrollen over din vejrtrækning, skal du straks gå op på land.

Tillykke, du klarede det! Ikke alene har du nu et stærkere immunforsvar – du føler dig sandsynligvis også stolt over din egen præstation – og med rette. Men husk, at du skal tørre dig og klæde om med det samme.

Woman ice bathing_16_9Mange af dem, som vinterbader, føler sig både mere friske, tilfredse og gladere.

6. Du får en skøn naturoplevelse

Gør vinterbadning til et eventyr. Find først et hyggeligt sted at varme op, måske i skoven eller langs vandet. Sørg for at nyde den seje oplevelse, som du faktisk har begivet dig ud i. Lad kroppen blive ét med vandet og være til stede i nuet. Så længe du holder dig væk fra vand med en stærk strøm, skal du bare holde fast i dine planer om at vinterbade, også selvom det lyder som en mærkelig og ikke mindst kold trend for andre.

"Ja ok, men findes der et sted, hvor det er helt sikkert at vinterbade?", tænker du sikkert. Svaret er ja. Der findes rigtig mange gode steder, du kan vælge imellem. Det gælder, uanset om du vil kombinere vinterbadet med en tur i sauna eller hellere vil hurtigt hjem under dynen i en varm seng, når du har fået dagens kolde dukkert. Tag gerne et kig på vores hoteller og spahoteller i Sverige og Norge, hvor du kan vinterbade lige i nærheden:

Farris bad outside_16_9Farris Bad i Larvik er populært blandt vinterbadere.

NORGE:

Son Spa ligger lige uden for Oslo og tilbyder saunaritualer, som inkluderer badefaciliteter uden for hotellet. På hotellets badebro finder du også en varm og behagelig sauna.

Farris Bad i Larvik er populær blandt vinterbadere. En del af hotellet ligger bogstaveligt talt over vandet, så her er der ikke langt til varmen efter dagens svømmetur.

The Thief ligger centralt i Oslo og siges at have den bedste beliggenhed i hele Oslo, i hvert fald når det kommer til vinterbadning. Du får både adgang til en bro samt en strand lige uden for hotellets indgang.

Clarion Hotel® Oslo har Oslofjorden som en af sine nærmeste naboer. Uden for hotellet finder du en bro, som du kan bade fra, samt flere flydende saunaflåder. Her kan du også bede hotellet om tøfler og badekåbe i forbindelse med vinterbadet – det er super behageligt, når du har været en tur nede i vandet.

Clarion Hotel® The Edge i Tromsø ligger 4-6 minutters gang fra badestedet "Pust", hvor folk dagligt hopper i vandet om vinteren. Her finder du også en sauna.

Clarion Collection® Hotel With ligger også i Tromsø og har udsigt over "Pust" fra både hotelværelserne og restauranten.

the thief_16_9Mange kaster seg ut i vannet på vinteren ved The Thief i Oslo

SVERIGE:

Clarion Hotel® Sea U ligger lige ud til havet i Helsingborg, og herfra har du 15 minutters gang til "Pålsjöbaden", hvor mange vinterbader. Er du klar?

Stenungsbaden Yacht Club ligger ved kysten, blot 30 minutter nord for Gøteborg. Det er et lækkert spa- og konferencehotel, hvor det er muligt at bade lige uden for vinduet. Hotellet har en badebro med tilhørende sauna.

Yasuragi er et magisk japansk spahotel uden for Stockholm. Her finder du både varme bade, en sauna med udsigt over Stockholms skærgård og selvfølgelig en pool med 12 graders varmt vand...

Yasuragi view_16_9Spahotellet Yasuragi tilbyder en naturskøn udsigt.

Clarion hotel the edge_16_9Clarion Hotel® The Edge ligger tæt på et meget populært sted for vinterbadning.