Der er ikke meget, der kan måle sig med naturen i Nordnorge. Her finder du alt fra nordlyset, som "hele verden" drømmer om at se, til hundeslædekørsel, bjergvandring på stentrapper lavet af sherpaer, fantastiske cykelture, vandreture, hvalsafari, havørnesafari...you name it! Vi har samlet en liste over aktiviteter, du bør udforske, næste gang du besøger Bodø, Stokmarknes, Harstad, Tromsø eller Narvik – så du slipper for at lede på internettet. Vi anbefaler selvfølgelig, at du besøger alle byerne!

Northern light in Norway

Du har måske hørt, at Nordnorge er lidt af et must i livet. Men det er nemt at blive overvældet af alle anbefalingerne til, hvad du bør se og foretage dig, og ikke mindst opleve, for lad os være ærlige; Nordnorge skal ikke bare besøges – det skal opleves.

Når du først er her, bør du med andre ord få det meste (og bedste) ud af din rejse – uanset om du altid har drømt om at tage på havørnesafari med RIB-båd i Saltstraumen i Bodø, sejle i kajak i Harstads skærgård, besøge det populære Hurtigrutemuseum i Stokmarknes, bestige bjerge i Tromsø på Sherpa-trappens 1.300 trin eller køre hundeslæde i Narvik – for blot at nævne nogle få ting.

kajakk-padling-blant-fjellKajakture i Nordnorge er ikke som andre kajakture og fortjener en plads på din bucket list.

Vi sidder selvfølgelig ikke inde med et facit for, hvad du skal have med på din bucket list, men vi har samlet en række gode tips og anbefalinger til, hvad vi synes er en bucket list værdig. Det gør det måske lidt nemmere for dig at navigere i mylderet af oplevelser, hvad enten du har været i disse byer før, men vil opleve mere, eller du er en grøn Nordnorge-udforsker, der vil se nordlyset og lidt til.

Northern lights in winter landscape and sea _16_9At krydse nordlyset af på sin bucket list er en ægte sejr.

PS: Vi har selvfølgelig hoteller på alle disse destinationer, så du kan hvile dig og sove godt om natten. Derfor tør vi også komme med hotelanbefalinger. Vidste du for eksempel, at Hurtigruten bogstaveligt talt parkerer foran vinduerne på flere af vores hoteller? Ikke det? Nordnorge, here we come!

BODØ

1. Rampen Via Ferrata: Luftig klatring over havet

Nej, det er ikke en aktivitet, der kun henvender sig til sporty, erfarne klatrere – på bjerget Rampen kan du opleve fantastiske klatreture, uanset om du allerede er velbevandret i bjergterræn, eller det er første gang, du sætter foden på noget, der kan kaldes et rigtigt bjerg. Her kan du nyde eventyrlige ture af erfarne guider, som vil lede dig hele vejen.

Du kan vælge mellem to hovedruter: Vikingveggen og Sølvskatten, som begge byder på imponerende udsigter, deres egne unikke udfordringer og ikke mindst masser af sjov! Eller hvad med at tage kombinationsruten Rampenruta, så du oplever begge ruter på én gang? Følg med, og hør havet bruse under dine fødder!

2. Havørnesafari med RIB i Saltstraumen

Når du har taget dig ned fra bjerget (eller måske slet ikke turde gå derop i første omgang), kan du sætte kurs mod vandet, til den berømte Saltstraumen for at gå på jagt efter havørne fra en RIB (rigid inflatable boat). RIB-båd, siger du – er det ikke lidt småfarligt? Nej, absolut ikke! Du sidder sikkert i båden, der tager dig gennem verdens stærkeste tidevandsstrøm, mens du mærker adrenalinen pumpe gennem kroppen. Derudover kan du altså opleve havørne helt tæt på – og vi kan godt love dig, at det er ret fedt.

Når du er sikkert tilbage på land, kan du ringe til venner og familie og prale med, at du har været i et af "Europe’s Wild Wonders", mens du krydser oplevelsen af på din bucket list. Men hey, glem ikke at tage dit kamera med, så du kan dele unikke billeder af havørnene, som i øvrigt er Nordeuropas største rovfugl med et vingefang på op til 2,4 meter.

Saltstraumen Nordland 16:9Saltstraumen kan bryste sig af at have verdens stærkeste tidevandsstrøm, og det er det perfekte sted for RIB-både.

3. Nordlyssafari: Øg dine chancer for at se nordlyset

Ingen tur til Nordnorge er komplet uden at se nordlyset, eller i det mindste gøre et forsøg på det. Afslut en begivenhedsrig dag med dansende lysbølger i grønt, rødt, blåt og lilla – afhængigt af, hvor højt på himlen lyset befinder sig. For at øge dine chancer for at se dette spektakulære lysshow bør du rejse mellem september og begyndelsen af april. Vær dog opmærksom på, at vejret spiller en rolle for, hvor meget og hvor stærkt et nordlys, du vil kunne se.

Hvis du for eksempel deltager i en nordlyssafari via denne guidede tur, bliver du kørt væk fra byen til steder med lidt lysforurening, ledsaget af guider, der kender de ideelle områder for at få den bedste oplevelse. Blandt bjerge og rå natur vil stjernehimlen blive endnu klarere, og nordlyset vil forhåbentlig omfavne dig helt, mens du måbende betragter vidunderet.

Northern lights, winterNordlyset er sikkert på mange bucket lists verden over, og du kan eksempelvis opleve det i Bodø.

Hvor skal jeg spise og overnatte?

Uden mad og drikke – og søvn – duer helten ikke (og ja, du er helten i denne fortælling). I stedet for at lede efter restauranter og derefter slæbe din trætte krop til et hotelværelse, kan du slå to fluer med ét smæk ved at spise på The Social Bar & Bistro på Quality Hotel™ Ramsalt, som ligger langs havnepromenaden i centrum, og derefter krybe til køjs under en dejlig hoteldyne nogle etager oppe. Eller hvad med at tjekke ind på Clarion Collection® Hotel Grand Bodø, hvor både aftensmad og fika er inkluderet i prisen?

Deluxe double room Quality Hotel Ramsalt_16_9Hvil dig efter en dag fuld af oplevelser i... ja, eksempelvis et deluxe dobbeltværelse på Quality Hotel™ Ramsalt i Bodø.

View from Quality Hotel Ramsalt in Bodø_16_9Udsigt fra Quality Hotel™ Ramsalt.

STOKMARKNES

4. Hurtigrutemuseet

Vidste du, at Stokmarknes er selve Hurtigrutens fødested? For dig, der ikke ved, hvad Hurtigruten er, så er det et skib, der siden 1893 har været selve sjælen på den norske kyst med krydstogtrejser fra havn til havn, der passerer utallige smukke fjorde og vidundere – ofte omtalt som verdens smukkeste rejse. Med andre ord: En tur med Hurtigruten bør helt sikkert være på din bucket list, sammen med et besøg på Hurtigrutemuseet, som du finder i Stokmarknes.

HurtigrutenHurtigruten, den norske kysts sjæl, sejler fra havn til havn forbi smukke fjorde og underværker.

Du kan i første omgang varme op med et besøg på museet, før du planlægger en tur på selve skibet. Museet har til huse i et gammelt Hurtigrutenskib på land og blev i 2023 hædret som et af de 20 bedste maritime museer i Europa. Et besøg værd, med andre ord!

PS: Vidste du, at Hurtigruten er en af vores partnere, og at du kan optjene bonuspoint, når du rejser med Hurtigruten, hvis du er medlem i Strawberry? Læs mere om vores partnerskab med Hurtigruten her.

Er der så et hotel ved Hurtigrutemuseet?

Det bedste af det hele er jo, at dette spændende museum ligger lige ved siden af Quality Hotel™ Richard With, hvor du både kan nyde lækker mad på Restaurant 1893, noget godt at drikke på Bar 1893 og selvfølgelig en skøn seng, inden du tager dig videre til en anden populær, bucket list-værdig attraktion få meter væk, nemlig…

Hurtigruten in front of Quality Hotel Richard With ang Hurtigrutemuseet 16:9Du kan se Hurtigruten fra hotelvinduerne på Quality Hotel™ Richard With, og så er det selvfølgelig passende, at Hurtigrutenmuseet ligger lige ved siden af.

5. RIB-tur i Trollfjorden med havørne

Hvis du ikke kan få nok af havet – og det får du nok ikke i Stokmarknes – så bør du vove dig ud på en 2-timers RIB-tur i Trollfjorden, hvor du kan opleve havørne på tæt hold, mens du skuer ud over spektakulær natur med stejle bjergsider, vandfald og dale, samt slår et smut forbi et opdrætsanlæg. Ja, kald det bare en slikbutik for dig, der er vild med norsk – og især nordnorsk – natur. Og når vi nu er i gang med at se på dyr, hvorfor så ikke gå op i størrelse og tage videre på…

RIB boat in front of Hurtigruten ship_16_9Hvad lavede du så i Stokmarknes? Jamen, jeg var bare på en tur i RIB-båd foran Hurtigruten, mens jeg så havørne på tæt hold.

6. Hvalsafari med 100 % hvalgaranti

Hvis du nu er oppe nordpå, er forskellige safarier næsten et must, og hvalsafari er ingen undtagelse. Problemet med safarier er, at man ikke altid får mulighed for at se de dyr, man gerne vil se. Men med denne hvalsafari i Andenes, knap 2 timers bilkørsel fra Stokmarknes, nyder du 100 % hvalgaranti! Hvalsafari AS har været i branchen siden 1989 og ved derfor, hvordan og hvor du med garanti kan tage de der magiske billeder af de spektakulære og enorme dyr. Følg med på en 3-5 timers tur, du sent vil glemme. Andenes er det bedste udgangspunkt for hvalsafari, da det ligger så tæt på kontinentalsoklen, som det er muligt at komme langs den norske kyst, og det betyder, at rejsetiden til hvalfeltet er kort, mens tiden med hvalerne er længere. Dét er noget vi kan lide!

HARSTAD

7. Kajak

Harstad er fantastisk for alle havfantaster, og hvad er så bedre end at udforske skærgården fra en kajak? Din bucket list bør ganske enkelt ikke være komplet, før du har padlet gennem Harstads skærgård, omgivet af vand og rå natur. I Harstad er der gode muligheder for at leje kajakker og samtidig få tips til gode padleruter, råd om vejr og vind samt et introduktionskursus, hvis du ønsker det. Hvis du har et kajakbevis eller dokumenteret padleerfaring, er du good to go!

Harstad-coastal-line-stockKysten i Harstad.

8. Harstad cykelpark

Hvis du skal på rundrejse i Nordnorge, og især hvis du planlægger en tur til Harstad, så tag cyklerne med, hvis det er muligt! Harstad er nemlig et eldorado for dem, der gerne vil opleve ægte norsk natur på cykel. Hvis du ikke kan medbringe en cykel, er der steder, hvor du kan leje cykler, for eksempel hos ArctiConcepts.
Bare det at cykle rundt i Harstad, og især i bjergene, er dejligt i sig selv, men det kan bestemt også være værd at besøge Harstad cykelpark.

9. Våg Havbadstue

Slap af og kom ned i gear i Våg Havbadstue efter en lang dag, mens du tager et sidste kig ud over den vidunderlige, rå nordnorske natur. Her kan du vælge mellem to forskellige saunaflåder. Den ene er til drop-in i 1,5 time med omklædning og bad inkluderet (Fellesstua), mens den anden kan bookes, hvis I er en større gruppe (Privatstua). Her kan du slippe sanserne løs og nyde kontrasten mellem at hoppe i det kolde vand og derefter mærke varmen sprede sig i kroppen i saunaen.

10. Bowling og minigolf

Du skal selvfølgelig have fokus på naturen, når du er i Nordnorge, men hjernen kan også have brug for et afbræk fra fjorde, bjerge og naturens pragt. Så kan det være oplagt med en sjov pause med bowling, minigolf og brætspil mellem naturoplevelserne på Plays Bowling & Minigolf, inden I går over til det nærmeste hotel…

Ja, hvor er det nærmeste hotel lige?

Quality Hotel™ Harstad ligger rent faktisk kun 2 minutters gang væk. Her kan I spise og hvile ud, inden I begiver jer ud på det næste eventyr, enten senere på dagen eller næste dag.

Randering Quality Hotel Harstad_16_9Quality Hotel™ Harstad.

TROMSØ

11. Sherpa-trappen og bjerglift/gondol

Du bør først og fremmest – hvis vejret tillader det – tage en tur op på bjerget i Tromsø! Udsigten er intet mindre end enestående. Når du skal op, er der to muligheder, der skiller sig ud: sherpa-trappen eller bjergliften – eller hvad med sherpa-trappen på vej op og bjergliften på vej ned?

Sherpa stairs (sherpatrappa) Tromsø 16:9Sherpa-trappen er bygget af sherpaer fra Nepal og består af over 1.000 trin, der fører dig til en udsigt uden lige.

Sherpa-trappen – hvad i alverden er det? Jo, lige bag vartegnet Ishavskatedralen (som også bør ses!) finder du en sti, der fører til en trappe bygget af sherpaer fra Nepal, og med sine cirka 1.300 trin er det en af de længste trapper af denne type i Norge. Det er fuldt muligt at holde flere pauser undervejs, så tag det i dit eget tempo, og sørg endelig for at beundre den spektakulære udsigt med jævne mellemrum. På toppen kan du belønne dig selv med en kop kaffe og en bolle – eller et helt måltid – på Fjellstua, inden du går eller tager liften ned igen.

PS: På milde efterårsaftener fra slutningen af august og vinteren igennem kan du være heldig at se nordlyset på vej op (men husk en pandelampe, så du ikke falder).

Northern light Tromsø city viewDette er til tider udsigten fra toppen af bjerget i Tromsø - nordlyset over en glitrende by.

12. Populære vandreture til toppen med ski på fødderne

At tage trapperne op til bjergtoppen lyder dejligt, men måske undrer du dig over, hvad folk gør i vintermånederne. Du bør stadig tage turen op ad bjerget, men fra december til maj anbefaler vi, at du medbringer ski og gerne lidt varm kakao og chokolade i rygsækken. Der findes nemlig en række populære ture til toppen i Tromsø, som udføres på ski, men det bedste er at tage på en organiseret tur med en lokal guide. Alle bjergentusiaster har nok hørt om de populære Lyngen og Senja, men der er også en række andre destinationer, herunder Kvaløya, Ringvassøya, Lakselvbukt og Malangen. Pak dine ski og nyd puddersne, frisk luft og udsigt!

13. Hundeslædekørsel

Når du nu har taget turen op nordpå, bør du benytte lejligheden til at opleve en tur i hundeslæde – en tur med huskies for at være præcis. Det bliver med garanti en mindeværdig oplevelse, og du nyder selvfølgelig guidede ture, der inkluderer alt det nødvendige, uanset om det er første eller fjortende gang, du bliver trukket af hunde på en slæde – læs mere om hundeslædekørsel og booking her.

Dog Sledding in Tromsø 16:9Hvis du prøver kræfter med hundeslædekørsel i Tromsø, får du sikkert mulighed for at poste et billede, der ligner dette, på de sociale medier.

Har I så et hotel i Tromsø?

Ja, selvfølgelig – vi har flere hoteller i Tromsø! Vi tilbyder faktisk hoteller for enhver smag i den smukke by, blandt andet Quality Hotel™ Saga, Clarion Hotel® The Edge og Clarion Collection® Hotel With.

NARVIK

14. Det fantastiske Narvikfjell uden for hoteldøren

Vi starter dette afsnit med en hotelanbefaling, for Quality Hotel™ Grand Royal ligger nemlig kun fem minutter fra Narvikfjellet – Nordnorges skimekka, om man vil. Her er der masser at foretage sig, uanset om du er til langrend, alpint skiløb, randonee, freeride off-piste eller vil vandre i bjerge. Narvikfjellet er lige så spændende og smukt hele året rundt og kan nydes af alle. Og ja, hvis du er i tvivl, kan du også medbringe cyklen og nyde den mest fantastiske cykeltur nogensinde.

View of Ankenes in Narvik 16:9 Udsigt over Ankenes og Narvikfjellet. Ikke ligefrem en udsigt, der gør ondt i øjnene...

15. Find dit indre barn frem og tag på kælketur

Uanset om du skal rejse med børn, eller du og dine venner bare vil finde det indre barn frem i jer, så tag med på en guidet kælketur. Vi taler om en cirka 2 kilometer lang rute med latter og adrenalin! I starter turen i en gondol, der tager jer op til Fjellheis-restauranten, hvor I kan lade op med noget enkelt at spise og drikke, inden I får udleveret kælk og hjelm og får en sikkerhedsbriefing – derefter er det bare at suse ned ad bakken. Johooo!

16. Hundekørsel med husky

Som i Tromsø kan du selvfølgelig også køre med kælke og hunde i Narvik. Forskellige typer huskies trækker dig med på en spændende tur gennem vildmarken og det magiske terræn. Ingen nordnorsk by uden at nævne nordlyset – du kan nemlig også vælge hundekørsel med en nordlysceremoni – to fluer med ét smæk i en ægte nordnorsk oplevelse!

17. Ture med snesko under nordlyset

Nu vi nu er ved nordlyset, hvad så med at opleve det dansende lysshow på snesko? Hvis du tilmelder dig en guidet tur med snesko, bliver du hentet i Narvik centrum, og du får udleveret snesko og stave tilpasset dig – for lad os være ærlige, det er jo de færreste af os, der slæber rundt på snesko, når vi er på farten, ikke? Og det bedste af det hele? Du behøver ingen tidligere erfaring med snesko!

Snowshoeing (trugetur)En tur med snesko i Narvik bør være med på enhver bucket list.

18. En af verdens største sammenhængende klippeformationer

Der er nævnt mange vinteraktiviteter i Narvik, men sommermånederne byder også på masser at lave i denne fine by, herunder at udforske verdens største sammenhængende klippeformationer – og ja, denne lette tur er lige velegnet for cyklister og vandrere og byder på rå natur, smukke udsigter og et fantastisk vandreområde.